Η EΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, παρά την απειλή της Λευκορωσίας να σταματήσει τη διανομή του αερίου που προορίζεται για την Ε.Ε., έπειτα από διαφωνία της με τη Ρωσία για την αύξηση της τιμής του http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/27/1283456.htm .
Πριν δύο χρόνια, η Λευκορωσία δεν προσέφυγε σε ένα τέτοιο μέτρο κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας κρίσης, αλλά η Gazprom την κατηγόρησε ότι αποσπούσε φυσικό αέριο από τους αγωγούς τράνζιτ, προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.
«Εφόσον τον Ιανουάριο η Λευκορωσία αντλήσει για εσωτερικές ανάγκες της το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της, καθ' οδόν προς τις αγορές της Ε.Ε., τότε η Gazprom δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως τις παραδόσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους της» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Gazprom. «Τούτο κατά μείζονα λόγο θα ισχύσει εφόσον η άντληση από την Λευκορωσία διαρκέσει αρκετά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. είναι υπεραρκετά για να αντιμετωπιστεί μία ενδεχόμενη κατάσταση κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάτζ.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί διμερές πρόβλημα τη διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπες τη Μόσχα και το Μινσκ όσον αφορά τις τιμές του αερίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη διανομή φυσικού αερίου.
«Το πρόβλημα αυτό συνιστά απειλή για μας και γι' αυτό είχαμε τους τελευταίους μήνες συζήτηση για τις πολωνορωσικές σχέσεις και για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας», δήλωσε ο πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κόβαλ.
Ολα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Gazprom, να υπερτετραπλασιάσει την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στη Λευκορωσία, από 46 δολάρια σε 200 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Στη συνέχεια, πάντως, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μετρίαζε τις απαιτήσεις της για το 2007 στα 110 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτούσε τον έλεγχο του στρατηγικού δικτύου αγωγών που διασχίζουν τη Λευκορωσία.
Περίπου 80% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη περνούν μέσω της Ουκρανίας, ενώ το υπόλοιπο μέσω της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία -ο πρόεδρος της οποίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δέχεται συχνά κατηγορίες από τη Δύση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων- θεωρείτο για πολλά χρόνια βασικός σύμμαχος της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι σχέσεις των δύο κρατών δεν βρίσκονται και σε πολύ καλό επίπεδο, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τη σοβιετικού τύπου οικονομική διαχείριση του Λουκασένκο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters