Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Στις «αντιπαροχές» που μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις των επόμενων τεσσάρων ημερών.
Οι φωνές στους κόλπους της Ευρωζώνης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να φύγει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων με κάτι χειροπιαστό πληθαίνουν μετά την ψήφιση ενός ακόμη «πακέτου» προαπαιτούμενων, κίνηση που απέδειξε ότι η ελληνική πλευρά εκπλήρωσε τις δικές της υποχρεώσεις.
Οι πιθανότητες στο πακέτο των «αντιπαροχών» να υπάρξει και η διευθέτηση του χρέους δεν είναι πολλές, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραπέμπουν στο ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μετά το κλείσιμο της 3ης δανειακής σύμβασης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2018. Οι «αντιπαροχές» αναζητούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο της τόνωσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Το δεύτερο ζητούμενο μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκταμίευση αυξημένης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα εγκριθεί μια δόση της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, τότε το ποσό που θα «περισσέψει» από την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ή ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.
Χθες, επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η άφιξη στην Αθήνα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος και θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 12:15 μ.μ. Η Γαλλία έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του να υπάρξει βελτιωμένη πρόταση για την Ελλάδα σε σχέση με αυτή που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το προσχέδιο της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup θα αποτελέσει «βάση συζήτησης», όπως επανέλαβε και ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, θα χρειαστεί όλες οι πλευρές να κάνουν ένα επιπλέον βήμα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας αλλά και για το καλό ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το ελληνικό ζήτημα να κλείσει την Πέμπτη και να μη χρειαστεί η παραπομπή στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Όσοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της επίτευξης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, επικαλούνται την πίεση του χρόνου. Ενδεχόμενη παράταση της αγωνίας μέχρι τη Σύνοδο της 22ας Ιουνίου, θα σήμαινε στην πράξη ότι η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα γινόταν μερικά 24ωρα, ενδεχομένως και ώρες, πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό διότι ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληγαν σε μια απόφαση, θα χρειαζόταν μια ακόμη, έκτακτη αυτή τη φορά, συνεδρίαση του Eurogroup για να γίνει πιο «συγκεκριμένη» η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και φυσικά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της δόσης, κάτι που ούτως ή άλλως προϋποθέτει 2-3 εβδομάδες προετοιμασίας.
Η «ατζέντα»
Στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να βρεθούν:
1. Μια καλύτερη για την ελληνική πλευρά διατύπωση -σε σχέση με αυτή που είχε γίνει τόσο στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 όσο και σε αυτή που υπήρχε στο προσχέδιο της συμφωνίας της 22ας Μαΐου του 2017- για το ελληνικό χρέος.
2. Η σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα. Στην ενημέρωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ήταν σαφής: βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το plan B που προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρξει χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου. Το plan Β ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία για το χρέος παρά μόνο συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Το γεγονός ότι ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πλήρη συμφωνία, έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Υπαναχώρηση από την πλευρά της Γερμανίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που θέλουν η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018. Υπενθυμίζεται ότι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018. Είναι πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο προστέθηκαν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό των μέτρων μέσα από το πάγωμα των συντάξεων. Το ζητούμενο πλέον είναι αν στο κείμενο της τελικής συμφωνίας θα υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας και για την περίοδο μετά το 2022.
4. Οι «οικονομικές αντιπαροχές» που θα δοθούν στην Ελλάδα, όπως το ύψος της δόσης, αλλά και ένα πιθανό «πακέτο» για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στη «Ν» ότι το ενδεχόμενο να δοθεί ένα τέτοιο πακέτο έχει συζητηθεί πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και είναι πιθανό (αν και όχι βέβαιο) να επανέλθει στο τραπέζι.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό. Μένει να φανεί αν η διατύπωση της (ενδεχόμενης) συμφωνίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να υπάρξει μια επιπλέον παροχή προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έστω και σε «δεύτερο χρόνο».