Ηπιος καιρός, υψηλά αποθέματα, πτώση του πετρελαίου

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 13:29

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών το αργό πετρέλαιο, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ζεστός - από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα - καιρός, θα μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων.

Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν 1,2 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας για πρώτη φορά αύξηση από τον Σεπτέμβριο, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή ακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Η ζήτηση θέρμανσης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα σπίτι καίνε το καύσιμο, θα είναι χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα τις επόμενες οκτώ ημέρες, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της Meteorlogix LLC.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 63,16 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 63,46 δολ. το βαρέλι στις 10:38 π.μ., ώρα Λονδίνου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, υποχώρησε έως 62 σεντς, φθάνοντας στα 62,61 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 10:39 π.μ., ώρα Λονδίνου τα συμβόλαια του μπρεντ διαπραγματεύθηκαν στα 62,98 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν 6,32 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 7,3% στα 8,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον χαμηλότερο ρυθμό από την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτωβρίου του 2005, ωθώντας υψηλότερα την αγορά του αργού.

Σε δολάρια η τιμή του αμερικανικού αργού, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 4%. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 7% φέτος σε ευρώ, έχει σημειώσει άνοδο 4% σε γιέν και έχει υποχωρήσει 9% σε βρετανικές λίρες.

Η τιμή του καλαθιού του ΟΠΕΚ που αποτελείται από 11 ποικιλίες που παράγουν οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, έχει υποχωρήσει 76 σετνς, φθάνοντας χθες στα 58,20 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα