Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

Μετά την άνοδο, αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει δεύτερη φορά την παραγωγή του
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 07:12

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του άνοδο, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή για δεύτερη φορά, τονώνοντας τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια από την 1η Φεβρουαρίου. Τα μέλη της πέτυχαν μείωση το 80% του στόχου μείωσης της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για τον Νοέμβριο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,53 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:28 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,14 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 62,51 δολ. το βαρέλια χθες και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την 1η Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής μέσα στο έτος άνοδο 2,4%, έναντι 40% το 2005.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,98 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς υψηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου στις 10:49 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την ημερήσια παραγωγή του τον Νοέμβριο κατά 550.000 βαρέλια στα 28,82 εκατ. βαρέλια και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2004, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News σε εταιρείες πετρελαιοειδών, παραγωγούς και αναλυτές. Η παραγωγή του Οργανισμού μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ο Οργανισμός συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο, επικαλούμενος χαμηλότερη των προβλέψεων ζήτηση και αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων. Επίσης και η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ αποτέλεσε πρόβλημα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Εντμουντ Νταουκόρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αμπούζα της Νιγηρίας.

Η αγοραστική δύναμη των χωρών του ΟΠΕΚ που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πετρελαίου σε δολάρια, μειώνεται καθώς το δολάριο υποχωρεί.

Το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι του δολαρίου φέτος, η βρετανική λίρα αναρριχήθηκε 14% και το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Τα συμβόλαια του πετρελαίου στο Nymex, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 2,4%. Το πετρέλαιο σε ευρώ βρίσκεται χαμηλότερα 7,9% φέτος, 2,2% υψηλότερα σε γιέν και 10% χαμηλότερα σε βρετανική λίρα.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν τον Ιούλιο. Μετά την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα 21 μηνών των 54,86 δολ. το βαρέλι στις 17 Νοεμβρίου, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε από 60,65 δολ. έως 63,82 δολ. αυτόν τον μήνα καθώς ο ήπιος καιρός στις ΗΠΑ καθυστέρησε τη ζήτηση τον χειμώνα για πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ θα είναι υψηλότερες του μέσου όρου έως τις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service.

Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους όταν τα διϋλιστήρια παράγουν πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, διατηρήθηκαν στα 335,4 εκατ. βαρέλια στις 8 Δεκεμβρίου, 13% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα