Γιατί ανέβηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ ο πήχης των φορολογικών εσόδων του 2017

Αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο και εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει 36 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους
Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 20:03
REUTERS/DADO RUVIC

Τα έσοδα από άμεσους φόρους στο πρώτο τετράμηνο εμφανίζουν υπέρβαση στόχου κατά 319 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα όμως αυτή η διαφορά είναι πολύ μικρότερη μετά το ανέβασμα του πήχη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει ακόμη από ποιους κωδικούς θα προέλθουν οι επιπλέον άμεσοι φόροι.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Κοντά στα 36 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους θα πρέπει να συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτύχει τον αναθεωρημένο προς τα κάτω στόχο του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παρά το γεγονός ότι πλέον προβλέπεται μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα συγκριτικά με τον στόχο που είχε τεθεί όταν γινόταν η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 -1,9% έναντι αρχικού στόχου 2%-, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο των φορολογικών εσόδων και πλέον εκτιμά ότι θα εισπράξει 1,385 δισ. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με όσα είχαν προϋπολογιστεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον στόχο για τη φετινή χρονιά, δεδομένου μάλιστα ότι έχει παρατηρηθεί ήδη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα σε πολλούς βασικούς φόρους όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι φόροι κατανάλωσης.

H εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα κριθεί οριστικά μετά το φθινόπωρο, όταν πλέον θα έχει φανεί και ποια θα είναι φέτος η ανταπόκριση των φορολογουμένων στα αλλεπάλληλα ειδοποιητήρια καταβολής φόρων που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών: από Ιούλιο μέχρι και Νοέμβριο θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλεται και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Τον Αύγουστο αναμένεται να ανέβουν στο Taxis και τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Στο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους, που ανακοινώθηκε προ ημερών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναθεωρήσει ακόμη τους στόχους με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν αναγραφεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

UNKNOWN

Έτσι, δεδομένου ότι ο πήχης όσον αφορά τα έσοδα έχει ανέβει, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.

Δηλαδή, τα στοιχεία του 4μήνου εμφανίζουν μια μικρή υπέρβαση στόχου στα φορολογικά έσοδα (της τάξεως των 72 εκατ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 12,361 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,288 δισ. ευρώ), αλλά στην πραγματικότητα αυτή η υπέρβαση προκύπτει επειδή τα έγγραφα περιλαμβάνουν ακόμη τον μη αναθεωρημένο στόχο.

Όπως προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο, οι τέσσερις βασικές αναθεωρήσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος είναι οι εξής:

1. Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται πλέον ότι θα αποδώσουν 21,525 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν για έσοδα από άμεσους φόρους ύψους 20,415 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο πήχης όσον αφορά τους άμεσους φόρους ανέβηκε κατά 1,11 δισ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου έχουν συγκεντρωθεί από άμεση φορολογία 4,35 δισ. ευρώ.

Ενώ δηλαδή έχουμε διανύσει το ένα τρίτο της χρονιάς, έχει επιτευχθεί το 20% του στόχου όσον αφορά την είσπραξη των άμεσων φόρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να κλείσει εντός προβλέψεων ο προϋπολογισμός στο σκέλος της άμεσης φορολογίας θα πρέπει να εισπραχθούν 17,175 δισ. ευρώ στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου.

Με βάση τον παλαιό στόχο (αυτόν που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του περασμένου Νοεμβρίου), στο 4μηνο υπήρξε σημαντική υστέρηση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (εισπράχθηκαν 1,985 δισ. ευρώ έναντι 2,175 δισ. ευρώ), η οποία όμως υπερκαλύφθηκε από την υπεραπόδοση που καταγράφεται στο τετράμηνο στους φόρους περιουσίας (+182 εκατ. ευρώ έναντι του παλαιού στόχου) αλλά και στους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (+275 εκατ. ευρώ έναντι του παλαιού στόχου).

Ενώ στο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τα έσοδα από άμεσους φόρους εμφανίζουν υπέρβαση στόχου κατά 319 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα αυτή η διαφορά είναι πολύ μικρότερη ή και ανύπαρκτη μετά το ανέβασμα του πήχη όσον αφορά τα έσοδα από τους άμεσους φόρους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει ακόμη από ποιους κωδικούς θα προέλθουν οι επιπλέον άμεσοι φόροι σε σχέση με τα όσα είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω οι στόχοι για τρεις κωδικούς για τους οποίους προβλεπόταν ότι θα υπάρξει μείωση φορολογικών εσόδων συγκριτικά με το 2016. Οι τρεις αυτοί κωδικοί είναι:

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για τον οποίο είχε προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι τα έσοδα του 2017 θα περιοριστούν στα 3,236 δισ. ευρώ έναντι 3,478 δισ. ευρώ που ήταν το αποτέλεσμα του 2016.

* Οι φόροι στην περιουσία, ο στόχος των οποίων είχε τεθεί στα 3,132 δισ. ευρώ έναντι 3,533 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2016.

* Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών οι οποίοι είχε προβλεφθεί ότι θα αποφέρουν 1,291 δισ. ευρώ έναντι 1,623 δισ. ευρώ που ήταν το αποτέλεσμα του 2016 (σ.σ.: ήδη έχουν εισπραχθεί 899 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο).

2. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα αποδώσουν 26,718 δισ. ευρώ, δηλαδή 275 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί τον Νοέμβριο του 2016.

Προς το παρόν έχουν εισπραχθεί 8,01 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου θα πρέπει να συγκεντρωθούν 18,708 δισ. ευρώ ή το 70% του συνολικού ποσού. Προς το παρόν, στους έμμεσους φόρους παρατηρείται υστέρηση ακόμη και συγκριτικά με τον παλαιό και χαμηλότερο στόχο. Στο 4μηνο είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 8,257 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,01 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των έμμεσων φόρων θα είναι καθοριστική για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς προς το παρόν εντοπίζονται μεγάλες αποκλίσεις τόσο στον ΦΠΑ όσο και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κυρίως των καυσίμων αλλά και των καπνικών προϊόντων.

Στον ΦΠΑ, οι απώλειες φτάνουν στα 229 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο έναντι του στόχου, με την «τρύπα» να συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη μειωμένη κατανάλωση κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα έχει αποφέρει 102 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με τον στόχο, παρά την αύξηση που έγινε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης από τις αρχές του χρόνου.

3. Στα μη φορολογικά έσοδα ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 359 εκατ. ευρώ, καθώς πλέον προβλέπεται ότι θα συγκεντρωθούν 3,979 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,62 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις στο τετράμηνο έχουν ήδη φτάσει στα 2,029 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει εκπληρωθεί πάνω από το 50% του ετήσιου αναθεωρημένου στόχου.

4. Τέλος, στις επιστροφές φόρου το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι το ποσό θα αυξηθεί ελαφρά στα 3,324 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου για επιστροφές 3,289 δισ. ευρώ. Στο τετράμηνο οι επιστροφές έφταναν στο 1,262 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα