Market beat: Το διεθνές κλίμα συννέφιασε η υπομονή των θεσμικών δοκιμάζεται

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 10:07
UPD:07/06/2017 09:37
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές ξεχνάνε ότι ζούμε σε ένα πλανήτη που μεταμορφώνεται χωρίς σχέδιο. Γιατί κουράστηκε και απογοητεύτηκε μεγάλο ποσοστό των χαμηλών στρωμάτων κάθε πλούσιας χώρας.   

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, η επικείμενη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, οι βρετανικές εκλογές και η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στην εβδομάδα, πήραν στα ασιατικά χρηματιστήρια και τα οδήγησαν χαμηλότερα όπως και το πετρέλαιο και το δολάριο σήμερα Τρίτη 6/6.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το πετρέλαιο υποχώρησε ύστερα από σύντομη ανάκαμψη όταν η Σαουδική Αραβία και πολλά άλλα αραβικά κράτη που διέκοψαν τους δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστήριζε τον εξτρεμισμό και υπονόμευε την σταθερότητα στην περιφέρεια.

Οι μετοχές στο Κατάρ υποχώρησαν περισσότερο από 8% τη νύχτα φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο το Brent υποχώρησε 0,6% στα 49,17 δολάρια επεκτείνοντας την πτώση κατά -1% της Δευτέρας.

Ο δείκτης DXY δολαρίων άγγιξε ένα χαμηλό επτά μηνών πριν από την κατάθεση  του πρώην διευθυντή του FBI James Comey την Πέμπτη στο Κογκρέσο από.

Τα νέα της Δευτέρας επί της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών των Η.Π.Α. που επιβραδυνθήκαν το Μάιο καθώς και οι νέες παραγγελίες που μειώθηκαν επιβάρυναν το δολάριο.

Το δολάριο ήρθε επίσης υπό πίεση από ένα ισχυρότερο ευρώ, αφού σύμφωνα με προσδοκίες των αγοραίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εμφανίσει έναν λιγότερο αυστηρό τόνο στην συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Στο ΧΑ τα πρώτα δεκαήμερα του Ιουνίου, ήταν αρκετές φορές, μέρες που οδηγούσαν σε εγγραφή τοπικών υψηλών. Επίσης, στις περισσότερες από τις ημερομηνίες ορόσημα για κάποια αξιολόγηση ενός εκ των τριών μνημονίων είχαμε θετική προεξόφληση, μερικές συνεδριάσεις προ κάποιου «κρίσιμου Eurogroup». Με το μέσο όρο ικανό να περνά τις 780 και τις 785 μονάδες, η επάνοδος σε επίπεδα κοντά στις 797 μονάδες όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά μπορεί και να σχεδιάζεται από τους ισχυρούς θεσμικούς. Στο δεύτερο μέρος του Ιουνίου ισχύει συνήθως στο ΧΑ το «πούλα τον… Μάη και έλα πίσω το Σεπτέμβρη».

Οι συνήθειες και οι παραδόσεις στα χρηματιστήρια σπάνε ξαφνικά και ζημιάρικα. Αν διατηρηθούν, φέρνουν κέρδη στους «πιστούς».  

Τα σχέδια των θεσμικών του ΧΑ, εδώ και μέρες, με πωλήσεις θέσεων και ταυτόχρονη αγορά νέων blue chip, το περιβόητο rotation, κράτησαν τους ΓΔ και 25άρη σε μικρή απόσταση από τα υψηλά του 2017. Πετυχαίνοντας να μην τους περάσουν ξανά από επίπεδα που, λόγω στατιστικής προϊστορίας, θα προκαλούσαν επιπλέον κινδύνους.

Οι δείκτες έγραψαν χαμηλά που για τον ΓΔ, τις στηρίξεις και αντιστάσεις του οποίου όλοι πλέον γνωρίζουν, ήταν στις 752 μονάδες. Σε αρκετές συνόδους μετά, δεν άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να περάσει πτωτικά τις 768 μονάδες. Πολύ πρόσφατα του έδωσαν και μια ώθηση που έκανε ανοδικό (+1,06%) τον πρώτο εβδομαδιαίο βηματισμό του Ιουνίου.

Μπορεί όντως, για μια μέρα, να εντυπωσιάστηκαν οι διαχειριστές κεφαλαίων από την ανατροπή στη μέτρηση της μεταβολής του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Από μια μικρή αρνητική αρχική μέτρηση, όταν αυξήθηκαν τα καταγεγραμμένα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ κατέληξε στην επιμέτρηση οριακής μεν, υπολογίσιμης δε, ως προς το πρόσημο μεταβολής του ΑΕΠ. Μέσα στη «φούρια» των ξένων επενδυτών, το alert από την είδηση πως η χώρα ανακοίνωσε ανάπτυξη αντί ύφεσης, ήταν αρκετό για να φέρει μια μικρή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αυτά πιθανά δικαιολογούν την θετική αντίδραση στο ταμπλό, μετά την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ.

Θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου, μέχρι να καταλάβουν, ότι η αύξηση που εμφανίζεται στην καταγραφή της μεταβολής της οικονομικού αποτελέσματος, δεν αφορά σε μεγέθυνση του Προϊόντος. Είναι πιθανά η αναγκαστική εγγραφή, λόγω capital controls, μέρους της υφιστάμενης παραοικονομίας, κάνοντας την τρέχουσα μέτρηση και αυτές του 2016, να φαίνονται καλύτερες. Γιατί μετράει κάτι που προηγούμενα υπήρχε στο σκοτάδι. Η πίττα μάλλον μίκρυνε, αλλά μετράμε πια μεγαλύτερο κομμάτι της.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται την Τρίτη (6/6) ΜΕΤΚΑ, Paperpack και ΓΕΚΕ. Την Τετάρτη (7/6) η Motor Oil θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Την Πέμπτη 8/6 την σκυτάλη των συνελεύσεων παίρνουν Autohellas, ΕΥΑΠΣ και Ναυτεμπορική. Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Folli – Follie, ενώ θα διεξαχθούν και οι Βρετανικές Κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Μικρές απώλειες για τις αγορές στη Wall Street, καθώς από την αρχή ως το πέρας της συνεδρίασης αναζητούσαν κατεύθυνση, αλλά είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τρομοκρατικές ενέργεις στο Λονδίνο να επιβάρυναν το κλίμα.

Ο δείκτης Dow Jones  οδηγούμενος -0,1% χαμηλότερα, έκλεισε στις 21.184 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 με πτώση κατά -0,12% έκλεισε στις 2.436 μονάδες ενώ -0,16% έγραψε ο δείκτης Nasdaq στις 6.295 μονάδες.

Η προσοχή στρέφεται στην κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, στο Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα, καθώς και στις εκλογές στη Βρετανία μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου, στη διπλωματική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΕΥΡΩΠΗ

Κλειστές λόγω αργίας ήταν τη Δευτέρα οι αγορές της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Αυστρίας. Με απώλειες έκλεισαν τα όποια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν συνεδρίαση, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο λίγες μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία να χτυπούνε κυρίως τον κλάδο των ταξιδιών, ενώ επιβάρυναν τους δείκτες και οι τράπεζες.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 392 μονάδες, χαμηλότερα κατά -0,13%, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,29% κλείνοντας στις 7.525 μονάδες, απώλειες -0,66% για τον CAC του Παρισιού στις 5.307 μονάδες και -0,99% για τον ιταλικό FTMIB στις 20.721 μονάδες.

Η στερλίνα υποχώρησε καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Συντηρητικοί χάνουν έδαφος έναντι των Εργατικών.

ΧΑ

Αργία

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου, είχαμε μείωση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά. Σημειώθηκε παράλληλα οριακή αύξηση της έκθεσης σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουνίου, έπεσε κάτω από τα 1850 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2092,99 μονάδες με μεταβολή +0,74%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υποχώρησε υπολογίσιμα.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, υποχώρησαν -35,49%, όταν οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 6.089 από 5.742. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 1827 από 3712 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιουλίου ανέβηκε σε 1735 από 352 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 1735 από 497 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουνίου, ορίστηκε στις 203,25 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 9,75 μονάδων.

Οι εγχώριοι αναλυτές μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, ενόψει της αργίας της Δευτέρας παρέμειναν χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με την τάση ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε:

«Στα επιμέρους "βαριά χαρτιά", πλην Τραπεζών, αυτό που διαφαίνεται από τεχνικής απόψεως είναι μια ανοδική "κόπωση", καθώς κάποια από αυτά έχουν προσεγγίσει τιμές του 2007 – 2008, όπως η Motor Oil και ο Τιτάν, ενώ κάποια άλλα γράφουν ιστορικά υψηλά όπως η 3Ε και τα Jumbo δίχως μέχρι τώρα να έχει "μαζευτεί" το τοπίο στα μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατάει τα διαγραμματικά επίπεδα των 2050 μονάδων, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των "Buyers" για την ανοδική τμήση των 2126 μονάδων, όπου μπορεί να δώσει ως επόμενο στόχο τις 2215 μονάδες. Όμως η καθοδική καταστρατήγηση των 2050 μονάδων θα ανασυντάξει τις δυνάμεις των πωλητών, ωθώντας τον καθοδικά προς το όριο των 2000 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από ένα αρχικό "pullback" προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 950 μονάδων, προσπαθεί να τρέξει ανοδικά προς την περιοχή των 1040 με 1050 μονάδων πριν τον προλάβουν οι εξελίξεις. Σημεία κλειδιά για τους μεν αγοραστές οι 1081 μονάδες, για δε τους πωλητές οι 912 μονάδες».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Παρά τη 'δύστροπη' ειδησεογραφία, ο Γενικός Δείκτης θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του στα επίπεδα που εκτείνονται άνω των 780 με 785 μονάδων. Αδυναμία ισχυρής διαπερατότητας των 785 μονάδων, θα επαναφέρει με περισσότερες πτωτικές δυνάμεις τον Δείκτη κάτω από τις 770 μονάδες, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τη ζώνη στήριξης των 750 με 738 μονάδων.

Αντιθέτως "πάτημα" πάνω από τις 785 μονάδες θα "σπρώξει", κόντρα στα τεχνικά προγνωστικά, τον Δείκτη σε νέα υψηλά στοχοποιώντας τις 820 με 830 μονάδες.

Στα επιμέρους "βαριά χαρτιά", πλην Τραπεζών, αυτό που διαφαίνεται από τεχνικής απόψεως είναι μια ανοδική "κόπωση", καθώς κάποια από αυτά έχουν προσεγγίσει τιμές του 2007 – 2008, όπως η Motor Oil και ο Τιτάν, ενώ κάποια άλλα γράφουν ιστορικά υψηλά όπως η 3Ε και τα Jumbo δίχως μέχρι τώρα να έχει "μαζευτεί" το τοπίο στα μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατάει τα διαγραμματικά επίπεδα των 2050 μονάδων, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των "Buyers" για την ανοδική τμήση των 2126 μονάδων, όπου μπορεί να δώσει ως επόμενο στόχο τις 2215 μονάδες. Όμως η καθοδική καταστρατήγηση των 2050 μονάδων θα ανασυντάξει τις δυνάμεις των πωλητών, ωθώντας τον καθοδικά προς το όριο των 2000 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από ένα αρχικό "pullback" προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 950 μονάδων, προσπαθεί να τρέξει ανοδικά προς την περιοχή των 1040 με 1050 μονάδων πριν τον προλάβουν οι εξελίξεις. Σημεία κλειδιά για τους μεν αγοραστές οι 1081 μονάδες, για δε τους πωλητές οι 912 μονάδες".

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ποσοστιαία μεταβολή για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, έκλεψε την παράσταση σε μια κατά τα άλλα άνευρη εβδομάδα με νέα που δεν έβγαλαν τάση στην Αγορά.

Το θετικό νούμερο κατά 0,4%, έρχεται να εξηγήσει στο πώς οι Τράπεζες έφεραν συμπαθητικά νούμερα στο ξεκίνημα της χρονιάς, παρά την εμφάνιση νέων προβλέψεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εκροή καταθέσεων. Ασφαλώς το ηθικό της Αγοράς έχει αναπτερωθεί, καθώς η ανατιμολόγηση των προσδοκιών μετά την αποσύνδεση του θέματος του χρέους από την δόση της αξιολόγησης, είχαν δημιουργήσει προβληματισμό στους εμπλεκόμενους που έβλεπαν την Αγορά να ξεμένει από βραχυπρόθεσμους καταλύτες.

Ο μήνας που ξεκίνησε εκτός από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έχει και την αξιολόγηση της Moody’s στις 23 Ιουνίου και μια θετική ένδειξη από το ΑΕΠ ενισχύει το ενδεχόμενο κάποιας θετικότερης προσέγγισης του Ελληνικού αξιόχρεου και της προοπτικής της Οικονομίας.

O Μάιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για την Ελληνική Αγορά συμπληρώνοντας ένα ανοδικό –μηνιαίο - σερί της τάξεως του 25%. Επίσης ήταν μέχρι στιγμής μακράν ο καλύτερος μήνας του 2017, αφού οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, διαχέοντας την ρευστότητα σε πολύ μεγαλύτερο πλήθος μετοχών. Στατιστικά, με βάση τα στοιχεία από το 2003 έως το 2016, η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από διορθώσεις και από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο Ιούνιος δεν είναι πάντα αρνητικός μήνας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πουλούν το Μάιο έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους να δουν τις τιμές των μετοχών 5% χαμηλότερα το Σεπτέμβριο (!) Ένα άλλο σχετικά πρόσφατο στατιστικό του Γενικού δείκτη θέλει τον σχηματισμό τοπικών κορυφών λίγο πριν τα "εγκριτικά" Eurogroup.

Βέβαια, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι παράμετροι που καθορίζουν τις τάσεις των Αγορών είναι αναρίθμητες και με μεγάλο εύρος προβλεπτικής ασάφειας, ώστε να υποστηριχθεί σθεναρά ένα σενάριο Καλοκαιρινής αδυναμίας.

Τεχνικά η εικόνα μεταβλήθηκε οριακά προς το θετικότερο, χωρίς να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης έχοντας αποφορτίσει μερικώς την υπεραγορασμένη εικόνα. Οι συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη είχαν όλες την εβδομάδα που πέρασε την ίδια εξέλιξη: Αδύναμο άνοιγμα και ολοκλήρωση των συναλλαγών προς το υψηλό ημέρας, με μικρές σχετικά αποκλίσεις από τα προηγούμενα κλεισίματα. Οι δυνάμεις φαίνεται να είναι ισορροπημένες στα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας ένα στοιχείο αναμονής στο διάγραμμα που δεν ήταν τόσο έκδηλο στις δύο προηγούμενες πτωτικές εβδομάδες.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τις ημέρες αδυναμίας των οδηγών μετοχών της Αγοράς, βρέθηκαν στηρίγματα σε άλλους τίτλους με αποτέλεσμα το σύνολο να δείχνει μια συντηρητική σχετικά συμπεριφορά στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά η ανάλωση χρόνου στα υψηλά των 25 μηνών, χωρίς την εκτόνωση της τάσης προβληματίζει ως προς τις "διανομές" που πραγματοποιούνται σε επιμέρους "χαρτιά".

Συμπερασματικά, η διόρθωση έχει ακόμα τις πιθανότητες υπέρ της, καθώς ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στο "σκληρό πυρήνα" της αντίστασης της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, στο οποίο η συναλλακτική ένταση αναμένεται να αυξηθεί, συνθήκη απαραίτητη για να απορροφηθεί η προσφορά.

Σήμερα

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι αγορές αποτιμούν τον αντίκτυπο της διπλωματικής έντασης μεταξύ του Κατάρ και των υπόλοιπων αραβικών κρατών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,95% στις 19.979 μονάδες και ο δείκτης Topixμειώθηκε κατά 0,84% στις 1.596 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε πτώση κατά 0,08% στις 3.089 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε κέρδη κατά 0,34% στις 485,91 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% στις 5.667 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,32% στις 25.944 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,49% στα 47,63 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,57% στα 49,75 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,65% στα 1.291,10 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,72% στα 109,67 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει άνοδο κατά 0,03% σε 0,7483 δολάρια (USD).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως «αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο συμφωνίας, σεβόμενοι τις εκτιμήσεις μας, μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο». Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι, για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ χρήματα, πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Με στόχο την ενθάρρυνση της ελληνικής οικονομικής και εμπορικής παρουσίας σε ξένες αγορές,ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας αρχίζει εντός της ημέρας διήμερη επίσκεψη στον Παναμά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κολομβία, όπου θα παραμείνει έως την Παρασκευή. Στις δύο χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιώργος Τσίπρας θα συναντηθεί με υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και Τουρισμού, προκειμένου να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της θεσμικής συνεργασίας για τη δημιουργία ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις πλαισίου δραστηριοποίησης στις συγκεκριμένες αγορές.

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους επιχειρηματίες «να μην φοβούνται να συναλλάσσονται με τις συνεπείς ελληνικές επιχειρήσεις» απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Βασίλης Κορκίδης κατά την ολομέλεια της διάσκεψης των Ευρωπαίων μικρομεσαίων (UEAPME), στη Μάλτα.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιλέξει η Εθνική Τράπεζα τον αγοραστή πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters. Η ETE πουλάει ποσοστό τουλάχιστον 75% της θυγατρικής της, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και επικέντρωσής της στις τραπεζικές δραστηριότητες. «Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδρίασε την Παρασκευή, η διαδικασία πώλησης προχωράει καλά, αλλά υπάρχουν κάποια ακόμη θέματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Reuters.

Στην αγορά 13 εκατ. μετοχών της Eurobank προχώρησε το προηγούμενο τριήμερο η Fairfax, περίοδο κατά την οποία ο επικεφαλής της Πρεμ Γουάτσα βρισκόταν στην Αθήνα και εκθείαζε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο μεγαλοεπενδυτής επιβεβαίωσε έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την εγχώρια αγορά, αλλά και για τη Eurobank, στην οποία ελέγχει ποσοστό άνω του 17%.

Την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούσαν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας με τη Varde Partners (εφεξής η Varde) ανακοίνωσε η Lamda Development. 

Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η Varde (μέσω της 100% θυγατρικής της Wert Blue SarL) κατέβαλε το ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε. -η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε. και στις οποίες ανήκουν τα Εμπορικά Κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αντίστοιχα-, ενώ προτίθεται να υποστηρίξει την επέκταση της εταιρείας μέσω εξαγορών και νέων αναπτύξεων ακινήτων εμπορικού χαρακτήρα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην αντίθεση που, όπως επισημαίνει, υπάρχει στη Γερμανία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρεται το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση» αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει πως εκτός αυτού, ο Σόιμπλε ζητά ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν.

Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν τη Δευτέρα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, κορυφαίο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Με ελαφρά πτώση ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 6,46 μονάδες, σε ποσοστό 0,03%, και διαμορφώθηκε στις 20.170,82 μονάδες.

Την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ ίσως αναιρέσουν την απόφαση που έλαβε ο προέδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία χαρακτηρίζοντας την συμφωνία καλή για την ανάπτυξη. Ο Γκουρία τόνισε πως με βάση έρευνα του Οργανισμού, που έχει έδρα την Παρίσι, μια σθεναρή δράση για το κλίμα, σε συνδυασμό με δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, θα προωθήσει την ανάπτυξη.

«Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση αν η Ευρωζώνη δεν μειώσει τις αποκλίσεις της» προειδοποιεί ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη βελγική εφημεριδα L' Echo.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αν διατηρηθεί το status quo, η Ευρωζώνη απειλείται άμεσα. Όπως σημειώνει, στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την εξέλιξη της Ευρωζώνης, μιας και ο λαϊκισμός, που -όπως αναφέρει- καραδοκεί, «μπορεί να έχασε κάποιες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα