«Εξέλιξις» έως την τεχνητή νοημοσύνη

TEDxChalkida 2017: Χαρισματικοί ομιλητές ανέλυσαν την πορεία προς το ηθικό επιχειρείν και την προσωπική ανάπτυξη
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 17:06

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με την πεποίθηση ότι μια εμπνευσμένη ομιλία μπορεί να δώσει το έναυσμα για αλλαγή πορείας με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ευρύτερα, οι διοργανωτές του TEDxChalkida 2017, μέσω μιας ομάδας χαρισματικών καλεσμένων, ικανοποίησαν τον στόχο τους εμπνέοντας το κοινό τους με ιδέες για θετικές αλλαγές.

Πλήθος πολιτών από τη Χαλκίδα και γειτονικές περιοχές έδωσαν το παρών στην εκδήλωση με θέμα «Εξέλιξις», που έλαβε χώρα το Σάββατο, 27 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Εύβοιας με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr, ως χορηγών επικοινωνίας.

Μετά από ένα μουσικό καλωσόρισμα με τις παραδοσιακές μελωδίες του μουσικού σχολείου «Γέφυρες», οι επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης, Ολυμπία Μιχελή και Ηρακλής Μπουραντάς, έδωσαν τη σκυτάλη στον παρουσιαστή και μουσικό παραγωγό Χρήστο Κιούση, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας από την εποχή των Νεάντερταλ μέχρι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε ο Σταύρος Μεσσίνης, επιχειρηματίας και ιδρυτής του The Cube. Αν και απεχθάνεται τους κανόνες, περιέγραψε τους δικούς του κανόνες για το κέρδος και την ηθική μιλώντας για το ρίσκο, το ψυχολογικό κόστος, την κρίση ως ευκαιρία για καινοτομία, το ηθικό επιχειρείν και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι της «κακής» επιχειρηματικότητας.

Ο άνθρωπος είναι γεννημένος να διαπρέπει σε έναν ή περισσότερους τομείς, σημείωσε ο Εμμανουήλ Ι. Γιαννακουδάκης, καθηγητής Πληροφορικής ΟΠΑ που μίλησε για την ηθική υποχρέωση που έχουμε να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και τις επαγγελματικές μας κλίσεις με σκοπό την εξέλιξή μας.

Παρατήρηση και πειραματισμός

Εξέλιξη στο design σημαίνει να είσαι προετοιμασμένος για την αλλαγή και να αγκαλιάζεις τις προκλήσεις, σύμφωνα με τη Ζωή και τη Νίκη Μοσκοφόγλου, πολιτικός μηχανικός η πρώτη και αρχιτέκτων η δεύτερη. Όπως και στο μάρμαρο, υλικό με το οποίο οι δύο επαγγελματίες πειραματίζονται σχεδιάζοντας περίτεχνα αντικείμενα, έτσι και στη ζωή, εξελισσόμαστε μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού, αλλά κυρίως μέσω της αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η κοινωνική εξέλιξη εξαρτάται από την αντίληψή μας γι’ αυτήν και η πορεία της Ελλάδας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, με την επάνοδό της να περνά μέσα από την απόρριψη του μηδενισμού και της μοιρολατρίας.

Ο dr. Ευάγγελος Ελευθερίου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνεργάτης της IBM, μίλησε για νευρομορφικά υπολογιστικά συστήματα, εξηγώντας πώς μιμούμενοι τη φύση μπορούμε να φέρουμε την εξέλιξη και να δημιουργήσουμε ενεργειακά αποδοτικές υπολογιστικές μηχανές.

Η Κατερίνα Πάστρα, γλωσσολόγος, ερευνήτρια στον τομέα των γνωσιακών συστημάτων στο ΙΕΛ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας, παρακίνησε το κοινό να φανταστεί μια γραμματική για την κίνηση και τη συμπεριφορά. Στην παρουσίασή της ανέλυσε την εξέλιξη της γραμματικής τέχνης ως μια διαδικασία που βρίσκει εφαρμογή στη γλωσσική διάδραση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Θοδωρής Παπαλουκάς μίλησε για την εξέλιξή του στην κορυφή του αθλητικού κόσμου, ο Στυλιανός Λαγαράκης συντόνισε μια συνεδρία ψυχοδραματικής ψυχοθεραπείας, ενώ η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσίασε την εξέλιξη μέσα από μια πορεία που αρχίζει στη μεγάλη οθόνη του σινεμά του μπαμπά της, στη μικρή της τηλεόρασης όπου εργάστηκε για 27 χρόνια και στη μικρότερη οθόνη του tablet που έχει σήμερα όλη μέρα μπροστά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα