Agricultural Bank of China: Θα παραμείνει ως έχει, λέει ο Γουέν

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 09:20

ΑΝΕΠΑΦΗ με το σχέδιο πώλησης μετοχών και τη μείωση των χειρότερων επισφαλών δανείων μεταξύ των κινεζικών οικονομικών οργανισμών θα παραμείνει η Agricultural Bank of China, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, από πλευράς αριθμού καταστημάτων, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg News.

H κυβέρνηση θα απορρίψει νωρίτερο σχέδιο που αφορούσε στον διαχωρισμό της κρατικής τράπεζας και θα πουλήσει μερίδια σε επενδυτές το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στις 21 Νοεμβρίου, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Το κυβερνητικό συμβούλιο, επιβεβαίωσε το έγγραφο.

Φιλοδοξία του Γουέν είναι η προσέλκυση επενδυτών στην πιο αδύναμη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, διαφυλάσσοντας τις υπηρεσίες για τους αγρότες που προσφέρονται στα 31.000 καταστήματα της τράπεζας. Η οικονομική διάσωση της Agricultural Bank που εδρεύει στο Πεκίνο, ενδέχεται να κοστίσει πλέον των 200 δισ. δολ. ή 13 φορές του ποσού που δαπάνησε η κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της Industrial & Commercial Bank of China της μεγαλύτερης της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Εως το 26,2% των δανείων ύψους 2,8 τρισ. γιουάν (356 δισ. δολ.) πέρυσι της Agricultural Bank, δεν είχαν καλές επιδόσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στις 19 Οκτωβρίου. Περίπου το ήμισυ των επισφαλών δανείων προέρχεται από άμεσους δανεισμούς αγροτών και από μη κερδοφόρα γεωργικά δάνεια, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει δαπανήσει 3,5 τρισ. γιουάν, ίσο με το 1/5 του ΑΕΠ της το 2005 για να στηρίξει οικονομικά και να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες από το 1998, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's Investors Service. Ο λογαριασμός ενδέχεται να υπερβεί τα 5 τρισ. γιουάν μετά την εξάλειψη των δανείων από τα λογιστικά βιβλία της Agricultural Bank και άλλων μικρών τραπεζών.

Η Agricultural Bank θα είναι η τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες που θα μπει στο Χρηματιστήριο. Η China Construction Bank, που έλαβε 22,5 δισ. δολ. από την κυβέρνηση, άντλησε 9,2 δισ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή της τον Οκτώβριο του 2005. Η Bank of China Ltd., η αρχαιότερη τράπεζα της χώρας, πούλησε μετοχές αξίας 11,2 δισ. δολ. το Ιούνιο, μετά την οικονομική βοήθεια αντίστοιχου ποσού που έλαβε.

Η Industrial & Commercial Bank, γνωστή και ως ICBC, άντλησε 22 δισ. δολ. τον μήνα που πέρασε κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, μετά από οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολ. που έλαβε από την κυβέρνηση.

Η Agricultural Bank, που ιδρύθηκε το 1979 για να δανείζει αγρότες, είχε το 18% των συνολικών καταστημάτων τραπεζών στη χώρα έως τον Ιανουάριο, τα περισσότερα σε χωριά, στα ηπειρωτικά και στα δυτικά της Κίνας. Το δίκτυό της είναι 2,7 φορές μεγαλύτερο της Bank of China και οι 480.000 εργαζόμενοί της είναι 100.000 περισσότεροι από εκείνους που εργάζονται στην ICBC.

Πέρυσι, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν 48%, φθάνοντας στο 1,04 δισ. γιουάν καθώς η τράπεζα απαξίωσε 47% περισσότερα κεφάλαια για τα επισφαλή της δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα