Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση των τιμών καταναλωτή

Τον Δεκέμβριο, σε πέντε κρατίδια
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 14:06

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση των προβλέψεων σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης κατά ένα μέρος ισοσκέλισε την αύξηση του κόστους των ταξιδίων και των διακοπών κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις εκθέσεις πέντε κρατιδίων.

Οι τιμές αυξήθηκαν 0,7% από τον Νοέμβριο σε Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας του κρατιδίου στο Ντίσελντορφ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές αυξήθηκαν 1,1%. Εικοσιτρείς οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, πριν τις ανακοινώσεις, εκτιμούσαν ότι οι τιμές σε όλη τη Γερμανία θα αυξηθούν 1% το μήνα και 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

H γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη μεταξύ των 12 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, οδεύει να σημειώσει την ταχύτατη από το 2000, ανάπτυξη, δίνοντας χώρο στις εταιρείες να περάσουν το υψηλότερο κόστος και ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να ζητήσουν αυξήσεις μισθών. Η από 1ης Ιανουαρίου αύξηση του ΦΠΑ, φόρου επί των πωλήσεων, ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές αλλά και τα επιτόκια της ΕΚΤ από το επόμενο έτος.

Στη Βαυαρία το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε 4,4% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, ενώ το κόστος ενεργείας των νοικοκυριών υποχώρησε 0,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία σήμερα. Η περίοδος των εορτών ώθησε υψηλότερα το κόστος των ταξιδίων και της διαμονής σε όλα τα κρατίδια.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας, θα εκδώσει την πρώτη του εκτίμηση για τον πληθωρισμό στη χώρα τον Δεκέμβριο, αργότερα σήμερα, βάσει των εκθέσεων των έξι κρατιδίων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ θα αυξήσει τον ΦΠΑ στο 19% από το 16% τον επόμενο μήνα σε μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αυτό ενδέχεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παράλληλα με την αναχαίτιση της οικονομικής ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα