Αυστραλία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της απασχόλησης

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 13:44

ΑΥΞΗΣΗ, τρεις φορές υψηλότερη από ότι αναμενόταν, σημείωσε τον Νοέμβριο η απασχόληση στην Αυστραλία, επιδεινώνοντας το έλλειμμα των εργαζομένων, που απειλεί να ωθήσει ανοδικά τους μισθούς και τον πληθωρισμό. Το νόμισμα της χώρας κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι τα βασικά επιτόκια ίσως αυξηθούν.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 36.200 θέσεις την περασμένο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ, καθώς η ανεργία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών του 4,6%. Σύμφωνα με 24 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, κατά μέσον όρο η απασχόληση θα σημείωνε άνοδο κατά 10.000 εργαζομένους.

Η Αυστραλία οδεύει να σημειώσει την καλύτερη ετήσια ανάπτυξη απασχόλησης σε τέσσερα χρόνια, καθώς οι μεταλλουργίες και οι εταιρείες ενεργείας επεκτείνονται για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση από την Κίνας για φυσικές πηγές. Η BHP Billiton και η Woodside Petroleum Ltd. λένε ότι το έλλειμμα εργαζομένων έχει οδηγήσει υψηλότερα το εργατικό κόστος, για το οποίο η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ότι ενδέχεται να διοχετευθεί στον πληθωρισμό.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 78,90 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 78,49 σεντς, που ήταν πριν από την ανακοίνωση για την απασχόληση. Ο δείκτης των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 8 μονάδες βάσης στο 5,60%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Φέτος, η Reserve Bank of Australia αύξησε τρεις φορές τα βασικά επιτόκια δανεισμού και στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 6,25%. Ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε πάνω από τον στόχο της τράπεζας , στο 3%, το τρίτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα