Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το πρωτοχρονιάτικο ράλι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου μήνα, καθοδηγούμενες από σενάρια για μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Στο χριστουγεννιάτικο πάρτι δεν έλειψε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τις ισχυρές αναφορές για αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ευνοήθηκαν από στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ, μία ακόμη ένδειξη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ευρώπης επιβραδύνονται, γεγονός το οποίο ενισχύει την πεποίθηση ότι η Fed μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού στο 4,75% τον επόμενο χρόνο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 1,1%, στις 1.487,9 μονάδες, σημειώνοντας τα μεγαλύτερη ημερήσια κέρδη σε ένα μήνα, οδηγώντας τα συνολικά ετήσια κέρδη περίπου στο 17%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6,245.20 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,89%, στο Παρίσι ο CAC στις 5,540.01 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,58%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6,608.86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,63%.

Ανοδικά κινήθηκε και ο Dow Jones Stoxx 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έπειτα από διήμερη διακοπή της λειτουργίας τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 18% το 2006, αγγίζοντας υψηλό εξαετίας και κατευθύνεται για μια τέταρτη κερδοφόρο συνεχή χρονιά, καθώς τα εταιρικά κέρδη ξεπερνούν τις προσδοκίες και οι εξαγορές αυξάνονται.

Η αύξηση των πωλήσεων λιανικής την περίοδο μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων ήταν η μικρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τη Master Card. Η SAP και η ASML Holding είχαν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των εταιρειών, που εξαρτώνται άμεσα από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ανοδικά κινήθηκαν η DaimlerChrysler και η Arriva, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λεωφορείων στο Λονδίνο, καθώς μειώθηκε το ενεργειακό κόστος. Στο υψηλότερο επταμήνου έκλεισε το Nikkei, με άνοδο 0,31%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα