Στον απόηχο αρνητικών στοιχείων

Χαμηλότερα Ευρώπη και ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟΝ απόηχο των νέων οικονομικών στοιχείων, τα οποία δεν ήταν θετικά, κινήθηκε χθες η Wall Street.

Ο δείκτης της Φιλαδέλφειας για τη μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε απρόσμενη πτώση, ενώ το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για βραδύτερη της αναμενομένης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και επηρεάζοντας το κλίμα στην αμερικανική αγορά. Οι ανησυχίες αυτές επισκίασαν τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε το νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Oι εταιρείες που παρέσυραν το δείκτη Dow Jones ήταν κυρίως αυτές που θεωρούνται ευαίσθητες στους κύκλους της οικονομίας, περιλαμβανομένης της μετοχής του παραγωγού αλουμινίου Αλcoa, της Caterpillar και της United Technologies.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρή πτώση, παρασυρόμενα από τις απώλειες του τομέα εξόρυξης μετάλλων, μετά την πτώση των τιμών χαλκού, και του τομέα τηλεπικοινωνιών, μετά την είδηση ότι η Vodafone εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της ινδικής Hutchison Essar.

Με βάση τα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής αγοράς, τα επίπεδα παραμένουν σταθερά και εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το 2007, αναφέρει αναλυτής της Constantia Privatbank. Την ίδια στιγμή επενδυτικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι ο κύκλος ανόδου της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,2%, στις 1.479,1 μονάδες, επηρεαζόμενος από την προς τα κάτω αναθεώρηση των αμερικανικών στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησαν 0,2% αντίστοιχα, ενώ της Γαλλίας CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,1%. Η Rio Tinto οδήγησε σε πτώση τις μετοχές του μεταλλευτικού τομέα, χάνοντας 2,6% της αξίας της, ενώ η BHP Billiton και η Antofagasta υποχώρησαν 0,7% και 2,3% αντίστοιχα. Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε 1,5%, από τη στιγμή που προσκείμενη πηγή αποκάλυψε ότι η Hutchison Whampoa έλαβε προσεγγίσεις για το ινδικό τμήμα κινητής τηλεφωνίας της, πυροδοτώντας φήμες ότι η Vodafone και η Reliance Communications μπορεί να εμπλακούν σε «μάχη» προσφορών ύψους 13,5 δισ. δολαρίων.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,22%, κερδίζοντας ακόμη περισσότερο έδαφος πάνω από τις 17.000 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο επταμήνου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα