Νέες προϋποθέσεις για διοργάνωση εμπορικών και διεθνών εκθέσεων

Νομοσχέδιο Θα πρέπει να διενεργούνται υποχρεωτικά σε μόνιμα στεγασμένο χώρο πάνω από 2.000 τ.μ.
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 10:00
UPD:10:00
helexpo/GIAKOUMIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Την πλήρη αλλαγή του πλαισίου διοργάνωσης των εμπορικών και διεθνών εκθέσεων, αλλά και τον ακριβή προσδιορισμό των εκθεσιακών κέντρων αναμένεται να επιφέρει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βάσει του νομοσχεδίου αυτού, οι εμπορικές και οι διεθνείς εκθέσεις ανά τη χώρα θα πρέπει να διενεργούνται υποχρεωτικά σε εκθεσιακά κέντρα τα οποία θα πρέπει να είναι μόνιμα σε στεγασμένο χώρο έκτασης τουλάχιστον 2.000 τ.μ.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον χώρο της διοργάνωσης των εκθέσεων, καθώς με το νέο πλαίσιο θα καταργηθούν τα άρθρα 36, 37 και 38 του ν. 4264/2014 (Α’ 118) και η Υπουργική Απόφαση Κ1-1480/2014. Σύμφωνα με υφιστάμενο νόμο, τα εκθεσιακά κέντρα μπορούν να είναι στεγασμένα μόνιμα ή προσωρινά, υπαίθρια ή μικτά, ενώ άδεια καταλληλότητας δεν απαιτείται ειδικά για τα εκθεσιακά κέντρα και χώρους που είναι στεγασμένα μόνιμα και των οποίων ο συνολικός λειτουργικός χώρος (κύριος εκθεσιακός, αποθηκευτικός και βοηθητικός) δεν υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ. Το νέο πλαίσιο αφορά αποκλειστικά τα εκθεσιακά κέντρα, τις εμπορικές και διεθνείς εκθέσεις. Εκθέσεις που θα διοργανώνονται ανά τη χώρα, από την έναρξη εφαρμογής του νόμου δεν θα χαρακτηρίζονται ως εμπορικές ή διεθνείς, εφόσον δεν μπορούν να «φιλοξενηθούν» σε εκθεσιακά κέντρα. Θα μπορούν π.χ. να ονομάζονται φεστιβάλ, «σαλόνια» κ.ο.κ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς για τις ανθοκομικές εκθέσεις και τις εκθέσεις βιβλίου.

Συστάσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η αλλαγή του πλαισίου αποσκοπεί να διασφαλίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή αποτελεί και μία εκ των συστάσεων της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ.

Διαδικασία χορήγησης άδειας καταλληλότητας κέντρων

Για να διοργανωθούν εμπορικές εκθέσεις απαιτείται άδεια καταλληλότητας εκθεσιακών κέντρων. Η άδεια καταλληλότητας των εκθεσιακών κέντρων χορηγείται από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων κατόπιν αιτήσεως του κυρίου, νομέα ή κατόχου του εκθεσιακού κέντρου. Τα εκθεσιακά κέντρα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του κτηριοδομικού κανονισμού και:

  • Να έχουν ύψος τουλάχιστον 3,5 μέτρα σε ποσοστό τουλάχιστον 75% της συνολικής επιφάνειάς τους.
  • Να έχουν ύψος τουλάχιστον 2,5 μέτρα σε ποσοστό το μέγιστο 25% της συνολικής επιφάνειάς τους.
  • Στοιχεία του φορέα έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και αριθμό πρωτοκόλλου αυτής, ώστε να αναζητηθεί υπηρεσιακά εφόσον απαιτείται στον νόμο 4014/2011 (209 Α’).
  • Υπεύθυνη δήλωση του κυρίου, νομέα ή κατόχου του εκθεσιακού κέντρου όπου να δηλώνεται ότι εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης ή εισόδου φορτηγών και γερανών, η ύπαρξη χώρου στάθμευσης φορτηγών και Ι.Χ. αυτοκινήτων και η ύπαρξη αποθηκών για υλικά συσκευασίας. Η αναλογία των θέσεων στάθμευσης πρέπει να είναι 1 θέση ανά 40 τ.μ. επιφάνειας της έκθεσης (συνολική επιφάνεια μικτού εκθεσιακού χώρου). Σε κάθε περίπτωση ο ελάχιστος αριθμός θέσεων στάθμευσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 100.
  • Εφόσον οι θέσεις στάθμευσης εντός του ακινήτου του εκθεσιακού χώρου δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του, αυτή μπορεί να γίνεται με χρήση νόμιμων χώρων στάθμευσης σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από αυτόν. Πέρα από αυτή την απόσταση απαιτείται η χρήση λεωφορείων αποκλειστικά για τη μεταφορά εκθετών επισκεπτών, χωρίς επιβάρυνση γι’ αυτούς.
  • Οικοδομική άδεια και τυχόν πρόσθετες τακτοποιήσεις χώρων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από όπου να προκύπτει χρήση του χώρου για τη διοργάνωση έκθεσης.
  • Πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία.
  • Βεβαίωση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφέρειας για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρείας ή αντίγραφο ισχύοντος ασφαλιστήριου συμβολαίου, από το οποίο να αποδεικνύεται η κάλυψη αστικής ευθύνης για τυχόν ατυχήματα σε τρίτους (θάνατος, σωματική βλάβη ή και υλική ζημία) και πυρός.
  • Αποτύπωση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Απαγόρευση λιανικής πώλησης

Με το νέο πλαίσιο θα απαγορεύεται η λιανική πώληση εκθεμάτων εντός του εκθεσιακού κέντρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας εμπορικών εκθέσεων. Η παραπάνω απαγόρευση δεν ισχύει για την πώληση εκθεμάτων που πραγματοποιείται κατά τη λειτουργία ανθοκομικών εκθέσεων, εφόσον αυτές διοργανώνονται από τους ΟΤΑ, παραγωγούς ή συνεταιρισμούς αυτών, όπως και για τις περιπτώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 17 του ν. 3377/2005 (εκθέσεις βιβλίων)

Οι ορισμοί

Για την εφαρμογή του νέου πλαισίου θα εισαχθούν για πρώτη φορά στο θεσμικό πλαίσιο και οι εξής ορισμοί:

Εκθέτης: φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο συμμετέχει σε εμπορική έκθεση με σκοπό την επίδειξη και προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.

Εμπορικός επισκέπτης: φυσικό πρόσωπο με την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου εταιρείας ή ατομική επιχείρηση, το οποίο επισκέπτεται εμπορική έκθεση με απώτερο σκοπό τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Εμπορική έκθεση: σύντομης διάρκειας εκδήλωση κατά την οποία προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες επιδεικνύονται και προωθούνται από σημαντικό αριθμό εκθετών σε εμπορικούς επισκέπτες και ενδεχομένως στο ευρύ κοινό και διενεργείται αποκλειστικά εντός εκθεσιακού κέντρου.

Διεθνής Έκθεση: η εμπορική έκθεση στην οποία συμμετέχει σημαντικός αριθμός διεθνών εκθετών ή την επισκέπτεται σημαντικός αριθμός διεθνών επισκεπτών.

Εκθεσιακό κέντρο: έκταση η οποία διαθέτει άδεια καταλληλότητας για τη διενέργεια εμπορικών εκθέσεων και περιλαμβάνει:

Α. υποχρεωτικά μόνιμα στεγασμένο χώρο έκτασης τουλάχιστον 2.000 τετραγωνικών μέτρων και

Β. προαιρετικά άλλες εγκαταστάσεις, μόνιμα ή προσωρινά στεγασμένες, υπαίθριες, ημιυπαίθριες ή μικτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα