Ντράγκι: Λυπάμαι που δεν έχουμε τα μέτρα για το χρέος

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 17:13
UPD:18:59
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ και το Διοικητικό Συμβούλιό της χρειάζονται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία. 

Μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ας υπάρξει μια πλήρης συμφωνία να βρεθούν τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος μακροπρόθεσμα» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και πρόσθεσε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λυπάται που δεν συμφωνήθηκαν σαφή μέτρα για το χρέος (σ.σ. στο τελευταίο Εurogroup).

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έχουν συζητηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων και με το ΔΝΤ και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα δύο μέρη πρέπει να βρουν μια συμφωνία, απάντησε όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από το Εurogroup.

Υπογράμμισε την ανάγκη για βιωσιμότητα του χρέους που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ και το δ.σ. να αποφασίσει ανεξάρτητα. «Και με αντίξοα σενάρια θα πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε.

Εάν και όταν επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουμε επιλεξιμότητα και των ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, η οποία είναι πολλαπλάσια σήμερα σε σχέση με πριν.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που οφείλεται στην κρίση αλλά και προϋπάρχουσες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσω των μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα αξιολόγηση και κυρίως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το θα μπορούσε να επιλυθεί εγκαίρως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα