Woodside: Δεν αυξάνει το μερίδιό της στις πετρελαιοπηγές του Τιμόρ

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 09:23

ΝΑ ΜΗΝ αυξήσει το μερίδιό της σε δύο πετρελαιοπηγές, στη Θάλασσα του Τιμόρ, αποφάσισε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, Woodside Petroleum Ltd., ανοίγοντας τον δρόμο για την αγορά μεριδίου, αξίας 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ, από την Paladin Resources Plc.

Η Woodside εξέταζε το ενδεχόμενο απόκτησης των μεριδίων της BHP Billiton σε δύο πετρελαιοπηγές, που τελικά συμφωνήθηκε να πουληθούν στην Paladin. Ο εκπρόσωπος της Woodside, Rob Millhouse, είπε, ότι τελικά η εταιρεία ήταν ικανοποιημένη με το υπάρχον μερίδιο.

Στις 14 Νοεμβρίου, η Paladin είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει το 32,6% στις πετρελαιοπηγές Laminaria και το 25% στις Corallina, περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχε συμφωνηθεί να αγοραστούν από την Woodside και την Royal Dutch/Shell Group. Οι πετρελαιοπηγές έφθασαν στο ανώτατο της παραγωγής τους, στα 180.000 βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2000 και από τότε παράγουν πολύ λιγότερο πετρέλαιο. Η Woodside κατέχει το 45% της Laminaria και το μισό της Corallina.

«Δεν κάναμε προαγορά», είπε ο Millhouse σε συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Είμαστε ικανοποιημένοι με το μερίδιο που έχουμε και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Paladin σε αυτό το joint-venture».

Οι μετοχές της Woodside, των οποίων το 34% κατέχει η Royal Dutch/Shell Group, υποχωρούσαν κατά 18 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 19,92 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαπραγματεύθηκαν στα 19,97 δολ. η μία, στις 3:42' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Και η Shell αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει στην προαγορά του μεριδίου της BHP Billiton στις πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της στο Περθ της Αυστραλίας, Ian Mackenzie.

H παραγωγή στις πετρελαιοπηγές έχει μειωθεί από τις 28 Οκτωβρίου, όταν πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε κοντά στις εγκαταστάσεις. Η παραγωγή, η οποία αρχικά μειώθηκε από τα 28.000 βαρέλια ημερησίως σε περίπου 19.000, από τότε έχει αυξηθεί μέχρι τα 24.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Woodside, Roger Martin, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν γίνουν οι απαραίτητες επισκευές τον Απρίλιο στη Laminaria.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα