Ιαπωνία: Στόχος του Koizumi, η πώληση της Japan Post

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 08:40

ΠΡΩΤΟΣ στόχος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Junichiro Koizumi, για το 2005, είναι η έγκριση του Κοινοβουλίου, για την πώληση της Japan Post, της μεγαλύτερης τράπεζας καταθέσεων στον κόσμο, επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρείες να διαχειριστούν μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, ύψους 3,4 τρισ. δολαρίων.

Στόχος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Junichiro Koizumi, η πώληση της κρατικής Japan Post.

«Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μπορέσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», ανέφερε ο Koizumi σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το Νέο Ετος, στο Τόκυο. Ο ίδιος, θα ρωτήσει τη Βουλή αυτόν τον μήνα να εγκρίνει τα σχέδιά του να διαχωρίσει την εταιρεία και να πουλήσει τις δραστηριότητες της, που ελέγχονται από το κράτος, το 2007.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των μελών του κόμματός του, στο σχέδιο συρρίκνωσης της Japan Post, βοηθώντας τη Mizuho Financial Group Inc. και άλλες τράπεζες να ανταγωνιστούν στον κλάδο των καταθέσεων και να προσφέρουν κι άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

«Ο Koizumi θα πρέπει να υποχωρήσει σε μερικούς τομείς, καθώς η πώληση της εταιρείας θα σηματοδοτήσει απώλεια θέσεων εργασίας μεταξύ των 400.000 εργαζομένων της Japan Post», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Minoru Morita.

H κυβέρνηση του Koizumi, η οποία αποτελεί συνασπισμό με τον New Komeito, έχει πλειοψηφία 43 εδρών στο Κοινοβούλιο των 480 θέσεων, της Κάτω Βουλής. Από μόνο του το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, έχει την πλειοψηφία με εννέα έδρες.

Η Japan Post, η οποία έχει περίπου 350 τρισ. γιέν (3,4 τρισ. δολ.) σε ταχυδρομικές καταθέσεις και ασφαλιστικά συμβόλαια, είναι η μεγαλύτερη κάτοχος του κρατικού χρέους, κατέχοντας περίπου 140 τρισ. γιέν κρατικών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα