Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο δείκτης παροχής υπηρεσιών

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 12:31

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, από τον Αύγουστο του 2003, αναπτύχθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, καθώς οι φόβοι για την απώλεια των θέσεων εργασίας, περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο δείκτης, που καταρτίζεται από έρευνα μεταξύ 2.000 στελεχών επιχειρήσεων του τομέα παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των τραπεζών, από την NTC Research Ltd. για λογαριασμό του Reuters στο Λονδίνο, έμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, στο 52,6, με βάση τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω του Internet. Συνολικά 31 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 52,7.

«Η απόλυση εργαζομένων, αποτελεί θετικό στοιχείο για τις εταιρείες, επειδή αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, ωστόσο είναι αρνητικό για την οικονομία στο σύνολό της, καθώς η μείωση της απασχόλησης επηρεάζει την εσωτερική ζήτηση», ανέφερε ο Kommer van Trigt, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 66 δισ. δολ., με την Robeco Group στο Ρόττερνταμ.

Η ανεργία στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών τον Νοέμβριο και η στη Γερμανία, στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, τον Δεκέμβριο.

Οι δύο χώρες, αποτελούν περίπου το ήμισυ της οικονομίας της Ευρωζώνης, ύψους 10 τρισ. δολ., που πέρυσι η ανάπτυξή της βασίστηκε στις εξαγωγές.

Τα στοιχεία για κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης ξεχωριστά, είχαν μεικτή εικόνα. Στη Γαλλία, ο δείκτης του τομέα παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε στο 54,9 από 54, τη στιγμή που στη Γερμανία υποχώρησε στο 51 από το 51,3 και στην Ιταλία υποχώρησε στο 52,7 από 53,1.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα