Moody's: Στο 1,5% η ανάπτυξη, σταθερό το outlook των τραπεζών

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 15:59
UPD:16:15
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το 2017 και 2% για το 2018 αναμένει για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας παράλληλα σε «σταθερό» το outlook των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα διατηρηθούν σε περιορισμένα επίπεδα, ενώ σε ποσοστά άνω του 20% θα παραμείνει και η ανεργία. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμά ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων θα εμφανίσουν περαιτέρω πτώση.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Moody’s προσβλέπει σε μερική βελτίωση τόσο της κερδοφορίας όσο και της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, παρότι «τα προβληματικά δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν μία σημαντική πρόκληση».

Προσδοκά, παράλληλα, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς κερδοφορίας για την περίοδο 2017 - 2018, αξιοποιώντας τη σταδιακή μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και την κάμψη του κόστους χρηματοδότησης.

«Το λειτουργικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο και συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα της κυβέρνησης να λαμβάνει τις δόσεις του προγράμματος βοήθειας» συνεχίζει, ωστόσο, η Moody’s.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, λόγω του εύθραυστου πολιτικού και οικονομικού πεδίου, το οποίο υπονομεύει τις προσπάθειες για την προσέλκυση νέων καταθέσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα