Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Mετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την υποχώρηση των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ, πλέον των προβλέψεων την εβδομάδα που πέρασε καθώς ο ΟΠΕΚ συσκέπτεται αργότερα σήμερα για να αποφασίσει εάν θα μειώσει την παραγωγή.

Τα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν 4,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, τρεις φορές περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ, που συναντώνται στη Νιγηρία θα αποφασίσουν εάν θα μειώσουν την παραγωγή για δεύτερη φορά σε δύο μήνες για να περιορίσουν τα υψηλότερα, από τα κανονικά επίπεδα, αποθέματα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 28 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 61,65 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη. Στις 11:55 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 61,54 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 35 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 61,37 δολ. χθες, την πρώτη άνοδο μέσα σε τέσσερις ημέρες. Οι τιμές του υποχώρησαν έως τα 60,74 δολ. το βαρέλι μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την κατανάλωση στην Κίνα, τη δεύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, από την International Energy Agency.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου αναρριχήθηκε έως 14 σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 61,47 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Ο ΟΠΕΚ, παραγωγός του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ενδέχεται να αποφασίσει την αναβολή μείωσης της παραγωγής κατά τη σημερινή του σύσκεψη, καθώς το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται πάνω από τα 61 δολ. το βαρέλι.

Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι, είπε στην Αμπούζα της Νιγηρίας, ότι η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» από τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του για πρώτη φορά σε 2,5 χρόνια. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Εντμουντ Νταουκόρου και ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γκανέμ, είπαν ότι ενδέχεται να απαιτείται μια μείωση στην παραγωγή.

Τον μήνα που πέρασε τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 5,7%.

Η Σαουδική Αραβία, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, που συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου για να περιορίσει την άνοδο των αποθεμάτων και τη μείωση των τιμών. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ, υποχώρησε περίπου 550.000 βαρέλια τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Κατάρ, έχουν επίσης επικαλεστεί την υποχώρηση του δολαρίου, η οποία μειώνει την αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό, ένας ακόμη λόγος για τον Οργανισμό να στηρίξει τις τιμές.

Το αργό πετρέλαιο σε ευρώ, έχει υποχωρήσει 9,7% φέτος, αυξήθηκε 0,4% σε γιέν και υποχώρησε 12% σε βρετανικές λίρες. Το καλάθι τιμών του ΟΠΕΚ, ο μέσος όρος 11 μειγμάτων που παράγουν οι χώρες-μέλη του, υποχώρησε 33 σεντς, στα 57,41 δολ. το βαρέλι στις 12 Δεκεμβρίου.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν στα 335,4 εκατ. βαρέλια στις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι 13% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο.

Το πετρέλαιο απέτυχε να σημειώσει χθες άνοδο εξ αιτίας της αβεβαιότητας για την επόμενη κίνηση του ΟΠΕ και του ήπιου καιρού που επικρατεί στις Η ΠΑ και μειώνει τη ζήτηση. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο όταν τα διυλιστήρια παράγουν πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,7338 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την άνοδό του 0,6% στο 1,7320 δολ. χθες, σημειώνοντας για πρώτη φορά άνοδο μέσα σε οκτώ ημέρες.

Τα αποθέματα διυλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν 445.000 βαρέλια, στα 131,9 εκατ. βαρέλια, αφήνοντας τις προμήθειες 0,2% χαμηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν 174.000 βαρέλια στα 199,9 εκατ. βαρέλια, αφήνοντας τις προμήθειες 4,1% χαμηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας. Δεκαπέντε αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Η ζήτηση τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 8 Δεκεμβρίου κυμάνθηκε στα 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 1,9% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ, θα είναι πάνω από τον μέσον όρο για την εποχή έως τις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα