Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Έχοντας ξεπεράσει τον «σκόπελο» των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και με την οικονομία της Ευρωζώνης να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, η ΕΚΤ προετοιμάζεται για στροφή προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως διαμηνύουν κορυφαία στελέχη της.
Σύμφωνα με τον Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, η ΕΚΤ αναμένεται να προσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποκτά μεγαλύτερη δυναμική.
Καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται, αναμένεται να ανακάμψει και ο πληθωρισμός, οδηγώντας τελικά σε μία συζήτηση προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Μερς σε ομιλία του στο Τόκιο, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από την εφαρμογή της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη αποφασιστεί.
Με στόχο την αποκατάσταση του πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης, έχοντας καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράς ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μια προσέγγιση που τονίζει ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.
Όμως οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι οι καλύτερες της δεκαετίας και ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, προσφέροντας επιχειρήματα στους επικριτές της ΕΚΤ -ιδιαίτερα στη Γερμανία- που ζητούν έξοδο από τα μέτρα νομισματικής στήριξης.
«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την επιβεβαίωση αναπτυξιακών προβλέψεων με ισορροπημένες προοπτικές κινδύνων», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας πρέπει να εναρμονιστεί με τις νέες προβλέψεις, ώστε να ενισχυθούν η συνέπεια και η αξιοπιστία της επικοινωνίας μας».
Η σημερινή κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ για τα επιτόκια προβλέπει ότι αυτά θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προβλέπει επίσης ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές.
Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην ύπαρξη ισορροπημένων κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσύρει την αναφορά της στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων ή περισσότερων αγορών ομολόγων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός είναι ακόμη χαμηλός.
Ωστόσο, ο κ. Μερς υποστήριξε ότι η υψηλότερη ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας αναμένεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πρώιμων πληθωριστικών πιέσεων από τις αυξημένες τιμές παραγωγού.
«Εάν η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει και ο πληθωρισμός κινηθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΚΤ με ένα διατηρήσιμο τρόπο, μία συζήτηση για την ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι δικαιολογημένη στο μέλλον», πρόσθεσε. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη για την ανάγκη να εμμείνει στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική της.
Πρέπει, όμως, να εξετάσει πώς λειτουργούν τα μέτρα πολιτικής της κάτω από πιο ισορροπημένες οικονομικές προοπτικές, σε αντίθεση με τις πρότερες συνθήκες όπου επικρατούσε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, τότε που είχαν εγκαινιαστεί τα μέτρα χαλάρωσης, σημείωσε ο κ. Μερς.
Στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Τόκιο, ο κ. Μερς αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «ένας ανθεκτικός, με εύρυθμη λειτουργία και κερδοφόρος χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ.
Γνωρίζω πράγματι ότι όσο περισσότερο διατηρούνται τα μη συμβατικά μέτρα, τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στην κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται μόνο για όσον καιρό είναι αναγκαίο να επιτευχθεί ένα ποσοστό πληθωρισμού που συνάδει με τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε ο κ. Μερς.
Τα μετρητά
Ο Ιβ Μερς εμφανίζεται αντίθετος με κατάργηση των μετρητών ως τρόπου πληρωμής. Ο κ. Μερς στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα επιλογών για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, όπως οι πιστωτικές κάρτες, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα φορητά πορτοφόλια και οι πληρωμές μέσω κινητού.
«Δεδομένης της ευρείας επιθυμίας για τη χρήση μετρητών, οι τράπεζες πρέπει να διευκολύνουν αντί να εμποδίζουν τους πελάτες στη χρήση της προτιμώμενης μεθόδου πληρωμών. Ο χρόνος θα δείξει εάν η χρήση μετρητών θα εξελιχθεί μόλις εγκαινιαστούν στο εγγύς μέλλον οι άμεσες πληρωμές».