Market Beat: Η διόρθωση μπορεί να σταματήσει, η άνοδος εξαρτάται από τις Τράπεζες

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 09:58
UPD:10:11
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά χθες χωρίς σημαντικές βοήθειες από το διεθνές περιβάλλον ασχολήθηκε με την αποτύπωση της αντίδρασης των επαγγελματιών στην απόφαση του οίκου MSCI να μην προβεί σε προσθήκες ή διαγραφές στους δείκτες MSCI Standard Greece και MSCI Small Cap. Η αγορά σε αντίθεση με τη στήλη, που δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτή την πιθανότητα, περίμενε να αντικαταστήσει η ΜΟΗ την ΦΦΓΚΡΠ στον MSCI Standard Greece που περιλαμβάνει τις ΑΛΦΑ, OTE, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.  Έτσι μετά τη διάψευση των προσδοκιών η αγορά αντέδρασε νευρικά, με σημαντικές πωλήσεις από εκείνους που περίμεναν την ένταξη της ΜΟΗ και αγορές από όσους περίμεναν ότι θα αποχωρήσει ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μειώνεται από 1ης Ιουνίου, η στάθμιση της Χώρας σε 0,38% από 0,39% στο δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών (MSCI Emerging Markets) ενώ από τον MSCI Belgium Micro διεγράφη η μετοχή της ΒΙΟ. Σε αυτό απέδωσαν οι εγχώριοι αναλυτές την πίεση στις μετοχές των ΒΙΟ και ΜΟΗ αλλά η  ανάλυση της Bernstein υπολογίζει συνολικά τις εκροές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα 19,3 εκατ. δολάρια. Οι επενδυτές έχουν διαχωριστεί σε αισιόδοξους που θεωρούν πιθανότερο να αποδειχθούν θετικές οι εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν και άρα η προεξόφλησή τους είναι απαραίτητο να γίνει τώρα. Ωστόσο άλλοι επενδυτές ζητούν πιο "χειροπιαστές" ειδήσεις προτού αυξήσουν τις θέσεις τους και για αυτούς η έντονη παρουσία των κυνηγών βραχυπρόθεσμων κερδών αυτή την εποχή τους εμποδίζει να συμμετέχουν δυνατά στις τρέχουσες συνόδους.

Στην δεύτερη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου, η διόρθωση έλαβε τέλος στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών ενώ στο πρώτο έδειξε να συνεχίζεται. Από την έναρξη φάνηκε ότι η αγορά δεν θα μπορούσε να ορίσει μια ισορροπία. Αυτό έφερε η απόσταση των απόψεων των συναλλασσόμενων που αναφέραμε πιο πάνω. Οι «ταύροι» είναι αναπτερωμένοι από την χθεσινή «αναγνώριση» στήριξης για τον ΓΔ ενώ η διόρθωση μετά το κλείσιμο στις 797 μονάδες ενθάρρυνε και τις «αρκούδες» που είχαν μουδιάσει από την επίμονη άνοδο στις συνόδους του Μαΐου.  Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε χθες:  «Τον 'ίλιγγο' του ύψους βίωσε ο Γενικός Δείκτης προ των 800 μονάδων και σε συνέχεια του σερί των 13 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Πέραν των τεχνικών λόγων και της εύλογης διάθεσης κατοχύρωσης των κερδών από το ράλι του κλάδου - βαρόμετρο για το Χ.Α., των συστημικών Τραπεζών δηλαδή, με την προσθήκη της Τράπεζας Αττικής…  Η αξία των συναλλαγών επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ οι προσδοκίες για αναδιάταξη της σύνθεσης των μετοχών του MSCI δεν εκπληρώθηκαν. Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο εξελίξεων συνεχίζει να λαμβάνει "ψήφο εμπιστοσύνης" από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι πτωτικές συνεδριάσεις να εκλαμβάνονται ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων από νέους παίκτες, ενώ η συντήρηση ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι σημαντικό μέρος των νέων ροών έχουν διαφορετική "φυσιογνωμία" με αυξημένη προδιάθεση διακράτησης των τίτλων».

Από το σχόλιο της Merit Sec. ξεχωρίσαμε: «Η περίοδος προεξόφλησης θετικών εξελίξεων έχει λήξει και στο εξής θα απαιτηθούν 'καύσιμα' για να παραμείνει η Αγορά σε σταθερά ανοδικό κανάλι. Η επιβράδυνση του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον αναμενόμενη, αλλά μια παρόμοια εικόνα το Β’ τρίμηνο του 2017 δεν θα περάσει απαρατήρητη. Στο ταμπλό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στις Τράπεζες, καθώς είναι εκείνες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σημαντικά υψηλότερα. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία τους, αν και οι τελευταίες εξελίξεις (αξιολόγηση, νομική κάλυψη στελεχών και επιτάχυνση διαδικασιών για την διαχείριση 'κόκκινων' δανείων) σταθεροποιούν τις προοπτικές του κλάδου και μειώνουν το ρίσκο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα επικεντρώθηκαν  οι επενδυτές στις ΗΠΑ. Έτσι στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,01% ή 2 μονάδων στις 20.979, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,07% στις 2.400 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 6.169 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+1,8%) και IBM (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth Group (-2,1%) και Nike (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ «βουλιάζοντας» 1,1% στο 1,1095 δολάρια από 1,0975 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για πέμπτη διαδοχική μέρα, κατά 0,2% στα 1.230 δολάρια την ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης στο 2,32%.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Απρίλιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,4%. Αλλά ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησε τον Απρίλιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 2,6% έναντι 6,8% τον Μάρτιο. Αντίστοιχα οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 2,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Home Depot (+0,8%) ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου και το αργό υποχώρησε 0,4% στα 49 δολάρια το βαρέλι.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 0,91% στις 7.522 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,02% στις 12.804 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 5.406 μονάδες. Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 10.982 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 21.787 μονάδες. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,02% στις 395 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα τόσο ο FTSE 100 όσο και ο DAX 30 είχαν πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε η Vodafone καθώς τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 15,8 δις ευρώ και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 47,63 δις. Επιπλέον η διοίκηση προχώρησε σε αύξηση 2% του μερίσματος στα 14,77 σεντς ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η EasyJet ανακοίνωσε ζημιές 192 εκατ. στερλίνες στο εξάμηνο έναντι ζημιών 15 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5% κατέγραψε η Eurostat στην πρώτη εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με την ίδια ταχύτητα (0,5%) αναπτύχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωση (28 κράτη). Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,5% και 0,6% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο δείκτης του Ινστιτούτου "Zew" που καταγράφει τις μεταβολές στο οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, διαμορφώθηκε στο 20,6 από 19,5 κατά την προηγούμενη μέτρηση, έναντι προσδοκιών των οικονομολόγων σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο ως το 22.

ΧΑ

Ανατροπή στην πτωτική τάση, καθώς αναγνωρίστηκε στήριξη στις 780 μονάδες

Στην δεύτερη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου, η διόρθωση έλαβε τέλος στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών ενώ στο πρώτο έδειξε να συνεχίζεται. Από την έναρξη φάνηκε ότι η αγορά δεν θα μπορούσε να ορίσει μια ισορροπία.  Κυριάρχησε η νευρική άνοδος που στις 11:25 όρισε μέγιστο για τον ΓΔ στις 788,77 μονάδες (+0,82%) και μετά με δυνατές πιέσεις, που απλά κάποια διαστήματα αδυνάτιζαν στις 13:12 σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας στις 780,5 (-0,23%). Αλλά μετά την εγγραφή του ελάχιστου στο πρώτο τρίωρο των ελεύθερων συναλλαγών, η προσφορά μαζεύτηκε σε 40 λεπτά και στις 14:06 ο ΓΔ πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Αμέσως μετά κύματα εντολών αγοράς όρισαν νέο μέγιστο στις 789,8 μονάδες (+0,96%) στις 16:48. Εντούτοις τελικά οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων και στις δημοπρασίες εμφανίστηκε το κλείσιμο για τον ΓΔ στα επίπεδα του μέγιστου του πρώτου μέρους. Ο ΓΔ συνέχισε τη εβδομάδα ανοδικά με διατήρηση των χαμηλών επιπέδων του τζίρου σε σχέση με την περασμένη βδομάδα.

Μετά από κίνηση εντελώς διαφορετική από της Δευτέρας η δυναμική για τις Τράπεζες οδήγησε το δείκτη τους όπως και τον μέσο όρο αφού εκείνες αποτέλεσαν την βάση της τάσης που επικράτησε κατά διαστήματα. Η αναζήτηση του ελάχιστου έφερε τιμές κάτω από τις 1018 μονάδες αλλά μετά τις 15:00 εντάθηκε η ζήτηση και ο δείκτης τους βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 1045,00 μονάδων. Ο ΓΔ έπεσε σήμερα ενδοσυνεδριακά ως το -0,23% και κατέληξε στο +0,83% αναιρώντας το ψαλίδισμα της Δευτέρας και έκλεισε κοντά στο μέγιστο. Ήταν μια υπολογίσιμη ανατροπή, των πτωτικών συνόδων αφού το μέγιστο δεν ορίστηκε στις δημοπρασίες αλλά λίγο πριν αυτές ξεκινήσουν. Πάλι ήταν σαφής η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,25% από -1,33% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο 0,00% από -3,34%, ΕΥΡΩΒ +2,81% από -1,77% και η ΠΕΙΡ +1,32% από -3,40% στις 15/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να αναγνωρίσει ως στήριξη τις τιμές γύρω από τις 780 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε εντυπωσιακά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 18) με δυο ΕΕΕ και ΕΤΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 26 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 10 από 20 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 64,481 από 64,606 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 29,38 από 32,20 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα εξόχως υψηλά επίπεδα των προηγούμενων συνόδων και οι τράπεζες αποτελούν το 45,56% από 49,84% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν μικτή δυναμική που από ανοδική έγινε πτωτική και λόγω της έναρξης στις ΗΠΑ έγινε οριακά ανοδική αλλάζοντας στη συνέχεια. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , ο DΑΧ είχε συνεχείς αλλαγές προσήμου μεταβολής -0,02%, ο CAC είχε μεταβολή -0,21% και ήταν αυτός που, με τον FTSE100 στο +0,91%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και συνέχισαν με έντονη καθοδική κίνηση στο ημίωρο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,83% και έφθασε στις 788,78 από 782,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2095,67 από 2077,88 με μεταβολή +0,86%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,2 μονάδες χαμηλότερα και κατά 1,0 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Εμπορίου +3,50% από -1,06%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,67% από -2,10%, Τραπεζών +1,69% από -2,20%, Ακίνητης Περιουσίας +1,16% από +0,36%, Τηλεπικοινωνιών +1,11% από -0,80%, Κατασκευές Υλικά +1,07% από -1,38%, Κοινής Ωφέλειας +0,97% από +1,29%, ο 25άρης  +0,86% από -0,90%, ο ΓΔ +0,83% από -0,86%, Πρώτων Υλών +0,79% από -0,26%, Τεχνολογίας +0,55% από +0,50%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,38% από -0,56%, Ταξίδια Αναψυχή +0,21% από +0,03%, ο FTSEΜ +0,18% από +0,84% και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,05% από -0,04%. Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης -4,35% από -1,43%, Πετρελαίου Αερίου -1,34% από -1,38% και Τροφίμων Ποτών -0,00% από +0,42%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,481 από 64,606 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,810 από 7,001 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 57,447 από 54,737 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,225 από 1,783 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 53,153 από 52,752 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,317 από 90,900 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 71 από 59 των καθοδικών σε 33 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 20.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η δυναμική άλλαξε οι προσδοκίες των traders γίνονται πιο ευοίωνες

Στην σύνοδο της Τρίτης 16/5, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μικτή δυναμική που έφερε το χαμηλό ημέρας στις 2073,47 από 2077,88 και άνω όριο είχε τις 2098,61 από 2114,53 μονάδες. Το μέγιστο μέρας ήρθε στις 16:49 και το ελάχιστο στις 13:12. Οι θεσμικοί έδωσαν στο δείκτη ημιτονοειδούς μορφής κίνηση. Το κλείσιμο έγινε στις 2095,67 από 2077,88 με μεταβολή +0,86%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 28,721 από 44,042 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο.

Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 2662 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2101,50 μονάδες και κατώτερο στις 2074,50 με μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα 5188 από 5633 και εκκαθάριση στις 2098,00 μονάδες. Στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 2328 συμβολαίων. Το ανώτερο για αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 2102,50 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 2075,00, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 3827 από 2834 με εκκαθάριση στις 2098,00 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 7 από 67 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια για να δημιουργηθούν 103 από 99 ανοικτά συμβόλαια.  Οι traders δεν απέρριψαν τις ευοίωνες προσδοκίες, διατηρώντας την  προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη.

Από το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεχωρίσαμε τη θέση για τις Τράπεζες: «Στη προχθεσινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η νευρικότητα με το φλέγον ζήτημα του χρέους να είναι πάντα στην επικαιρότητα, ενόψει του Eurogroup, ενώ η ανακοίνωση για τις αλλαγές στο δείκτη MSCI συνέβαλε σε κινήσεις rebalancing. Αναφορικά με τον Τραπεζικό δείκτη, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα επιμέναμε ότι η υπέρβαση της 'διακεκαυμένης ζώνης' των 1080 - 1094 μονάδων, είναι παντελώς απίθανη με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Ο δείκτης έκλεισε, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, σχεδόν πάνω στην ασθενή στήριξη των 1024 μονάδων. Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 981 μονάδες, όπου εκεί θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση».

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο αβεβαιότητα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από ειδική μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2016. Συγκεκριμένα, ο δείκτης «αδυναμίας-ευαισθησίας» του ελληνικού χρέους διατηρήθηκε στις 1,8 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.

Ενδεικτικά, η επίδοση του ισπανικού χρέους ανήλθε στις 2,1 μονάδες, του κυπριακού επίσης στις 2,1 μονάδες και του πορτογαλικού στις 2 μονάδες. Εντυπωσιακή είναι η πορεία του ιρλανδικού χρέους, καθώς ο σχετικός δείκτης βελτιώθηκε στις 2,7 μονάδες.

Ο στόχος για την επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας 22 Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το χρέος, παραμένει εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Όλα τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συζητήθηκαν χθες για πρώτη φορά διεξοδικά στην πολύωρη συνεδρίαση του ΕWG.

Εν όψει της 22ας Μαΐου, πάντως, στις Βρυξέλλες επικρατεί «ρεαλιστική αισιοδοξία», όπως τη χαρακτήρισε πηγή που έχει πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, την οποία απέδιδε στη βούληση που υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές να κλείσει το ελληνικό ζήτημα το συντομότερο, ώστε να τερματιστεί και η αβεβαιότητα.

Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Intracom A.E. υπέβαλε ο Γιώργιος Κολιαστάσης.

Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη μη αναπλήρωση του παραιτηθέντος μέλους και ως εκ τούτου, το δ.σ. συγκροτείται ως εξής:

Δημήτριος Χρ. Κλώνης - Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Eκτελεστικό Μέλος Κωνσταντίνος Σ. Κόκκαλης - Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος Γεώργιος Αρ. Αννινος - Β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος Κωνσταντίνος Γ. Αντωνόπουλος - Μη Εκτελεστικό Μέλος Σωτήριος Ν. Φίλος - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Ιωάννης Εμ. Καλλέργης - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Tην παράταση της διάρκειας λειτουργίας του TΑΙΠΕΔ για ακόμη τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, αποφάσισε η γενική του συνέλευση. Από το Ταμείο σημειώνεται ότι μοναδικός του μέτοχος είναι πλέον η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε..

Ζημιές της τάξης των 6,1 δισ. ευρώ εμφάνισε για το οικονομικό έτος 2016 - 2017 η Vodafone, εξαιτίας της προβληματικής θυγατρικής στην Ινδία. Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο, τα οργανικά έσοδα επιβραδύνθηκαν στο 1,5% από 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικά στην Ευρώπη, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων περιορίστηκε στο 0,1% ενώ σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία διαμορφώθηκε στο 6,8%.

Στις 20 Ιουνίου θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Coca-Cola HBC AG. Οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση για τη διανομή μερίσματος, ύψους 0,44 ευρώ/μετοχή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σοβαρές επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού εκφράζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία της αγοράς πετρελαίου. Μάλιστα, η ΙΕΑ επισημαίνει ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων περικοπής της παραγωγής, τα αποθέματα δύσκολα θα συρρικνωθούν στα επιθυμητά επίπεδα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, τα αποθέματα στις βιομηχανοποιημένες οικονομίες υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε στο α’ τρίμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2016. Σε ετήσιο επίπεδο, παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,7% από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση και στο 2% σε ετήσια βάση.

Σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν ακόμη και το 10% των εργαζομένων, σχεδιάζει η Ford Motor Co., στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία απασχολεί 200.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, στοχεύει στην εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 3 δισ. δολαρίων, για το 2017. Το ευρύ πρόγραμμα περικοπών αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και εκτός των θέσεων εργασίας, θα επηρεάσει και τις αποδοχές των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων.

Σταθερός στο 1,4% διατηρήθηκε τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλίαπαραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Παρ’ όλα αυτά, ο γαλλικός πληθωρισμός παραμένει αδύναμος σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης, ο οποίος ανήλθε στο 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, η γαλλική στατιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016, ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ.

Πρόστιμο 176 εκατ. γουόν (157.000 δολαρίων) επέβαλαν οι αρχές της Νότιας Κορέας στην Deutsche Bank και την BNP Paribas, λόγω παρατυπιών στις αγορές συναλλάγματος. Οι παραβάσεις των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών αφορούν την περίοδο 2011 - 2014, με τα πρόστιμα να κατανέμονται σε 71 εκατ. γουόν για τη Deutsche Bank και 105 εκατ. γουόν για την BNP Paribas. «Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και έχουμε λάβει ήδη τα απαιτούμενα μέτρα για να διορθώσουμε την κατάσταση» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της BNP Paribas.

Πλεόνασμα 30,9 δισ. ευρώ εμφάνισε η Ευρωζώνη στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostatγια τον Μάρτιο του 2017. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 202,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 13% έναντι του Μαρτίου του 2016.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε 171,4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε κατά 12% στα 168,1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα