Σε διαπραγματεύσεις United Air και Continental για συγχώνευση

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 09:21

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή συγχώνευσή τους βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, United Airlines της UAL Corp. και Continental, καθώς ο κλάδος βαίνει προς το τέλος της ενοποίησής του, που άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά την επιθετική προσφορά ύψους 8,67 δισ. δολ. της US Airways Group Inc. για την εξαγορά της Delta Air Lines Inc. στις 15 Νοεμβρίου. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εργάζονται επίσης για την εξαγορά ανταγωνιστριών τους με στόχο την επέκταση των δικτύων τους και την απόκτηση δύναμης, ενώ σήμερα η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd., απέρριψε προσφορά για την εξαγορά της.

Η συγχώνευση United-Continental, θα ενοποιήσει τη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, αντιστοίχως, δημιουργώντας μια εταιρεία που θα ξεπεράσει την American Airlines της AMR Corp. ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, από πλευράς επιβατικής κίνησης.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της UAL, Γκλεν Τίλτον, πρωταθλητής στις συγχωνεύσεις από τον Φεβρουάριο του 2005, προσέλαβε την Goldman Sachs Group Inc. φέτος ως σύμβουλο, για πιθανές εμπορικές συναλλαγές. Ο CEO της Continental, Λώρενς Κέλνερ, έχει πει ότι θέλει η εταιρεία να παραμείνει ανεξάρτητη.

Οι δύο άνθρωποι που επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες των αεροπορικών εταιρειών προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Η εκπρόσωπος της United, Ζαν Μεντίνα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος της Continental δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η AirTran Holdings Inc., μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα, ετοιμάζεται επίσης να κάνει προσφορά για την εξαγορά της Midwest Air Group Inc., σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά προτίμησαν επίσης να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η AirTran δεν επέστρεψε άμεσα τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε, ενώ η εκπρόσωπος της Midwest, Κάρολ Σκορνίκα, είπε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν έχει κάτι προς το παρόν για συζήτηση.

Οι μετοχές της United υποχώρησαν χθες 1,30 δολ., φθάνοντας στα 43,23 δολ. στο Χρηματιστήριο του Nasdaq. Οι μετοχές της Continental σημείωσαν απώλειες 2,54 δολ., φθάνοντας στα 42,88 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές της AirTran, απώλεσαν 40 σεντς, φθάνοντας στα 12,35 δολ. η μία και οι μετοχές της Midwest υποχώρησαν 43 σεντς, φθάνοντας στα 9,08 δολ. η μία.

Η United έχει βάσεις στα αεροδρόμια του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο και της Ουάσινγκτον, οι οποίες θα συνδεθούν με τις αντίστοιχες της Continental στο Χιούστον, το Κλήβελαντ και το Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ. Ο συνδυασμός των δύο αεροπορικών θα ενώσει την ισχυρή θέση της Continental σε προορισμούς στη Λατινική Αμερική με την αντίστοιχη της United σε αντίστοιχους σε Ασία-Ειρηνικό, δίνοντάς της και πρόσβαση στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα