Ζ.Κ. Τρισέ: Τα επιτόκια στην ευρωζώνη παραμένουν διευκολυντικά

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 11:50

Τα επιτόκια στην ευρωζώνη παραμένουν χαμηλά παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τους, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλωντ Τρισέ (Jean-Claude Trichet) σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (από κοινού με τη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» και τη λουξεμβουργιανή «Luxembourger Wort») λίγες ημέρες μετά την απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στις 7 Δεκεμβρίου να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3,5%.

«Η αίσθηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι ότι η νομισματική μας πολιτική παραμένει διευκολυντική», είπε ο Trichet στην εφημερίδα Τα Νέα.

«Επιπλέον, παρατηρούμε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς είναι ευνοϊκά για την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο υπερχρέωσης των νοικοκυριών λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων ο κ. Τρισέ παρατήρησε: «Θα ζητούσα από τα νοικοκυριά που θεωρούν ότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά σήμερα να τα συγκρίνουν με αυτά που είχαν στις ίδιες οικονομίες πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Αλλά τα νοικοκυριά έχουν την τάση να ξεχνούν τι συνέβαινε πριν από το ευρώ. Και ορισμένα έχουν συσσωρεύσει μεγάλα χρέη τα τελευταία δύο - τρία χρόνια. Αν θέλουμε σταθερή ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που εξασφαλίζει η σταθερότητα των τιμών, τα επιτόκια πρέπει να αλλάζουν. Οι δανειολήπτες γνωρίζουν ότι τα επιτόκια μπορεί είτε να αυξηθούν είτε να μειωθούν».

Ο κ. Τρισέ απέδωσε την απόφαση για αύξηση επιτοκίων στους πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη, παρ' ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,9% και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Όσον αφορά εξάλλου τις διαφορές των επιτοκίων από χώρα σε χώρα της ευρωζώνης – και ειδικά στην Ελλάδα όπου είναι αρκετα υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες- ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως μαζί με τον αντιπρόεδρό της Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή χρηματοπιστωτική ενοποίηση. «Σε ορισμένους τομείς είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, σε άλλους υπάρχει ανάγκη περαιτέρω προόδου. Διαπιστώνουμε ότι παρά την ύπαρξη κοινού νομίσματος και νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν διαφορές στο επίπεδο των επιτοκίων. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτά τα επιτόκια ενσωματώνουν και τους πιστωτικούς κινδύνους των δανείων. Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό να υπάρχουν και κάποιες διαφορές», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα