ΕΣΥΕ: Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία το γ' τρίμηνο

Το υψηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού των τελευταίων ετών
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006 12:38
UPD:13:01

Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2006 συγκριτικά με 8,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998 και μετά, και για τη μεγαλύτερη άνοδο του εργατικού δυναμικού στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, κατά το Γ’ τρίμηνο του 2006 το ποσοστό ανεργίας (δηλαδή η επί τοις % αναλογία των ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, που είναι το άθροισμα απασχολουμένων και ανέργων) ανήλθε σε 8,3%.

Το ποσοστό αυτό, υπογραμμίζεται, είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας από το 1998, έτος από το οποίο η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού διεξάγεται σε τριμηναία βάση. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 ανερχόταν στο 9,7%.

Επίσης όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,5% για το 3ο τρίμηνο του 2006, ποσοστό που, όπως επισημαίνεται, είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών.

Ο αριθμός των απασχολουμένων, το Γ’ τρίμηνο του 2006, ανήλθε στα 4.493.663 άτομα. Κατά το Γ’ τρίμηνο του 2006 βρήκαν απασχόληση 111.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου, 78.000 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη ΕΣΥΕ, 74.600 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον, 70.600 άτομα, που πέρυσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά ωστόσο παρέμειναν άνεργα.

Yπερδιπλάσιο το ποσοστό ανεργίας των γυναικών από εκείνο των ανδρών

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (13,0%), αν και έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,1%).

17,6% το ποσοστό της ανεργίας στους νέους 15-19 ετών

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 17,6%. Μάλιστα στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 25,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό, κυρίως, στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια, το δε χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού, που έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας.

Από το σύνολο των 408.190 ανέργων, το 38,3% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ, συνολικά, το 87,7% είναι διατεθειμένο να εργαστεί, είτε με πλήρη είτε στην ανάγκη και με μερική απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 38,1% του συνόλου τους. Επισημαίνεται ότι, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί») αποτελούν το 58,5% του συνόλου.

Aλλοδαποί

Σχετικά με το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού (6,7%), το δε ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται στο 72,2% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

Στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (14,0%), η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 10,2% και ακολουθεί η Ήπειρος (9,9%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Κρήτη με 4,7% και το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό ανεργίας 5,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα