Clayton, KKR: Προς εξαγορά του US Foodservice της Αhold

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 10:06

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για το σκέλος Foodservice στις ΗΠΑ της Royal Ahold NV, δραστηριότητα αξίας έως 6 δισ. δολ., ενδέχεται να κάνουν από κοινού οι εταιρείες επενδύσεων Clayton Dubilier & Rice Inc. και Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να κάνουν την προσφορά τους τον επόμενο μήνα για την απόκτηση της Foodservice με έδρα την Κολούμπια του Μέριλαντ των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του θέματος, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές.

Η Ahold, με έδρα το Αμστερνταμ, ιδιοκτήτρια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Stop & Shop και Giant, έθεσαν το Foodservice και άλλα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση τον μήνα που πέρασε, μετά από ετήσιο πρόγραμμα μείωσης του κόστους και αύξηση της ρευστότητας. Οικονομικό σκάνδαλο έφερε την Ahold πολύ κοντά στη χρεοκοπία το 2003.

Οι μετοχές της Ahold σημείωσαν άνοδο 27 σεντς, φθάνοντας στα 8,16 ευρώ η μία χθες στο Αμστερνταμ εν μέσω εικασιών για πώληση του συνόλου της, σύμφωνα με τον Eric Tibi, οικονομικό αναλυτή της UBS AG.

Πέρυσι η Ahold χώρισε σε δύο σκέλη το U.S. Foodservice, με το ένα να εξυπηρετεί νοσοκομεία και σχολεία και το άλλο να ασχολείται μόνο με τις αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εστίασης.

Η απόφαση για πώληση του U.S. Foodservice ελήφθη τον Αύγουστο μετά το αίτημα των μετόχων, Centaurus Capital Ltd. και Paulson & Co. να πουλήσει η Ahold το σύνολο των σούπερ μάρκετ της στις ΗΠΑ, καθώς ο ανταγωνισμός από την Wal-Mart Stores Inc. και την Kroger Co., μείωσαν την κερδοφορία.

Ο εκπρόσωπος της Ahold, Walter Samuels, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και η εκπρόσωπος της KKR, David Lily στη Ν. Υόρκη και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Clayton Dublier, Don Gogel.

Σύμβουλος στην πώληση του U.S. Foodservice είναι η JPMorgan Chase & Co., ο εκπρόσωπος της οποίας Adam Castellani, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Η Ahold αγόρασε την U.S. Foodservice, με πωλήσεις 19,6 δισ. δολ. τη χρήση του 2005, αντί ποσού 3,6 δισ. δολ. το 2000. η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την εταιρεία διανομής τροφίμων Aliant Exchange Inc., η οποία αγοράστηκε από την Clayton Dubilier αντί 2,2 δισ. δολ. το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα