Στα χαμηλότερα έξι μηνών ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τη ζήτηση από ΗΠΑ και Κίνα
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 07:23

ΠΤΩΤΙΚΑ, στο μέγιστο ημερήσιο όριο και στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, υποχώρησαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, λιγότερο των εκτιμήσεων του 2,2% τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να αναπτυχθεί 9,8% το 2007, με χαμηλότερο ρυθμό της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 10%, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε 2.470 γιουάν, το μέγιστο επιτρεπτό ημερήσιο όριο του 4%, φθάνοντας στα 59.190 γιουάν (7.570 δολ.) ο μετρικός τόνος. Τα συμβόλαια, που υποχώρησαν κάτω από τα 60.000 γιουάν για πρώτη φορά από τις 30 Ιουνίου, διαπραγματεύθηκαν στα 59.240 γιουάν, 3,9% χαμηλότερα στις 11:01 π.μ., ώρα Σαγκάης.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, παρέμεινα αμετάβλητος μετά την υποχώρησή του 3,1% για να κλείσει χθες στα 6.330 δολ. ο τόνος και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε μετά τη μεγαλύτερη μείωση των κατασκευών κατοικιών σε 15 χρόνια, που περιόρισε κατά 1,2% την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο. Οι κατασκευαστές κτιρίων, είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του μετάλλου που χρησιμοποιείται για αγωγούς και καλώδια.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής χαλκού. Οι μετοχές της Jiangxi Copper Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού της Κίνας, υποχώρησαν έως 0,20 δολ. Χονγκ Κονγκ, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας σήμερα στα 7,82 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο σημείωσαν απώλειες έως 0,33 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 24,96 δολ. Αυστραλίας η μία σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Οι μετοχές της Freeport McMoRan Copper & Gold Inc., υποχώρησαν 3,53 δολ., ποσοστό 6,1%, φθάνοντας στα 54,85 δολ. η μία χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα