Εβδομάδα εξελίξεων για τις ασφαλιστικές

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 09:52

ΚΡΙΣΙΜΗ χαρακτηρίζεται η τρέχουσα εβδομάδα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, δεδομένου ότι μια σειρά από σημαντικά ζητήματα θα απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με βασικότερο την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε χθες προς διαβούλευση, μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2006, νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την ασφαλιστική εκκαθάριση. Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου στην έντυπη «Ν».

Στο μεταξύ, η... ατζέντα του κλάδου για τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει συναντήσεις, επαφές, αλλά και συνεδριάσεις, που θα επικεντρωθούν σε θεσμικά, συνδικαλιστικά, καθώς και επιχειρηματικά θέματα. Τα σημαντικότερα «ραντεβού» της ασφαλιστικής αγοράς γι΄ αυτή την εβδομάδα, έχουν ως εξής:

* Τρίτη 12 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκειμένου να εξετάσει τα τελευταία ανεπίσημα στοιχεία γύρω από τους ελέγχους στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, τα συμπεράσματα από την πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης για τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος περί διαμεσολάβησης στην Ιδιωτική Ασφάλιση, τις... παρενέργειες στην αγορά από την είσοδο της AXA στον κλάδο και τις επικείμενες εξελίξεις γύρω από τη Φοίνιξ Metrolife Εμπορική και την πρόθεση ισχυρών παικτών της ασφαλιστικής βιομηχανίας να προβούν σε εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων. Κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ειδικότερα το κατά πόσο υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές για την υπογραφή της κεντρικής σύμβασης και από άλλα θεραπευτήρια (πέραν του Ιατρικού και του Μετροπόλιταν), ενώ ίσως τα μέλη της Ένωσης να επιχειρήσουν μια πρώτη διερεύνηση για τις τάσεις και τις προθέσεις της αγοράς εν όψει των εκλογών του κλάδου, που όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

* Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεθαύριο, πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να εξετάσει την τελική έκθεση της διεύθυνσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής για τους ελέγχους της χρήσης 2005, που αφορούν στην κάλυψη των τεχνικών αποθεμάτων και των περιθωρίων φερεγγυότητας των εταιρειών, καθώς και άλλων οικονομικών υποχρεώσεών τους (έναντι τρίτων, δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων). Τα μέλη της Επιτροπής θα εισηγηθούν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου, τις προτάσεις τους σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων εξυγίανσης του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνονται και δραστικές παρεμβάσεις (νέα προγράμματα εξυγίανσης ή και ανακλήσεις αδειών).

* Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις έχοντας λάβει την εισήγηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης για τους ελέγχους χρήσης 2005. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν την προηγούμενη ημέρα, αμέσως δηλαδή μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει το θέμα, τόσο για την ίδια την ασφαλιστική αγορά, όσο όμως και για το καταναλωτικό κοινό.

* Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου: Το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου να συζητήσει, εκτός από τις γενικότερες εξελίξεις της αγοράς και τα αποτελέσματα των ελέγχων, τις εγκυκλίους τις οποίες προτίθεται να εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο, θα προχωρήσει τελικά και σε παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της εκπαίδευσης των διαμεσολαβούντων (θα διασφαλίζεται το ισχύον καθεστώς), η διάρκεια απασχόλησης των δοκίμων ασφαλιστών που θα προσδιοριστεί στους έξι μήνες που ορίζει ο νόμος, αντί των δύο ετών που προβλέπει το Π.Δ., ενώ ανοικτό μένει το ζήτημα της ημερομηνίας εφαρμογής του Π.Δ., που ορίσθηκε να είναι η 1η Ιανουαρίου του 2005, πιθανότατα για να μην επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμο από την Ε.Ε. για την εκπρόθεσμη εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα των τραπεζικών υπάλληλων και ειδικότερα η αποσαφήνιση του καθεστώτος βάσει του οποίου ασκούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (banc assurance), αλλά και το κατά πόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμβάσεις έργου που έχουν οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών εταιρειών για την άσκηση υπηρεσιών διαμεσολάβησης.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα