Ιαπωνία: Στο 0,8% η ετήσια οικονομική ανάπτυξη το τρίμηνο

Χαμηλότερη της πρόβλεψης της κυβέρνησης
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 11:57

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης ανάπτυξη, εμφάνισε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους και οι επενδύσεις των εταιρειών μειώθηκαν.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα της εκτίμησης για ανάπτυξη 2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Η οικονομική συρρίκνωση ενδέχεται να καθυστερήσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών στον κόσμο. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς εικάζεται ότι η τράπεζα θα περιμένει την έκθεση Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη την επόμενη εβδομάδα, πριν αποφασίσει να αυξήσει ή όχι τα επιτόκια δανεισμού.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 115,18 ανά δολάριο στις 11:26 π.μ. στο Τόκυο, από 115,25 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για την οικονομική ανάπτυξη. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 2 μονάδες βάσης στο 1,69%. Κατά μέσον όρο 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν πλέον του ημίσεως της οικονομίας, μειώθηκαν 0,9%, περισσότερο από τα προκαταρκτικά στοιχεία για μείωση 0,7%, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες κράτησαν μακριά από τα καταστήματα τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της αύξησης των μισθών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τον Ιούλιο τα επιτόκια στο 0,25%, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών.

Η έκθεση Tankan, της Bank of Japan, που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται να δείξει ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους 12,2% τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2007, με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα