Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατάρτιση του προϋπολογισμού

Β. Παπανδρέου: Να περάσουμε στους προγραμματικούς προϋπολογισμούς με σαφείς στόχους και δείκτες αξιολόγησης του αποτελέσματος
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 16:08

Την πρόταση του Τομέα της Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής του Τομέα, Βάσω Παπανδρέου.

Όπως παρατήρησε σήμερα η πρώην υπουργός, η σημερινή διαδικασία έχει προβλήματα αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και δυνατότητας ελέγχου του προϋπολογισμού. «¶λλο προϋπολογισμό συνήθως ψηφίζει η ελληνική Βουλή, άλλος προϋπολογισμός υλοποιείται. Και ο τρόπος που συντάσσεται και υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοποίηση και την αποτελεσματικότητα των δαπανών του Δημοσίου», υπογράμμισε η κ.Παπανδρέου.

Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από τους προϋπολογισμούς που είναι παθητικά εργαλεία και απλώς χρηματοδοτούν κάποιες δράσεις, στους προγραμματικούς προϋπολογισμούς, που σημαίνει ότι τίθενται σαφείς στόχοι και δείκτες αξιολόγησης του αποτελέσματος. «Αποδείχθηκε από τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής και τυπολατρικής εσωστρέφειας του δημόσιου τομέα, διότι ταυτόχρονα διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ενισχύεται η κοινωνική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

Όπως ειπε η κ. Παπανδρέου, οι προγραμματικοί προϋπολογισμοί είναι συγκεντρωτικοί στην κατάρτιση και αποκεντρωμένοι στην υλοποίηση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.

«Σήμερα», σημείωσε, «όλη η ευθύνη για την υλοποίηση του προϋπολογισμού συγκεντρώνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που είναι ο ελεγκτικός φορέας και ταυτόχρονα αυτός που υλοποιεί τον προϋπολογισμό, δηλαδή έχουμε ταύτιση ρόλων». Οπως επεσήμανε, «οι προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους φορείς που υλοποιούν τον προϋπολογισμό και οι έλεγχοι, κυρίως οι κατασταλτικοί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα