Επιλεκτική άνοδος στην Ε.Ε.

Μέρος των απωλειών ανέκτησε η Wall Street
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 00:01

Η WALL STREET ανέκτησε μέρος αρχικών απωλειών, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Επιλεκτική άνοδος σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους βασικούς δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη του πρόωρου πρωτοχρονιάτικου ράλι Αϊ Βασίλη εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι οι πωλήσεις την περίοδο των γιορτών θα είναι υψηλότερες του αναμενόμενου.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό και η αγορά είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τερματίσει το έτος υψηλότερα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, δηλώνουν αναλυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,1% ο Dax στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,10% στις 6.476,17 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.156,40 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,06% και στο Παρίσι ο CAC στις 5.426,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,01%.

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 13 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων, όπως η Tesco, η Royal Ahold και η Carrefour.

Η UBS ηγήθηκε του ράλι ανόδου των τραπεζών όταν έγινε γνωστό ότι η Goldman Sachs είχε την πιο κερδοφόρα χρονιά που είχε ποτέ εταιρεία της Wall Street.

Ανοδο σημείωσε η βελγική Umicore μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε με τη αυστραλιανή Zinifexνα συγχωνευτούν για να δημιουργήσουν μια ενιαία εταιρεία, που θα εισάγει, τελικά, τις μετοχές της σε χρηματιστήριο, σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια αγορά του ψευδαργύρου.

Στον αντίποδα, πτώση είχε η Arcelor Mittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργική στον κόσμο, καθώς και η Voestalpine, η μεγαλύτερη χαλυβουργική στην Αυστρία.

Απώλειες κατέγραψε και η Royal Dutch Shell μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά της πετρελαϊκής εταιρείας για περιβαλλοντικές καταστροφές στο αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων project Sakhalin-2.

Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 16.637,78 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα