Nikko Cordial: Σημαντικές οι απώλειες των μετοχών

Μετά το παράπτωμα μεγαλοποίησης των κερδών της
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006 10:51

ΠΡΟΣ το ημερήσιο όριο απωλειών υποχώρησαν οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ιαπωνίας, Nikko Cordial Corp. μετά τη χθεσινή κατηγορία των αρμοδίων αρχών της χώρας ότι η εταιρεία έκανε εσφαλμένες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά της.

Οι μετοχές της Nikko, η οποία κατά 4,8% ανήκει στην Citigroup παρέμειναν αδιαπραγμάτευτες με την τελευταία προσφορά στα 1.219 γιέν, 14% χαμηλότερα από το χθεσινό τους κλείσιμο, τα μέγιστα στα οποία μπορεί να υποχωρήσει την ημέρα μία μετοχή με βάση τους κανόνες του Χρηματιστηρίου, στις 2:06 μ.μ. Το Χρηματιστήριο του Τόκυο έθεσε χθες τη μετοχή υπό επιτήρηση, που σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής της, εάν οι παραβάσεις θεωρηθούν σοβαρές.

Το θέμα με τα λανθασμένα αποτελέσματα της Nikko, η οποία έχει επενδυτικό venture με την Citigroup, ώθησε μερικούς διαχειριστές κεφαλαίων να αναστείλουν σήμερα τις εργασίες τους με την εταιρεία. Οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας έχουν αυξήσει τους ελέγχους των αγορών φέτος, δίνοντας εντολή στην Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. να σταματήσει κάποιες από τις δραστηριότητές της σε παράγωγα τον Απρίλιο, ενώ τιμώρησαν την Daiwa Securities Group Inc.

Στελέχη της Nikko Citigroup δεν βρέθηκαν άμεσα για να σχολιάσουν το θέμα.

Η αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου έδωσε εντολή να επιβληθεί πρόστιμο ρεκόρ ύψους 500 εκατ. γιέν (4,2 δισ. δολ.) στη Nikko, λέγοντας ότι η εταιρεία μεγαλοποίησε τα κέρδη της σε έγγραφα που σχετίζοντο με την πώληση εταιρικών ομολόγων 50 δισ. γιέν στις 22 Νοεμβρίου του 2005. Τα έγγραφα ανέφεραν ότι τα καθαρά κέρδη της Nikko Cordial τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2005 ήταν 46,9 δισ. γιέν, όταν τα αληθή ήταν 35,4 δισ. γιέν, σύμφωνα με την επιτροπή.

Οι ειδήσεις για τη μεγαλοποίηση των κερδών της Nikko, αφαίρεσαν πλέον των 500 εκατ. δολ. χθες από τη χρηματιστηριακή της αξία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα