Gazprom: Απεφεύχθη η διακοπή παροχής φυσικού αερίου στη Γεωργία

Η Τυφλίδα δέχθηκε να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο στη διπλάσια τιμή
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 19:41

Αποφεύχθηκε τελικά η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γεωργία, καθώς η Τυφλίδα δέχθηκε να αγοράσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην τιμή των 235 δολ. - τιμή διπλάσια της ισχύουσας.

Η ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας από τον επικεφαλής των εξαγωγών της Gazprom ήρθε λίγο μετά από προηγούμενη ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας που έκανε λόγο για προσβολή της εκ μέρους των γεωργιανών αρχών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την προσφορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής εταιρείας, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, οι γεωργιανές αρχές είχαν χαρακτηρίσει νωρίτερα την κίνηση της Gazprom για διπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου ως "ανεπίτρεπτη" και "πολιτικά μεθοδευμένη".

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Gazprom θεωρεί τη κίνηση της Γεωργίας ως άρνηση να αγοράσει ρωσικό αέριο το 2007, ενώ άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε πως εξαιτίας της άρνησης της Τυφλίδας, η Gazprom θα διακόψει την προσφορά φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου

Τελικά, πριν από λίγο, ο επικεφαλής των εξαγωγών της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό "Vesti 24" ότι η Γεωργία θα αγοράσει φυσικό αέριο στην τιμή των 235 δολαρίων για κάθε χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ανάλογη σύγκρουση σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου υπήρξε κατά το προηγούμενο έτος, με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα η μειωθεί σημαντικά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία (τον Ιανουάριο του 2006) και κατ' επέκταση και προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ερωτηματικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να βασίζεται στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα