Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Την ώθηση για να ξεχωρίσουν, να βρουν τους συμμάχους, τους μέντορες και τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να σταδιοδρομήσουν ως στελέχη επιχειρήσεων ή αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες, σε ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων, έδωσε το 5ο TEDx, με θέμα «0 to infinity» που διοργάνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr ως χορηγών επικοινωνίας.
«Τα διπλώματα, οι ξένες γλώσσες, τα πτυχία μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν να σου εξασφαλίσουν μια καλή δουλειά. Χρειάζεται και εμπειρία και γνώση από τα λάθη…. Eπί της ουσίας χρειάζεται να βρει κανείς τη χρυσή τομή μεταξύ των μοντέλων book smart και street smart, αυτό που θα λέγαμε άνθρωπος των βιβλίων και άνθρωπος της “πιάτσας’’» όπως εξήγησε ο Μάριος Ραφαήλ, Dealmaker - οικονομικός σύμβουλος, γενικός διευθυντής πολυεθνικής και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος εργάζεται με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, μιλάει 7 γλώσσες και ειδικεύεται στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών. Στο TEDx University of Piraeus ήρθε από την Ελβετία για να μεταφέρει την εμπειρία του, δείχνοντας στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να διαπρέψουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιοποιώντας τη γνώση τόσο από τα βιβλία όσο και από την πραγματική ζωή και τις εμπειρίες.
Έτσι μπορεί ο Αϊνστάιν και ο Χόκινς -εκπρόσωποι του μοντέλου book smart- να στερήθηκαν εμπειρίες ζωής, συνέβαλαν ωστόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η οποία στις μέρες μας «μπορεί να κάνει ακόμη και τους τυφλούς να δουν».
Αυτό ακριβώς έδειξε ο John Pezaris, καθηγητής στο Harvard με αντικείμενο τη νευροχειρουργική και επικεφαλής ερευνητικού εργαστηρίου στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Η ομιλία του εστίασε στην έρευνα που διεξάγει αυτόν τον καιρό ο ίδιος και η ομάδα του, καθώς και στα αποτελέσματά της, που προοιωνίζονται σημαντικές αλλαγές στη ζωή των τυφλών. Οι άνθρωποι αυτοί, κατά τα λεγόμενα του κ. Pezaris, μπορούν να ελπίζουν σε αποκατάσταση της όρασής τους, αφού η έρευνα δείχνει ότι οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν τους τυφλούς να βελτιώσουν την αίσθηση της όρασης, από το 0 στο… άπειρο.
O Πέτρος Παπαδόπουλος, συνιδρυτής της Μindfest και εκπαιδευτής, μίλησε για το πώς οι νοητικές πλάνες επηρεάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Ως ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης και με μακρόχρονη συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς βοήθησε τους συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας ως μέσο την επικοινωνία, να εξετάσουν την υποκειμενικότητα της αντίληψης.
Όπως εξήγησε, οι διαφορετικές οπτικές που υιοθετούμε για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα ενός ερεθίσματος μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο και εν τέλει, με τον νου μπορούμε να οδηγηθούμε από το 0 στο άπειρο.
Εργαλεία για να χτίσουν το προσωπικό τους brand και να ξεφύγουν από τη μετριότητα παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο Μανούσος Μαροπάκης, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει πάνω από 22.000 άτομα σε μεγάλες εταιρείες και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο, ενώ έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πάνω από 300 σεμινάρια βιωματικής εκπαίδευσης σε εταιρείες και οργανισμούς.
Ο Αλέξης Κόκκος, διδάκτωρ, ερευνητής και συγγραφέας επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα αν η εκπαίδευση είναι εργαλείο της τέχνης ή το αντίθετο. Σπούδασε Νομικά και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris VIII. Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι πρόεδρος και είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία, που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Τη δική της εμπειρία παρουσίασε η Εύη Φρέρη, Co-Founder και Chief Business Officer (CBO) της εταιρείας Cyclefi, startup company με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος. Ως συντονίστρια και υπεύθυνη ανάπτυξης εθελοντικών κινήσεων επιστημονικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, στόχο έχει, όπως λέει η ίδια, να εκπαιδεύσει τους πολίτες γύρω από τα θέματα της ανακύκλωσης. Σημείωσε ότι η ανακύκλωση δεν είναι μόδα κι έκανε αναφορά στις αλλαγές που συντελούνται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στη χώρα μας, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ γρήγορα μέσω των κινήτρων προς τους καταναλωτές και μέσω της τεχνολογίας.
Η Δανάη Γεωργαντά, μια επιτυχημένη blogger, γνωστή και ως I Mikri Ollandeza, η οποία μετρά πάνω από 150.000 εγγραφές στο κανάλι της στο Youtube, με μεγάλη επιρροή στο νεανικό κοινό και πλέον επιχειρηματίας του χώρου, στη σκηνή του TEDx University of Piraeus μίλησε για το πώς οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου η ίδια δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που έχει να κάνει με τα ΜΜΕ, την ψυχαγωγία και τα social media και κάνει ένα επάγγελμα που ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα.
Ο Σταύρος Βέσκος, φοιτητής Οικονομικών με πλούσια εθελοντική εμπειρία και θητεία στην AIESEC -κορυφαίο φοιτητικό οργανισμό που προωθεί την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων των νέων μέσα από εθελοντικές και επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό- ανέβηκε στη σκηνή του TEDx University of Piraeus για να εμπνεύσει, θίγοντας το θέμα της εκπαίδευσης από διαφορετική σκοπιά. Μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την οπτική ενός φοιτητή απέναντι στην εκπαίδευση και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας μας να γίνει εκπαιδευτής, μέσα από τα μάτια ενός εκπαιδευόμενου που ξαφνικά βρέθηκε να είναι εκπαιδευτικός.
Η διοργάνωση
Τη διοργάνωση πλαισίωσαν performers, όπως ο Γιώργος Α. Τσίγκος, φοιτητής Πληροφορικής και μουσικός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στη διοργάνωση δούλεψαν πάνω από 40 εθελοντές κι επιπλέον 30 εργάστηκαν ως επαγγελματίες για έξι μήνες σε επτά ομάδες με επικεφαλής τους: Εύη Μπλέτσου (Digital Manager), Σήλια Μαροπάκη (Experience Manager), Νίκο Σπανό (Finance Manager), Αγγελική Φλώρα Θανοπούλου (Μarketing Manager), Νίκο Μολυνδρή (Partnership Manager) και Δέσποινα Τσιπίδη (Production Manager) ενώ συντονιστής της διοργάνωσης ήταν ο Indrit Sholla.
Να κοιτάς ψηλά
Η Ολυμπία Κυριοπούλου, ερευνήτρια, υποψήφια για διαστημική αποστολή, είναι πολίτης του κόσμου με έμφυτο πάθος για το Διάστημα. Με PhD στη Μικροβαρυτική Έρευνα και Project Manager με εμπειρία πάνω από 10 χρόνια σε διεθνείς αεροδιαστημικές εργασίες είναι πλέον υποψήφια αστροναύτης και μελλοντική περιηγητής του Διαστήματος.
Στο ερώτημα τι μας κάνει ανθρώπους, ο καθένας θα απαντήσει διαφορετικά ανάλογα με τις εμπειρίες του, εξήγησε και πρόσθεσε συγκινημένη: «Για μένα σημαίνει να κοιτάς ψηλά, να εξερευνάς και να ονειρεύεσαι». Περιέγραψε πώς πέτυχε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα έχοντας αποτύχει επτά φορές να μπει στη λίστα υποψηφίων για διαστημική αποστολή, για να πετύχει στην 8η. «Look up and dream big» είπε, παρακινώντας τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν το όνειρό τους, ακόμη κι αν δεν έχουν οικονομική άνεση. «Οι πραγματικές αξίες που μας πάνε μπροστά είναι δωρεάν» τόνισε, μιλώντας για την ιστορία των γονιών της (Έλληνας πατέρας, Γερμανοπολωνή μητέρα) οι οποίοι «ξεκίνησαν μ’ ένα βαλιτσάκι» και χωρίς χρήματα, έχοντας να αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω των δυσμενών συνθηκών στο μεταπολεμικό περιβάλλον αλλά τα κατάφεραν…