Ν. Κορέα: Πολύ χαμηλά η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Bank of Korea
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 11:45

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, υποχώρησε τον περασμένο μήνα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Ν. Κορέα, καθώς το ισχυρό νόμισμα, ουόν, περιόρισε τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών και η εσωτερική ζήτηση μειώθηκε, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε στο 69 έναντι 73 μονάδων, που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Bank of Korea, μετά από έρευνα σε 2.900 εταιρείες. Ο δείκτης κάτω από το 100 καταδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι απαισιόδοξες έναντι των εταιρειών που είναι αισιόδοξες.

«Η άνοδος του ουόν, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις εξαγωγικές εταιρείες», επισημαίνει η τράπεζα στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Σεούλ και υπογραμμίζει, ότι, το αίσθημα είναι ήδη άσχημο και θα είναι χειρότερο τον επόμενο μήνα».

Η μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενδέχεται να ωθήσει την Bank of Korea στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τα ήδη χαμηλά επίπεδα, στα οποία βρίσκονται, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση. Η άνοδος 11% του ουόν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το περασμένο τρίμηνο, απειλεί με μείωση τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών, ενώ παράλληλα μειώνει τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων.

Χθες, η Ενωση Βιομηχανιών της Κορέας, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, ανακοίνωσε μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 77,8 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα