Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Hynix Semiconductor Inc., καθώς το γιέν και το ουόν υποχώρησαν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αυξάνοντας την αξία των εξαγωγών τους.

Οι μετοχές της United Microelectronics Corp. οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των τσιπ, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της Merrill Lynch & Co. για τις μετοχές έξι εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών της περιφέρειας. Επίσης ο χρηματιστηριακός οίκος, αναθεώρησε προς τα κάτω την εισήγησή του για τις μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, επικαλούμενος της συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ωθώντας χαμηλότερα τις μεταλλουργίες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,6%, ενώ ο Topix, κέρδιζε 0,5%. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,2%. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ταϊλάνδης, λόγω εθνικής εορτής.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, που υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ, υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στις 136,53 μονάδες στις 12:20 μ.μ., αντικατοπτρίζοντας την άνοδο του νομίσματος. Μεταξύ των 1.067 μετοχών του δείκτη, οι 518 σημείωναν άνοδο ενώ οι 339 σημείωναν απώλειες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν, όπου τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ώθησαν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών, και στην Ινδονησία. Στην Κίνα, ο Shanghai and Shenzhen 300 Index αναρριχήθηκε 2,1% έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, καθώς εικάζεται ότι το άνοιγμα του τραπεζικού τομέα στις ξένες τράπεζες, θα ευνοήσει τις δανείστριες.

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι μετοχές στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας, αύξησε τις νέες θέσεις εργασίας, περισσότερο από ότι αναμενόταν, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, παρά τη μείωση της αγοράς κατοικιών και της βιομηχανικής παραγωγής. Τον μήνα που πέρασε τα μισθολόγια αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 132.000 θέσεις, περισσότερο της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν κατά 100.000.

Το γιέν υποχώρησε 0,9% φθάνοντας στα 116,32 ανά δολάριο στις 8 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 6 Οκτωβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα πριν από λίγη ώρα διαπραγματεύθηκε στα 116,70 έναντι του δολαρίου.

Το αδύναμο δολάριο αυξάνει την αξία των ιαπωνικών πωλήσεων σε δολάρια, όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα, ενώ τα προϊόντα της χώρας γίνονται πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

Στην Ν. Κορέα το ουόν σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 925,00 έναντι του δολαρίου στις 9:30 π.μ. στη Σεούλ, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα