Gazprom: Υπογραφή μνημονίου με τη σερβική κυβέρνηση

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 08:59

ΣAΦΗ στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας της στα Βαλκάνια, τόσο σε επίπεδο τοπικών αγορών, όσο και στην αξιοποίηση της περιοχής για τη διοχέτευση ρωσικού αερίου προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, εφαρμόζει με σταθερότητα η ρωσική Γκαζπρόμ τους τελευταίους μήνες.

Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τη βουλγαρική Μπουλγκαργκάζ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, χθες το Ρόιτερς μετέδωσε την υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Γκαζπρόμ και της σερβικής κυβέρνησης, για τη μελέτη κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινάει από τη Βουλγαρία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Σερβίας και Κροατίας.

Πρόκειται στην ουσία για τον νέο κλάδο του βαλκανικού αγωγού που σχεδιάζει η ρωσική Γκαζπρόμ, και για τον οποίο ήδη έχει συμφωνήσει με την ιταλική ΕNEL, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο πριν από 2 μήνες. Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο λειτουργεί ανταγωνιστικά στο σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco, δηλαδή στον αγωγό Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας με κατάληξη στην Αυστρία, δείχνει να το ευνοεί η ρωσική εταιρεία, καθώς έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με τον αγοραστή του αερίου, την ιταλική ΕΝΕL, μπορεί ευκολότερα να το προωθήσει, συνεργαζόμενη με χώρες που διάκεινται φιλικότερα από ό,τι άλλες απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το έργο του αγωγού, έχει υπολογιζόμενο κόστος άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Η τροφοδοσία με αέριο, θα γίνει από αυτό που μεταφέρει ο υποθαλάσσιος αγωγός Μπλου Στριμ, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία. Ο αγωγός δυναμικότητας 16 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, λόγω των μειωμένων παραλαβών της Τουρκίας.

Ετσι η Γκαζπρόμ, διαθέτει άμεσα παραδοτέες ποσότητες αερίου για τροφοδοσία της Ευρώπης, είτε μέσω του σχεδιαζόμενου νέου αγωγού, Βουλγαρίας-Σερβίας-Κροατίας -Ιταλίας, είτε μέσω του επίσης σχεδιαζόμενου ελληνο-ιταλικού αγωγού, τον οποίο προωθεί η Ελλάδα μέσω της κρατικής ΔΕΠΑ και από ιταλικής πλευράς η Εντισον.

Για τον αγωγό ελληνο-ιταλικού ενδιαφέροντος, αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών εφημερίδων της περασμένης εβδομάδας, η συμφωνία Γκαζπρόμ με Μπουλγκαργκάζ, προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης για διέλευση μέσω του δικτύου της γειτονικής χώρας ποσότητας περίπου 5,5 δισ. κυβικών μέτρων. Την ποσότητα αυτή, η Γκαζπρόμ σκοπεύει να αξιοποιήσει για την τροφοδοσία του ελληνο-ιταλικού αγωγού, για τον οποίο δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη ποσότητες αερίου, από καμία πηγή.

Με τον τρόπο αυτό, η ρωσική εταιρεία αερίου, επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να προωθήσει ποσότητες καυσίμου στη Δύση, με παράκαμψη της Ουκρανίας και αξιοποίηση των νέων δικτύων μεταφοράς που πρόκειται να δημιουργηθούν με εκκίνηση την Τουρκία και διέλευση από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, προκειμένου να καταλήξουν στην Κεντρική Ευρώπη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑNΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα