Αλμα Ευρώπης

Ιανουάριος: ο μήνας της υπερβολής
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:27

ΜΕ ΤΟ δεξί μπήκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο 2005 πραγματοποιώντας άλμα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 χρόνων, αντίθετα με τα αμερικανικά των οποίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες αμφιταλαντεύτηκαν την πρώτη ημέρα συναλλαγών του νέου έτους.

Ωστόσο, αναλυτές καθησυχάζουν τις αγορές δηλώνοντας ότι ο Ιανουάριος είναι συνήθως ο μήνας της υπερβολής και της ελπίδας, ενώ ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της προσγείωσης στην πραγματικότητα, δίνοντας έτσι καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες στους επενδυτές.

Οι μετοχές στη Wall Street αντέστρεψαν αρχικά κέρδη μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων στις ΗΠΑ η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της αρνητικής προοπτικής των εταιρικών κερδοφοριών.

Οι μετοχές ενισχύθηκαν στο άνοιγμα της αγοράς αλλά γρήγορα το κλίμα ευφορίας αποδείχθηκε προσωρινό. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 53,58 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 10.729,43 μονάδες. Με απώλειες 23,29 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.152,15 μονάδες.

Οι μετοχές εταιρειών παροχής υπηρεσιών απασχόλησης, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Standard & Poor΄s 500 με τη μετοχή της Manpower να υποχωρεί 1,16% και της Monster Worldwide να χάνει 3,6%.

Στην πτώση του S&P 500 συνέβαλε η πτώση των τιμών του πετρελαίου η οποία πυροδότησε πωλήσεις μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών όπως της Exxon Mobil μια με τις καλύτερες αποδόσεις το προηγούμενο έτος. Από το 1950 ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 1,5% τον Ιανουάριο, ο τρίτος καλύτερος μήνας του έτους μετά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Επίσης οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα, οι οποίες κέρδισαν 13% το προηγούμενο τρίμηνο, δέχθηκαν πλήγμα μετά την υποβάθμιση του ομίλου κατασκευής servers υπολογιστών Sun Microsystems που προκάλεσε στη μετοχή του απώλειες της τάξης του 4,6%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έσυραν το άρμα της ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 ετών μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για τη ζήτηση το Δεκέμβριο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα