Toll Holdings: Διαχωρίζει σε δύο εταιρείες τις δραστηριότητές της

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 11:12

ΣΧΕΔΙΑ για τον διαχωρισμό του σκέλους των λιμένων από το σκέλος των σιδηροδρόμων, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να δανειστεί 1 δισ. δολ. Αυστραλίας )787 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να προχωρήσει σε εξαγορές στην Ασία, κάνει η Toll Holdings Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορευμάτων της Αυστραλίας.

Η Toll θα δημιουργήσει ξεχωριστά ένα τραστ υποδομών, που θα αποτελείται από τη μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια λιμένων της Αυστραλίας και ένα δίκτυο σιδηροδρόμων της Pacific National. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Toll, Μαρκ Ρόουσθρον, θα ηγηθεί του τραστ υποδομών, που θα απορροφήσει το 83% του ελλείμματος της Toll, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Με την ανάληψη του χρέους από το τραστ η Toll θα μπορέσει να κάνει εξαγορές στην Ασία, την περιοχή όπου το ετήσιο εμπόριο με την Αυστραλία είναι αξίας 150 δισ. δολ. Αυστραλίας. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Toll, Πωλ Λιτλ, έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία, δίνοντας στην Toll δραστηριότητες μεταφοράς για τις πέντε ξεχωριστά μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Οι δύο διαφορετικές εταιρείες θα έχουν χρηματιστηριακή αξία περίπου 6 δισ. δολ. Αυστραλίας η κάθε μία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Λιτλ. Η Toll εκτιμά ότι θα έχει ετήσιες πωλήσεις 7 δισ. δολ. Αυστραλίας και το τραστ των υποδομών έσοδα 2,8 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Οι μετοχές της Τoll σημείωσαν άνοδο 90 σεντς, ποσοστό 4,9%, φθάνοντας στα 19,15 δολ. Αυστραλίας η μία στις 4:10 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Σύδνεϋ. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 29%, οδεύοντας να κλείσει το τέταρτο συνεχόμενο έτος κερδών των μετοχών.

Και οι δύο εταιρείες θα περιλαμβάνονται στον δείκτη των 50 μεγαλύτερων εταιρειών της Αυστραλίας, S&P/ASX 200, σύμφωνα με την Toll. Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για τα σχέδια της εταιρείας τον Απρίλιο και εάν δώσουν την έγκρισή τους, οι μετοχές του τραστ υποδομών θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στα τέλη εκείνου του μήνα.

Σήμερα, η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Αυστραλίας, είπε ότι εξετάζει την πρόταση της Toll.

Eπίσης η Toll επεδίωξε, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, να ματαιώσει την πώληση του 50% της Pacific National. Η εταιρεία έχει υποχρεωθεί βάσει των κανονισμών αντιτράστ στη χώρα να πουλήσει τη δραστηριότητα, μετά την πλήρη απόκτησή της, αποτέλεσμα της εξαγοράς της Patrick Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα