Κλίμα αισιοδοξίας και άνοδος στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 14:52

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών «σκαρφάλωσαν» οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε ένα θετικότατο ξεκίνημα για το νέο έτος, εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς θα συνεχιστούν και το 2005.

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου –κατά 88 σεντς, στα 42,57 δολ το βαρέλι τα futures του αμερικανικού αργού– διέλυσε τις ανησυχίες ότι το ενεργειακό κόστος θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη, όπως επίσης και η μικρή ανάκαμψη του δολαρίου, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler και φαρμακευτικές εταιρείες όπως η ΒΑSF AG, να καταγράψουν κέρδη.

Στο κλίμα αισιοδοξίας συνέβαλε και η επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο δείκτης Reuters/NTC Research Eurozone PMI ανήλθε στο 51,4 από το 50,4 (χαμηλό 14 μηνών) το Νοέμβριο.

Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX σημειώνει άνοδο 1,09% και βρίσκεται στις 4.302 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 3.876,94 μονάδες με κέρδη 1,46%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα