Μ. Παπαταξιάρχης στο συνέδριο της «Ν»: Αναγκαίος ο εξορθολογισμός όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για το φάρμακο

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 12:24
UPD:17:47

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαταξιάρχης ήταν επικριτικός όσον αφορά τον «μαθηματικό» τρόπο που επιβάλλονται αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του ιδιαίτερα επιβαρυντικού clawback.

Τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική μέσω της ψήφισης του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, ενώ σαν γενική λογική βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, από την άλλη χρήζουν σημαντικής επανεξέτασης και εξορθολογισμού, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Janssen Μάκης Παπαταξιάρχης. 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και είναι λογικό να τιμολογεί τα φάρμακά της με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Επίσης, σημείωσε πως σωστά επιδιώχθηκε να τεθεί ένα νέο σύστημα του τρόπου αποζημίωσης, όχι όμως με τον τρόπο που αυτά νομοθετήθηκαν. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπαταξιάρχης ήταν επικριτικός όσον αφορά τον «μαθηματικό» τρόπο που επιβάλλονται αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του ιδιαίτερα επιβαρυντικού clawback. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το νέο ενοποιημένο rebate εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει με επιπλέον 100-140 εκατ. ευρώ τις εταιρείες, ενώ το rebate για την εισαγωγή ενός νέου φαρμάκου από 5% πενταπλασιάστηκε στο 25%.

Υπό αυτό το πρίσμα, η βιομηχανία φαρμάκου, εγχώρια και μη, η οποία αντανακλά το 3,5% του ΑΕΠ διακυβεύεται, καθώς καλείται να επιστρέψει το 60% της αξίας της, ανέφερε ο κ. Παπαταξιάρχης και επίσης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για κλινικές μελέτες, με ένα μεγάλο ποσοστό από τις σχετικές επενδύσεις να επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα