Στη Wall Street ο Aϊ-Βασίλης

Ανοδικά οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες
Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2006 00:01

O AΪ-ΒΑΣΙΛΗΣ φαίνεται να επέστρεψε στη Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται ανοδικά, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου κατάφερε να αντισταθμίσει τα εξασθενημένα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εορτών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.

Η τόνωση του επενδυτικού κλίματος ήταν αναγκαία μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας οι μετοχές δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την κεκτημένη τους ταχύτητα εν μέσω αποθαρρυντικών στατιστικών οικονομικών στοιχείων, τα οποία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού αυξήθηκαν μόλις 6,6% εφέτος, χαμηλότερα από 8,7% πέρυσι.

Ομως, η πτώση των τιμών πετρελαίου περισσότερο από ένα δολάριο, κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, αφού πρώτα έφθασαν κοντά στα 63 δολάρια, κατάφερε να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα από τις μειωμένες πωλήσεις λιανικής.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών, προκειμένου να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αμερικανική αγορά στέγης.

Στην άνοδο της Wall Street συνέβαλαν και τα νέα για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι μετοχές των μεταλλευτικών ομίλων Freeport McMoRan Copper & Gold και Phelps Dodge Corp. σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τη συγχώνευσή τους.

«Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, όμως πρόκειται για θετική έναρξη της εβδομάδας, που παραδοσιακά θεωρείται θετική για τις αμερικανικές μετοχές», επεσήμαναν αναλυτές.

Στο Τόκιο, οι μετοχές άγγιξαν υψηλά επταμήνου με το Nikkei να ενισχύεται 0,45% και να κλείνει στις 17.169,19 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαΐου.

Ανοδο 1% σημείωσαν και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, αγγίζοντας υψηλά εξαετίας, καθοδηγούμενες από τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εταιρειών ειδών διατροφής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα