Σοφόν... το ασαφές: Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι επενδυτές συμμετείχαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας εκπνοής, επειδή είχαν να κάνουν κινήσεις διεκπεραίωσης που υπαγόρευε η τεχνική ανάλυση. Η στήλη έχει να προσθέσει ότι την Παρασκευή, ενώ οι σειρές Μαΐου στα παράγωγα είχαν σταματήσει τη διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε η συνήθης αλλαγή στη δυναμική που επέβαλαν οι ισχυροί θεσμικοί από το πρώτο δεκάλεπτο, αμέσως μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας. Ήταν μια ήπια κάθοδος για περίπου έξι ώρες, αφού το ελάχιστο εμφανίστηκε μετά την είσοδο των διαχειριστών του δολαρίου, ενώ και αυτοί επίσης δεν άλλαξαν με τη συμμετοχή τους τίποτε. Οι πωλήσεις θέσεων δεν έφεραν περισσότερους αγοραστές. Επίσης, οι δύο ομάδες (αγοραστές - πωλητές) δεν θέλησαν να εμφανίσουν ένταση στην εισαγωγή εντολών. Θα λέγαμε ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

* Οι «ταύροι» γιατί δεν τους χάλασαν το ανοδικό μονοπάτι οι «αρκούδες», με τη διόρθωση στο ράλι που πέρασε την αγορά σε προ capital controls επίπεδα. Οι δε «αρκούδες»  γιατί η σύνοδος της Παρασκευής δεν χάλασε τη δουλειά που έκαναν, με τη βοήθεια του διεθνούς επενδυτικού πανικού, την Πέμπτη. Η τεχνική εικόνα δεν άλλαξε σημαντικά σύμφωνα με πολλούς και σε αυτό η στήλη συμφωνεί.  Με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε ως προς τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης, εκτός από την αναγνώριση σφάλματος στον χρόνο που ο Γ.Δ. θα δείξει σεβασμό στην οροφή κοντά στις 800 μονάδες. Μπορεί αυτό να προκλήθηκε από την αστάθεια που παράγουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Επηρεάστηκαν οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Χωρίς αυτή, δεν αποκλείεται να γινόταν ψηλότερα η εκτόνωση  της ανοδικής ορμής που γέννησε η προεξόφληση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

* Τώρα, όλοι οι αναλυτές υπογραμμίζουν τον ειδικό χαρακτήρα της τρέχουσας εβδομάδας για την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων. Έχουμε σήμερα το Eurogroup και οι διαρροές από το Euro Working Group που θα προηγηθεί μπορεί να δώσουν τον τόνο, αλλά οι περισσότεροι θα περιμένουν για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν περισσότερα. Αυτά θα έρθουν μετά το πέρας της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και οι πληροφορίες ως σήμερα είναι συστηματικά θα λέγαμε αντικρουόμενες. Κλειδί για το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης για τους ξένους θεσμικούς, αλλά και για τους προσεκτικούς αναλυτές στο εσωτερικό είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

* Αυτό συναρτά τη θέση του από τη στάση που θα λάβουν τελικά οι Ευρωπαίοι στην υπόθεση του χρέους. Όλα είναι ακόμα ρευστά, περιμένουν μια… πετυχημένη καραμπόλα, που θα ξεκινά από την Ουάσιγκτον, θα πηγαίνει στο Βερολίνο, θα έρχεται στην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες. Η κοινοβουλευτικά έμπρακτη αποδοχή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να επιτρέψει στο Eurogroup να συνεχίσει την συζήτηση για το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αν όσα γίνουν σήμερα φέρουν την αναγνώριση του δικαιώματος συμμετοχής στο QE της ΕΚΤ, ή τουλάχιστον επιτρέψουν τον χρονικό καθορισμό της εντός αποδεκτού για τους αγοραίους χρονικού διαστήματος, η ποιότητα των συναλλαγών θα αλλάξει. Γιατί διευκολύνεται η δημιουργία επενδυτικών στόχων που δεν θα ανατρέπονται από κινήσεις που γεννούν οι απαιτήσεις ενδιάμεσων αξιολογήσεων. Η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Πολύ γελοίο το γλείψιμο που κάνουν αρκετοί Έλληνες μεταξύ τους, θεωρώντας μάλιστα πως τους δυναμώνει και βοηθά να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δέχονται από διάφορα κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Αυτά μας στριμώξανε με… πρόφαση πως «χρωστάμε». Είμαστε περήφανοι, γενναίοι, φιλειρηνικοί, έξυπνοι, μορφωμένοι, εργατικοί και σαν απόδειξη για αυτά τα χαρακτηριστικά, παρουσιάζουμε την επιτυχία των νέων που… μεταναστεύουν. Άραγε γιατί; Επίσης στις κατακτήσεις Ελλήνων της διασποράς στα πεδία που δραστηριοποιούνται. Εδώ τι τους εμπόδισε; Δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι, αν και περήφανοι, δεν μας πειράζει που έπειτα από επτά χρόνια με «μέτρα σωτηρίας», δεν διορθώσαμε τις παθογένειες του συστήματος λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Έτσι παραμένουμε η χώρα που ζητά διαρκώς ειδική αντιμετώπιση, αγανακτώντας τους εταίρους στην Ε.Ε. Είμαστε «μορφωμένοι και εργατικοί», αλλά ενώ ξέρουμε τα προβλήματα στο ασφαλιστικό, το μεταρρυθμίζουμε εις βάρος των παιδιών μας, δημιουργώντας περισσότερους δικαιούχους πρόωρων συντάξεων, με τους δανειστές να επιβάλουν ευτυχώς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β'

Κατά Κόσμον ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα