Κέρδη σημειώνει ο χαλκός στο Λονδίνο

Μετά την κήρυξη απεργίας σε χυτήριο της Xstrata στη Χιλή
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 11:38

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στο London Metal Exchange και από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, μετά την κήρυξη απεργίας στο χυτήριο Altonorte της Xstrata Plc και τη σταθεροποίηση της αγοράς στη Σαγκάη, μετά την υποχώρησή της στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, αποτέλεσμα των ανησυχιών για τη ζήτηση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων στο ορυχείο στα βόρεια της Χιλής και της διοίκησης της Xstrata, δεν κατέληξαν θετικά σε θέματα μισθών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Πέντρο Ραμίρεζ, ο οποίος ανέφερε: «Δεν υπήρχε άλλη λύση από το να κηρυχθεί απεργία». Η Χιλή, είναι η μεγαλύτερη χώρα προμηθειών χαλκού στον κόσμο, ενώ το Altonorte είναι το τρίτο μεγαλύτερο χυτήριο της χώρας.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε άνοδο 80 δολ., ποσοστό 1,2% φθάνοντας στα 6.715 δολ. ο μετρικός τόνος στις 3:57 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Τα συμβόλαια του μετάλλου υποχώρησαν έως τα 6.618 δολ. στις 15 Δεκεμβρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Ιουνίου, αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωγών και καλωδίων.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχει το London Metal Exchange σημείωσαν αύξηση 52% τους δύο τελευταίους μήνες, φθάνοντας στους 174.100 μετρικούς τόνους και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους. Η μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων σημειώθηκε στις ΗΠΑ, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, μετά την Κίνα. Η αγορά κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει σημαντική συρρίκνωση, σύμφωνα με την Federal Reserve στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, υποχώρησε 360 γιουάν, ποσοστό 0,6%, για να κλείσει στα 62.780 γιουάν (8.023 δολ.) ο μετρικός τόνος. Τα συμβόλαια υποχωρούσαν έως 1% κατά την πρωϊνή συνεδρίαση, πριν περιορίσουν τις απώλειες μετά την είδηση για την απεργία στη Χιλή.

Τα προβλήματα στις προμήθειες του μετάλλου αποτέλεσμα των εργατικών ατυχημάτων στα ορυχεία, αλλά και τις απεργίες στην Χιλή και την Ινδονησία, ώθησαν τις τιμές του μετάλλου 53% υψηλότερα φέτος στο Λονδίνο.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 950 γιουάν, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας σήμερα στα 64.500 γιουάν ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα