Φορολογικοί έλεγχοι και στις αρχές του νέου έτους

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2006 09:37
UPD:10:20

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου αλλά και νομικής μορφής, θα εξακολουθήσουν να διενεργούν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου τα στελέχη των είκοσι Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου που έχουν συγκροτηθεί στους πέντε μεγαλύτερους νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα και Ηράκλειο), στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμένα, μετά τη θετική συμβολή των εν λόγω συνεργείων στην αύξηση των εισπράξεων του Προϋπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μελετά όπως παρατείνει το χρόνο «λειτουργίας» τους (η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι το έργο τους θα αφορούσε στην περίοδο 15/6/2006 μέχρι και 31/12/2006), αφού και το επόμενο έτος πρωταρχικός στόχος παραμένει η διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Παράταση

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, να παρατείνει τη λειτουργία των συγκεκριμένων συνεργείων τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2007, οπότε και καταγράφονται «ιστορικά» οι μεγαλύτεροι «τριγμοί» στο ρυθμό αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Επισημαίνεται ότι τα συνεργεία θα επιλέγουν τις προς έλεγχο επιχειρήσεις και από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα πιστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Οι παραβάτες

Οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν κατά τους ανωτέρω ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις), ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, οι νέες εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα προβλέπουν τα εξής:

* Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στα συνεργεία θα ενημερώνονται με ευθύνη του Συντονιστή - Επόπτη κάθε συνεργείου και θα είναι στη διάθεσή του για τη διενέργεια των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι θα διενεργούνται κατόπιν εντολής του Συντονιστή - Επόπτη του συνεργείου από επιμέρους τριμελή συνεργεία τρεις φορές την εβδομάδα και σε ημέρες, ώρες και περιοχή που θα ορίζονται με την εντολή ελέγχου. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται ανασύνθεση των επιμέρους συνεργείων και εναλλαγή των συμμετεχόντων σ' αυτά υπαλλήλων.

* Οι έλεγχοι θα διενεργούνται με την άμεση εποπτεία και παρακολούθηση των Συντονιστών - Εποπτών, οι οποίοι υποχρεούνται για το σκοπό αυτό να βρίσκονται στην έδρα του συνεργείου κατά την έναρξη και τη διάρκεια του ελέγχου και να επιθεωρούν τους διενεργούμενους ελέγχους σ' όλη τη διάρκειά τους με οποιονδήποτε κατά την κρίση τους πρόσφορο τρόπο. Μετά το πέρας του ελέγχου κάθε συνεργείο θα παραδίδει στο Συντονιστή - Επόπτη κατάσταση για τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν. Ο Συντονιστής - Επόπτης θα διαβιβάζει το συντομότερο δυνατόν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ της έδρας του συνεργείου τις καταστάσεις των επιμέρους συνεργείων προκειμένου να καταχωρηθούν άμεσα σε ειδική φόρμα παρακολούθησης αποτελεσμάτων ελέγχου των ειδικών συνεργείων.

* Τα συνεργεία για τις παραβάσεις που διαπιστώνουν σε βάρος των επιτηδευματιών θα συντάσσουν Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (ΥΣΕ) εις τριπλούν, το οποίο θα υπογράφεται από τα μέλη του κάθε συνεργείου (υπογραφή και ονοματεπώνυμο υποχρεωτικά) και θα επιδίδεται στον υπεύθυνο της ελεγχόμενης επιχείρησης, ο οποίος θα υπογράφει για την παραλαβή του.

* Τα επιμέρους συνεργεία για τις παραβάσεις που διαπιστώνουν σε βάρος των επιτηδευματιών θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου εις τριπλούν, οι οποίες θα υπογράφονται από τους υπαλλήλους του συνεργείου και θα θεωρούνται από το Συντονιστή - Επόπτη. Τα δύο αντίτυπα των εκθέσεων αυτών θα διαβιβάζονται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του επιτηδευματία και το τρίτο θα παραμένει στο αρχείο του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου που θα διαφυλάσσεται στην έδρα του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου.

* Οι ιδιώτες - συναλλασσόμενοι με τους επιτηδευματίες θα επιδεικνύουν τα φορολογικά στοιχεία της συναλλαγής και θα συνεργάζονται με τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου.

* Τα πρωτότυπα των εντολών ελέγχου που εκδίδονται και παραδίδονται από τους Συντονιστές - Επόπτες προς τα επιμέρους συνεργεία θα επιστρέφονται σ' αυτούς μετά το πέρας των ελέγχων με ευθύνη του προϊσταμένου του κάθε επιμέρους συνεργείου. Οι πρωτότυπες αυτές εντολές θα συνυποβάλλονται από τους Συντονιστές - Επόπτες μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων και θα αποτελούν δικαιολογητικό στοιχείο καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων προς τους υπαλλήλους.

Σε ποιους και πότε

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι των εν λόγω συνεργείων θα στραφούν από τις αρχές του επομένου έτους όχι μόνο κατά ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και κατά των ιδιωτών που συναλλάσσονται με επιτηδευματίες προκειμένου να διαπιστώνεται εάν εκδίδονται τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τις νέες οδηγίες που αναμένεται να δοθούν τα συνεργεία θα είναι τριμελή και θα διενεργούν ελέγχους τρεις φορές την εβδομάδα σε ημέρες, ώρες και περιοχή που θα ορίζονται με την εντολή του Συντονιστή - Επόπτη, ακόμη και Σαββατοκύριακα και απογευματινές ώρες.

Παράλληλα, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα συνεργεία θα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αποτραπεί φαινόμενο συναλλαγών με τους φορολογούμενους.

Κατά τους εν λόγω προληπτικούς ελέγχους θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, ενώ στις περιπτώσεις που εντοπίζονται επιχειρήσεις οι οποίες καθυστερούν να υποβάλουν τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ θα αντιμετωπίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα