Να επανεξεταστεί το σύστημα τιμολόγησης δημοσίων έργων

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 17:33

Η κοστολόγηση των δημόσιων έργων, ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στην υλοποίηση και την εύρυθμη χρηματοδότησή τους, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσε σήμερα το ΤΕΕ.

Η φύση του αντικειμένου του έργου, οι συνθήκες της αγοράς και οι επί τόπου συνθήκες κάθε έργου, καθώς και οι προδιαγραφές και οι μελέτες θα πρέπει να οδηγούν στην σωστή τιμολόγηση και να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν το τελικό αποτέλεσμα, επισημάνθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αναλύσεις των τιμών οι οποίες να αιτιολογούνται, και επικρίθηκε η μέχρι τώρα διαδικασία έκδοσης τιμολογίων που οδήγησε «σε καταστροφικά αποτελέσματα των εργοληπτικό κόσμο».

Ζητήθηκε να επανεξεταστεί το όλο σύστημα και ν' ανατεθεί η διαχείριση του στο ΙΟΚ για το οποίο, ωστόσο, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης του.

Μέχρι να διορθωθούν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα προτάθηκε να επιτρέπονται οι αρνητικές εκπτώσεις.

Ο διευθυντής του ΥΠΕΧΩΔΕ Επαμ. Αγγέλης σε σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επικαιροποίησης τιμών, εκείνων που σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα