Γερμανία: Στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών η ανεργία

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 11:07
UPD:11:15

ΑΝΟΔΟ, για ενδέκατο μήνα, σημείωσε τον Δεκέμβριο η ανεργία στη Γερμανία, διατηρώντας τον δείκτη, στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών και στο 10,8%, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της της Deutsche Bank AG, ανακοίνωσαν μεγαλύτερες περικοπές των θέσεων εργασίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων, που ψάχνει εργασία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αυξήθηκε κατά 17.000, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 26 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η ανεργία, θα αυξάνετο κατά 10.000 θέσεις

«Οι εταιρείες, δεν έχουν ακόμη τελειώσει με το θέμα της μείωσης του προσωπικού τους, στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους», ανέφερε ο Rainer Guntermann, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein, στη Φραγκφούρτη, ο οποίος το Νοέμβριο προέβλεψε με επιτυχία αύξηση της ανεργίας κατά 7.000 ανθρώπους και κατά 12.000 τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας: «Δεν βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον που να εγγυάται τις προσλήψεις».

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2005, στο 1,7%, από το 1,8%, που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Το ευρώ, ισχυροποιήθηκε κατά 7,6% έανντι του δολαρίου το 2004, καθιστώντας τις εξαγωγές των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, πιο ακριβές.

Ακόμη και η μείωση των τιμών του πετρελαίου σε ποσοστό της τάξης του 24%, από τη στιγμή που αναρριχήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου στα επίπεδα ρεκόρ των 55,67 δολ. το βαρέλι, βοήθησαν στον περιορισμό των ανησυχιών, ότι η άνοδος του ευρώ θα περιορίσει την ανάπτυξη στη Γερμανία, μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα αυξήθκε απρόσμενα στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, τον Δεκέμβριο.

Η ανεργία, η οποία τον Δεκέμβριο ήταν υψηλότερη από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γερμανίας ο Σρέντερ, πριν από έξι χρόνια, υποσκάπτει τις δαπάνες των καταναλωτών, το μεγαλύτερο κομμάτι της γερμανικής οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 3,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα