K. Καραμανλής: Aλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Αρθρο στο Economist
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2006 09:24

«Το 2007 συνεχίζουμε αταλάντευτα στην ίδια ρότα, ολοκληρώνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμάζοντας πολλές άλλες».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση «Η Ελλάδα το 2007» η οποία θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα μαζί με την ειδική έκδοση του περιοδικού Economist «Ο κόσμος το 2007».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το 2007 «είναι χρονιά ενίσχυσης της δυναμικής που οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομίας» αλλά και στην «αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους», ενώ επισημαίνει ότι «σήμερα οι πολίτες ξέρουν πως ο δρόμος στον οποίο κινείται η χώρα οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο», καθώς «διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται σταδιακά από τα βάρη και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Πρωθυπουργού για τις πολιτικές επιλογές του 2007:

«Η Ελλάδα διανύει σήμερα μία περίοδο καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική προοπτική της. Βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της αναπτυξιακής της πορείας. Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει εποχή. Περνά στην εποχή του απτού, μετρήσιμου αποτελέσματος. Βρισκόμαστε στη φάση της αποτίμησης των νέων πολιτικών που προωθούμε σε όλους τους τομείς. Οι πολίτες, κάθε μέρα που περνά, μπορούν ολοένα και πιο τεκμηριωμένα να μετρήσουν εάν η απόφαση που πήραν πριν από δυόμισι χρόνια δικαιώνεται.

Όταν το 2004 αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, καθηλωμένη στην εικονική πραγματικότητα, όμηρος αναχρονιστικών ιδεολογημάτων, αιχμάλωτη σε ένα πολιτικό κατασκεύασμα χωρίς βάσεις και όραμα.

Οι πολιτικές επιλογές μιας ολόκληρης εικοσαετίας είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός μοντέλου με κύρια χαρακτηριστικά την ταύτιση κόμματος και κράτους, την ευνοιοκρατική ανάδειξη κρατικοδίαιτων συμφερόντων, τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια. Η όποια ανάπτυξη ήταν στρεβλή, αφού δεν αφορούσε ούτε τους πολλούς, ούτε το σύνολο της χώρας. Η εφαρμογή ψευδεπίγραφων «σοσιαλιστικών» πολιτικών είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την εκτίναξη του δημόσιου χρέους, τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα, την ανεξέλεγκτη σπατάλη, την εκτεταμένη γραφειοκρατία. Όλα αυτά λειτουργούσαν ως βρόγχος για την οικονομία και συσσώρευαν τεράστια βάρη στους φορολογούμενους, υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Για εμάς, θέμα συμβιβασμού με τις τάσεις εκείνες δεν ετέθη ποτέ. Η απάντησή μας στην πραγματικότητα που παραλάβαμε ήταν και είναι ξεκάθαρη: αλλαγή και μεταρρύθμιση. Αυτό άλλωστε ήταν το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που έστειλαν με την ψήφο τους οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες διεκδικούν επιτακτικά πια την πραγματική σύγκλιση. Αξιώνουν αυτά που εδώ και δεκαετίες είναι αυτονόητα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Με ώριμη κρίση, οι πολίτες διαπίστωσαν ότι ο φόβος, η ατολμία, η ακινησία δεν οδηγούν στο αύριο. Διαπίστωσαν ότι την εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς η συντήρηση δεν οδηγεί σε στασιμότητα, αλλά σε οπισθοδρόμηση. Συνειδητοποίησαν ότι για να γίνει πραγματικότητα η ισχυρή Ελλάδα που οραματίζονται, η χώρα δεν μπορούσε να μένει αμέτοχη από τις εξελίξεις γύρω της.

Αυτή η νέα κοινωνική δυναμική, η νέα αντίληψη, η νέα νοοτροπία που διατρέχει την ελληνική κοινωνία είναι το πιο ισχυρό μήνυμα ελπίδας για την προοπτική της χώρας στη νέα εποχή.

Για τον τερματισμό και την αναστροφή της ατελέσφορης και αδιέξοδης πορείας του χθες, οικοδομήσαμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και τις δυνατότητες της χώρας και των πολιτών. Χαράξαμε συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική ξεκινώντας από τα πιο επιτακτικά, τα αναγκαία και τα αυτονόητα. Δώσαμε ισόρροπη έμφαση στην εξυγίανση και την ανάπτυξη, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα, στην εξωστρέφεια και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σήμερα, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πού πραγματικά βρίσκεται ο τόπος και προς τα πού πηγαίνει. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ξέρουν πως ο δρόμος στον οποίο κινείται η χώρα οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται σταδιακά από τα βάρη και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αντιλαμβάνονται ότι η οικονομία αποκτά νέες δυνατότητες, γεννά νέες ευκαιρίες, γίνεται πιο ανταγωνιστική και αποτελεί όχημα εξωστρέφειας της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα έως σήμερα αποτελέσματα της στρατηγικής των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνουν την ορθότητά της, με αποτελέσματα ορατά ακόμη και στους πιο δύσπιστους. Το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίζεται φέτος κάτω από το 3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Οι εξαγωγές μας αυξάνονται. Το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, μετά από πενταετή πτωτική τάση, καταγράφει σημαντική άνοδο. Ο πληθωρισμός περιορίστηκε παρά τις δυσμενείς επιδράσεις από την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Διεθνείς εκθέσεις πιστοποιούν ότι η Ελλάδα βελτιώνει σταδιακά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την ανταγωνιστικότητα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια που καθυστερούσαν εδώ και πολλά χρόνια, προχωρούν ήδη δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα φέρνουν σταδιακά πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, με σημαντικότερα την τόνωση της απασχόλησης και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Συνιστούν αδιάψευστη απόδειξη ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε, σχεδιάζουμε και προωθούμε δεν είναι για τους λίγους, αλλά αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

Με αυτοπεποίθηση αλλά και σύνεση, χωρίς αιφνιδιασμούς, σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες, το 2007 συνεχίζουμε αταλάντευτα στην ίδια ρότα, ολοκληρώνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμάζοντας πολλές άλλες. Το 2007 είναι χρονιά ενίσχυσης της δυναμικής που οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομίας, στη δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη, στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας.

Ήδη, από την 1η του χρόνου αυξάνονται σημαντικά οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το κατώτερο επίδομα ανεργίας. Οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι οι πρώτοι που καρπώνονται τα οφέλη της νέας οικονομικής πολιτικής. Η μείωση, εξάλλου, της φορολογίας των φυσικών προσώπων θα επιτρέψει, από το 2007, σε πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες να μην πληρώνουν καθόλου φόρους.

Τη νέα χρονιά αναλαμβάνουμε νέες δράσεις που εγγυώνται νέα δυναμική και προοπτική. Ενδεικτικά:

― Οι νέες προσαρμογές στον αναπτυξιακό νόμο, με κύριους αποδέκτες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το δυναμικό της ελληνικής περιφέρεις.

― Η κατάρτιση ολοκληρωμένου χάρτη για τις χρήσεις γης, με Εθνικό Χωροταξικό και πέντε ειδικά χωροταξικά σχέδια.

― Η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής στην Ελληνική Περιφέρεια.

― Η συνέχιση της νέας ενεργειακής στρατηγικής, που εντάσσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη.

― Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

― Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, ώστε εκείνοι που, χωρίς δόλο, έχασαν την πρώτη, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

― Η εφαρμογή σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, την καλύτερη, τελικά, εξυπηρέτηση του πολίτη.

― Η πλήρης ενεργοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΔΕΚΟ, που βάζει τέλος στη σπατάλη δημόσιων πόρων, διασφαλίζει τον κοινωνικό τους ρόλο και βελτιώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες.

― Η προώθηση νέων αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα με προτεραιότητα στον ΟΤΕ και στον Τραπεζικό Τομέα.

Με ορίζοντα τις εκλογές του 2008, αλλά και μετά απ΄ αυτές, συνεχίζουμε τη στρατηγική μας μέσα από συνεχή, εξαντλητικό, ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της.

― Για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

― Για τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου πλαισίου ρυθμίσεων για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Τα αποτελέσματα που πετύχαμε, έως τώρα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε να πορευόμαστε με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη. Με μόνο γνώμονα το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα που διασφαλίζει η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά. Οι πολίτες αξιώνουν αλλαγές, στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι το μέλλον δεν κερδίζεται με πολιτικές, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν. Γνωρίζουν ότι για την εμπέδωση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους, για τη διασφάλιση μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης, πρώτη προϋπόθεση είναι μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, προοδεύει και παράγει. Γνωρίζουν ότι ο λαϊκισμός, όσο κι αν επικαλείται τους οικονομικά ασθενέστερους και το δημόσιο συμφέρον, τελικά αποβαίνει σε βάρος των πολλών και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα