Market Beat: Αρνητικές οι προσδοκίες των επενδυτών από την αύξηση της αβεβαιότητας

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 09:30
UPD:09:53
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Άσχετα από την τρέχουσα πτωτική δυναμική, το μεσοπρόθεσμο μέλλον είναι ευοίωνο αλλά δύσκολα διακριτό τώρα, που βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τη δόση που θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο. Τα εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης είναι συνδεδεμένα με την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Η βραχυπρόθεσμη προοπτική για το ελληνικό χρέος έγκειται περισσότερο στην ικανότητα της τρόικας να βρει λύση στο σημερινό αδιέξοδο, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση οικονομικής υποστήριξης, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη αποπληρωμή χρέους ύψους περίπου 7 δις ευρώ τον Ιούλιο. Μια αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ να βρουν μια λύση, θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή του θετικού κλίματος που εγκαταστάθηκε προ διετίας, στο σύνολο της πιστωτικής αγοράς στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Έτσι μπορεί το ελληνικό χρέος να είναι το πρώτο που θα επηρεαστεί, αλλά και το χρέος των χωρών της περιφέρειας όπως και τα χρέη υψηλής απόδοσης (εταιρικά ομόλογα) θα μπορούσαν γρήγορα να αποδειχτούν «ακατάλληλοι χώροι» για τους επενδυτές. Για αυτό λίγοι πιστεύουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πολλοί ωστόσο βλέπουν ότι μπορούν με τα ίδια κεφάλαια, να αποκτήσουν, αργότερα, μεγαλύτερες θέσεις.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε μπορεί αυτή η περίοδος να είναι η πιο κατάλληλη για επιλογές των μετοχών που θα επωφεληθούν περισσότερο όταν ορισμένοι από τους Θεσμούς,  σταματήσουν τις μηχανορραφίες για να αποκτήσουν οπαδούς στη χώρα τους και σκεφτούν κατά πώς θέλουν οι αγοραίοι. Οι πλέον κατάλληλοι δηλαδή, για να εκτιμήσουν αν η τροχιά που έχει ακολουθήσει η οικονομία μέσω μνημονίων δεν βγάζει σε βαθύτερο γκρεμό.   

Την ψυχραιμία που εμφανίστηκε στις συναλλαγές της Τρίτης αντικατέστησε η κλιμακούμενη πίεση λόγω ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό. Οι εγχώριοι αναλυτές πέρασαν σε πιο σαφείς εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον των συναλλαγών αλλά η στήλη επιμένει στη θέση που παρουσιάσαμε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αδιέξοδο στη Eurogroup της Δευτέρας.

Σημειώναμε κατά λέξη: «Τεχνικά κατά τη στήλη υπάρχει αναγκαιότητα αναζήτησης για την πιθανότερη ζώνη στήριξης σε μια επερχόμενη και ίσως αναγκαία πτώση.  Για να πάρουν οι τιμές δύναμη και να εμφανιστεί το πλήρωμα του χρόνου ώστε να συλλέξει το επενδυτικό κοινό θετικά γεγονότα γύρω από την Ελλάδα και το πρόβλημά της. 

Η ζώνη αυτή κατά την εκτίμησή μας βρίσκεται στο χάσμα μεταξύ των συνεδριάσεων στις 28 Απριλίου και στις 2 Μαΐου δηλαδή μεταξύ του μέγιστου της πρώτης και του ελάχιστου της αμέσως επόμενης συνόδου. Ήταν οι 714 και οι 718,11 μονάδες και συνεπώς εκεί εντοπίζουμε τον σκληρό πυθμένα χωρίς να μας αφήνουν αδιάφορους τα επίπεδα μεταξύ των 740 ως 750 μονάδων».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Κέρδη έφερε στη Wall Street η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις αρχές Μαΐου. Οι αξιωματούχοι της Fed  βλέπουν θετικά μια νέα αύξηση των επιτοκίων σύντομα. Επιπλέον η πλειοψηφία των Τραπεζιτών τάχθηκε υπέρ της συχνότερης αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 21.012 μονάδες, ο S&P έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,25% στις 2.404 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 6.163 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,1%) και Coca Cola  +1,82% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,7%) και Cisco Systems (-1%).

Η αγορά δίνει πιθανότητα 83% στην αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αιφνίδια υποβάθμιση της κινεζικής οικονομίας από τη Moody’s

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Tiffany & Co. Ειδικότερα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 74 σεντς από 69 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 899,6 εκατ. δολάρια έναντι 891,3 εκατ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι η μετοχή «βούλιαξε» 8,7% καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, τερμάτισε το ανοδικό σερί πέντε ημερών για το πετρέλαιο παρόλο που οι επενδυτές αναμένουν από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ στην αυριανή συνεδρίαση να αποφασίσουν επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018 αντί για τα τέλη του 2017. Παράλληλα τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές ενώ μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση στα αποθέματα βενζίνης. Η τιμή του πετρελαίου (WTI) υποχώρησε 0,2% στα 51,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο επέστρεψε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.1253 δολάρια η ουγκιά. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,24%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακές μεταβολές εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από τη Moody’s.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 392,37 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,13% στις 12.642 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε άνοδο κατά 0,40% στις 7.514 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,13% στις 5.341 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIBμειώθηκε κατά 0,21% στις 21.369 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,08% στις 10.707 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Britvic αυξήθηκε κατά 2,50% χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου. Από την πλευρά της, η Marks and Spencer σημείωσε κέρδη κατά 1,47% παρά την κάμψη των τριμηνιαίων κερδών.

Σήμερα συνεδριάζουν τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα προχωρήσουν στην παράταση των μέτρων περικοπής κατά εννέα μήνες.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,66% στα 51,13 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 0,68% στα 54,23 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει πτώση κατά 0,36% στα 1.251,00 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισε ο πρόδρομος δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς αυξήθηκε στις 10,4 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 10,2 μονάδων τον Μάιο. Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Στο μεταξύ μείωση εμφάνισε η κερδοφορία της Marks & Spencer Group ΡLC, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2016 - 2017, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 117,1 εκατ. στερλίνες έναντι 406,9 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος.

ΧΑ

Πτώση με άπλωμα και αύξηση των πιέσεων από δεύτερες σκέψεις λόγω Eurogroup

Στην δεύτερη συνεδρίαση μετά την αποτυχία στο  Eurogroup ορόσημο για την επιστροφή της σταθερότητας στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, οι θεσμικοί ξεκίνησαν με πιέσεις στις Τραπεζικές κύρια μετοχές και σταδιακά άρχισαν να αποφασίζουν τη ρευστοποίηση θέσεων για τα περισσότερα blue chip. Η πτωτική εικόνα των ξένων αγορών πέρασε στο ΧΑ, και συνεπώς απουσίαζε μια αιτία ικανή να αποτρέψει μια μεγαλύτερη διόρθωση της ανόδου της Δευτέρας. Η αναζήτηση του ελάχιστου από το πρώτο πεντάλεπτο ως τις δημοπρασίες, έφερε τιμές γύρω από τις 765 μονάδες, αλλά ο γενικός δείκτης πέρασε πάνω από το επίπεδο των 788,8 μονάδων με ανοδική μεταβολή +0,72% στις 10:36. Οι κλιμακούμενες πιέσεις τον πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οριστικά στις 12:52 και έκλεισε στις 766 μονάδες με μεταβολή -2,17%. Παρά τη σαφή επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες οι εντολές πώλησης απλώθηκαν ως τις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,67% από -1,38% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -7,58% από -1,20%, ΕΥΡΩΒ -6,00% από -0,88% και η ΠΕΙΡ -6,90% από -4,13% στις 23/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρήσει ως στήριξη τις τιμές γύρω από τις 770 μονάδες, αλλά απέτυχε στη συγκράτηση της πτώσης σε εκείνα τα επίπεδα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 14) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 7 από 11 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 31 από 26 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 107,229 από 108,935 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 57,67 από 58,31 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων συνόδων και οι τράπεζες αποτελούν το 53,78% από 53,53% από 57,93% από 56,83% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική που μεταμορφώθηκε σε σταθερή πλάγια κίνηση αν και ήταν θετικά τα μηνύματα της έναρξης στις ΗΠΑ που ήταν πάλι άνοδος με υποσχέσεις για τη συνέχεια. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ, χωρίς αλλαγές πρόσημου μετά το πρώτο τέταρτο, έχανε -0,14%, ο CAC είχε μεταβολή -0,13%, με τον FTSE100 στο +0,38%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και συνέχισαν με μέτρια ανοδική κίνηση στο ημίωρο και ο Dow Jones κέρδιζε +0,18% και ο S&P500 +0,09%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,17% και έφθασε στις 766,03 από 783,03 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2046,21 από 2086,28 με μεταβολή -1,92%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 μονάδες ψηλότερα και κατά 2,0 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +1,81% από +0,42% και Ακίνητης Περιουσίας +1,01% από +1,47%. Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών -6,11% από -1,86%, ο FTSEΜ -3,53% από -2,53%, Μέσων Ενημέρωσης -3,33% από -3,23%, Ταξίδια Αναψυχή -2,75% από -0,56%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,74% από -2,17%, ο ΓΔ -2,17% από -0,70%, ο 25άρης -1,92% από -0,40%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,86% από -0,37%, Εμπορίου -1,46% από -1,30%, Πρώτων Υλών -1,20% από -1,71%, Κατασκευές Υλικά -1,10% από -0,32%, Τεχνολογίας -1,04% από -0,16%, Πετρελαίου Αερίου -0,92% από -0,91%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,14% από -0,72%, Τηλεπικοινωνιών -0,09% από +2,72% και Κοινής Ωφέλειας -0,09% από +0,76%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,229 από 108,935 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,903 από 3,596 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 96,333 από 98,913  εκατ. ευρώ και στου FTSEM 5,688 από 5,404 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 52,278 από 53,087 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 175,483 από 147,891 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 40 των καθοδικών σε 76 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 26 από 20.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ Ιουνίου 3,0 μονάδες

Στην σύνοδο της Τετάρτης 24/5, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πτωτική δυναμική, και κίνηση μετά τις 12:55 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,35% και μετά από έξη λεπτά ορίστηκε το μέγιστο ημέρας (+0,86%) στις 2014,12 μονάδες. Αμέσως μετά, με σταδιακή κλιμάκωση των πιέσεων ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα που ήρθε στις 16:41 στις 2043,41 μονάδες (-2,05%). Το κλείσιμο έγινε στις 2046,21 με μεταβολή -1,92%. Ο τζίρος ορίστηκε στα 29,736 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 3478 συμβολαίων με ανώτερο στις 2103,50 μονάδες και κατώτερο τις 2040,25, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6588 από 7077 με εκκαθάριση στις 2043,25 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 317 συμβόλαια για να δημιουργηθούν 420 από 350 ανοιχτές θέσεις. Οι traders επέστρεψαν σε ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες, ορίζοντας την  προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ Ιουνίου σε 3,0 μονάδες.

Υπάρχει διάθεση για κλείσιμο ανοικτών συμβολαίων στην τρέχουσα σειρά που δείχνει αλλαγή στις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Παράλληλα το διεθνές κλίμα έχει περάσει σε φάση ανοδικής συσσώρευσης που δεν λειτουργεί αρνητικά στη διάθεση των επενδυτών στο ΧΑ. Αυτοί θα επηρεάζονται κύρια από την εικόνα της σχέσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές.  Σήμερα μετά το νέο ρεκόρ βίου του S&P500 χθες τη νύχτα οι ασιατικές αγορές ως τις 08:00 εμφάνιζαν άνοδο πανηγυρικού τύπου. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Μετά το Eurogroup, η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει χαμηλότερα και είναι εμφανές ότι ψάχνει ένα θετικό καταλύτη για να κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες. Αυτός δεν είναι απαραίτητα η συμφωνία για το χρέος, η οποία προφανώς και θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων.

Η εφαρμογή του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, η επιτυχής ολοκλήρωση επενδυτικών projects που κυοφορούνται και το σήμα που θα δοθεί από την ένταξη μας στο "QE" είναι μεταξύ αυτών που θα ενεργοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και άλλων funds .

H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ή έναρξη του project Ελληνικό, η ολοκλήρωση του σχεδίου βιωσιμότητας της ΔΕΗ, πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις που είναι στα σκαριά για μεγάλους ομίλους, είναι κάποια από τα γεγονότα που θα επηρεάσουν το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο που σε μια πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ γύρισε με την έγκριση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, τα ρίσκα ενυπάρχουν με το μεγαλύτερο να εδράζεται στο πως θα απορροφήσει η πραγματική Οικονομία την φοροεπιδρομή των μέτρων λιτότητας και κατά πόσο το ρεκόρ Τουρισμού που αναμένεται φέτος θα επηρεάσει τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Τεχνικά, είναι εμφανές ότι η αγορά για να κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες θα χρειαστεί τη βοήθεια των Τραπεζικών τίτλων και του ΟΤΕ, τίτλοι οι οποίοι είναι πολύ "ευαίσθητοι" στις μεταβολές των επιτοκίων δανεισμών των Κρατικών Ελληνικών τίτλων (spreads ).

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 750 μονάδες και 730 μονάδες, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 830 μονάδες (ισχυρή) και 880 μονάδες.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά δύο χρόνων σήμερα Πέμπτη, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του δολαρίου και των ΗΠΑ υποχώρησαν αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε μια προσεκτική προσέγγιση στις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τη μείωση ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Ο ΝΙΚΚΕΙ ενισχύθηκε κατά +0,36%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας της MSCI προχώρησε κατά +0,8%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015 και διαμόρφωσε τα κέρδη του φέτος στο 17% περίπου. Τα κέρδη προήλθαν από μετοχές της Νότιας Κορέας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,11% για να σημειώσουν υψηλά βίου. Ο Hang Seng της αγοράς του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε κατά +0,82% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, ενώ οι μετοχές της Ταϊβάν έφτασαν τα υψηλά 17ετίας. Οι κινεζικές μετοχές που αφορούν στον SSEC της Σαγκάη, οι οποίες αναστατώθηκαν για λίγο από την υποβάθμιση της Moody's στην Κίνα την Τετάρτη, ανέβηκε 1,3%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 1,726 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια του α’ τετραμήνου (Ιανουάριος - Απρίλιος), έναντι πλεονάσματος 1,906 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,142 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 973 εκατ. ευρώ πέρυσι και στόχου για έλλειμμα 2,042 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 15,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αρνητική απόκλιση 827 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου. Οι δαπάνες παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 16,442 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη 1,728 δισ. έναντι του στόχου.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2016, παραμένοντας ωστόσο, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), το προηγούμενο έτος υλοποιήθηκαν 13 ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας άνοδο κατά 123% έναντι του 2015. Εξ αυτών, οι οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, οι δύο στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών και επικοινωνιών και των κατασκευών.

Προς το τεχνικό όριο του 6% κινείται η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, εν μέσω της διαμάχης ΔΝΤ - Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (13.01), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 13,4 μονάδες βάσης στο 5,915%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 19,3 μονάδες βάσης στο 5,783%.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μία δεσμευτική δήλωση του ΔΝΤ πως θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, φάνηκε η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να μην ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται να συμβάλει, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Eurogroup μέχρι την επόμενη συνάντηση τον υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο. 

Tη διανομή μερίσματος 0,06499 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικά Χρηματιστήρια. Ως ημερομηνίες αποκοπής και προσδιορισμού δικαιούχων (βάσει του κανόνα record date) η 30/5 και 31/5 αντίστοιχα και το αντίστοιχο ποσό θα καταβάλλεται στους μετόχους από την 6η Ιουνίου. Πέραν των αποτελεσμάτων 2016, η Γενική Συνέλευση των μετόχων εξέλεξε την προταθείσα ελεγκτική εταιρεία( PriceWaterhouseCoopers) , ενώ ελλείψει απαρτίας αναβλήθηκε η συζήτηση περί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής και  καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους .

Επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για τη θετική δυναμική της οικονομίας, ζήτησε ο διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία θα υπάρχει, χαμηλότερη των προσδοκιών, αλλά ουσιαστική ανάπτυξη.  Μιλώντας στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής «Go In Crete» που διοργανώνει η Eurobank στην Κρήτη έκανε μνεία στην «ιδιαίτερη συγκυρία». Όπως είπε ολοκληρώνεται ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης, που υπήρξε μακρύς και επίπονος.

Το στρατηγικό του σχέδιο έως το 2020 με την επωνυμία «Agenda 2020» ανακοίνωσε ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-6,90% θέτοντας μεσοπρόθεσμα διακριτές στρατηγικές προτεραιότητες. Στόχος της τράπεζας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να καταστεί η πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, μέσα από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων στις προοπτικές της τράπεζας.

Κέρδη μετά φόρων 5 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε επίπεδο ομίλου, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση (και 30% σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκαν σε 244 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του 2017. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ-7,58% η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, αντανακλά τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+2,3% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (-7,1% σε τριμηνιαία βάση).

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από τις χώρες της Eυρωζώνης, εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ESM, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, το έγγραφο ετοιμάστηκε για το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λόγω των αποκλίσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, στις υποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και τα πλεονάσματα στην Ελλάδα.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις συναντήσεις της ΕΛΠΕ, της ExxonMobil και της Total με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, παρέχει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργούλης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη δημιουργία «φούσκας» στη χρηματοπιστωτική αγορά της Ευρωζώνης, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, στη Μαδρίτη. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι από την αξιολόγηση των τρεχόντων δεδομένων δεν προκύπτει η ανάγκη παρέκκλισης από την τρέχουσα νομισματική πολιτική.  «Οι παράπλευρες επιπτώσεις των μη συμβατικών μέτρων, παραμένουν περιορισμένες» έσπευσε να προσθέσει, διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι η ΕΚΤ παραμένει σε εγρήγορση.

Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών βρίσκεται η Daimler, στο πλαίσιο της διερεύνησης του διεθνούς σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης πραγματοποιήσαν σήμερα ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με την έρευνα να εστιάζει σε στελέχη της Daimler, τα οποία εκτιμάται ότι παρείχαν λαθεμένα στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους εκπομπής ρύπων.  Η επιχείρηση των αρχών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική δικαιοσύνη.

«Απολύτως ανεδαφική» χαρακτήρισε το Πεκίνο την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την κινεζική αξιολόγηση σε «Α1» από «Αa3» προηγουμένως. «Η υποβάθμιση της κινεζικής αξιολόγησης βασίστηκε σε μία λάθος μέθοδο» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, αντιτιθέμενο στην απόφαση του αμερικανικού οίκου.  Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο υποστήριξε ότι η Moody’s υπερεκτίμησε τις δυσκολίες της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε τις κυβερνητικές προσπάθειες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Βελτίωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Tiffany & Co. στο α’ τρίμηνο του 2017, καθώς ανήλθαν σε 92,9 εκατ. δολάρια από 87,5 εκατ. δολάρια πέρυσι. Η κερδοφορία της εταιρείας, σε επίπεδο μετοχών, διαμορφώθηκε σε 0,74 δολάρια έναντι 0,69 δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.  Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 0,70 δολαρίων ανά μετοχή.

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι περιορισμένοι αλλά παραμένουν σημαντικοί, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχετική της έκθεσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ξαφνικής μεταβολής των τιμών στις αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, παρά τη μείωση των spreads και τη βελτίωση των γαλλικών ομολόγων.

Μείωση εμφάνισε η κερδοφορία της Marks & Spencer Group ΡLC, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2016 - 2017, εν μέσω των αδύναμων πωλήσεων στον κλάδο των ενδυμάτων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 117,1 εκατ. στερλίνες έναντι 406,9 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα, αντίθετα, αυξήθηκαν σε 10,62 δισ. στερλίνες από 10,56 δισ. στερλίνες το έτος 2015 - 2016.

Αύξηση εμφάνισε ο πρόδρομος δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς αυξήθηκε στις 10,4 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 10,2 μονάδων τον Μάιο. Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς σημείωσε άνοδο στις 34,8 μονάδες από 30,5 μονάδες προηγουμένως. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών, παράλληλα, αυξήθηκε στις 58,5 μονάδες έναντι 57,5 μονάδων, δεχόμενος ώθηση από τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα