Αlpha Bank: «Κλειδί» η μείωση του παραγωγικού κενού

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 15:22
UPD:15:26
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η παραγωγικότητα της εργασίας ακολούθησε πτωτική πορεία, η οποία ωστόσο αναμένεται στην επόμενη διετία να διακοπεί.

Τη σημασία της συρρίκνωσης του παραγωγικού κενού στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στην επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η παραγωγικότητα της εργασίας ακολούθησε πτωτική πορεία, η οποία ωστόσο αναμένεται στην επόμενη διετία να διακοπεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα την διετία 2017-2018, θα στηριχθεί τόσο στην αύξηση της απασχόλησης όσο και της παραγωγικότητας. Η επάνοδος των δύο αυτών μεγεθών -και κυρίως της παραγωγικότητας- σε θετικό πρόσημο είναι αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σπεύδει να προσθέσει η Alpha Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα αδυναμία της παραγωγικότητας είναι κατά κύριο λόγο απότοκος της επενδυτικής άπνοιας και αποεπένδυσης των τελευταίων ετών, καθώς οι αποσβέσεις υπερβαίνουν πλέον τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, το ύψος των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε τα τελευταία χρόνια από 5,1% το 2008 σε 3% το 2016, με αποτέλεσμα τη γήρανση του κεφαλαιακού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Από την πλευρά της προσφοράς, η μειωμένη απασχόληση και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας συνέβαλαν στη δημιουργία αρνητικού παραγωγικού κενού κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Από την πλευρά της ζήτησης, στο ίδιο αποτέλεσμα συνέβαλαν η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και η έντονη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε να υπολείπεται του δυνητικού. Από το 2014 και μετέπειτα, βέβαια, παρατηρείται αποκλιμάκωση του αρνητικού παραγωγικού κενού, γεγονός ωστόσο, το οποίο δεν οφείλεται στην άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ αλλά στην συρρίκνωση του δυνητικού ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την απαξίωση του παγίου κεφαλαίου λόγω της υποχώρησης των καθαρών επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τη σταδιακή συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας, με αποτέλεσμα την εξασθένιση της παραγωγικής δυναμικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς, καταλήγει η Alpha Bank, η συρρίκνωση του αρνητικού παραγωγικού κενού μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και την αναβάθμιση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού -και όχι μέσω της πτώσης της παραγωγικής δυναμικότητας- δύναται να θέσει τα θεμέλια για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην βιώσιμη ανάπτυξη.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα