Market beat: Η επιστροφή στα προ μηνιαίας διακοπής επίπεδα του 2015 «επιβάλλει» διόρθωση

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 09:53
UPD:10:52
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από τη βδομάδα, τα θετικότερα, που θα κριθούν και σήμερα ως προς τη διάρκειά τους, είναι τα μεγάλα πακέτα που συνήθως γίνονται στις αρχές ενός σημαντικού ανοδικού κύκλου ή στο τέλος του. Όποιος θεωρεί ότι ο ανοδικός κύκλος του ΧΑ κλείνει στις 797 μονάδες, ας πάρει τα μέτρα του. Η στήλη θεωρεί ότι ξεκινά, αλλά η πορεία προς ανώτερα επίπεδα θα γίνει είτε με τους εγχώριους είτε με τους ξένους θεσμικούς. Απλά η στατιστική μνήμη θα καθορίζει τις στάσεις και τις αντιστάσεις.  Το δεύτερο θετικό είναι η εμφάνιση υπολογίσιμου συναλλακτικού ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός του 25άρη. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο τζίρος των μετοχών του FTSEM από εκεί που διακυμαινότανε μεταξύ των 0,6 ως 0,8 εκατ. ευρώ πέρασε πάνω από τα 2 και τα 3 εκατ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θεωρούμε ότι η παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει ανοδικά, γιατί δεν υπάρχει οικονομία που να βρίσκεται σε κατάσταση που να απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτός από τον μισο-άγνωστο παράγοντα που λέγεται Κίνα.  Ακόμα και η Ευρώπη αποκτά καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ στις ΗΠΑ η εταιρική κερδοφορία έδειξε σημάδια στιβαρότητας.

Για την αγορά της Αθήνας θα είναι αρκετό να μην φανεί ότι εκτροχιάζεται η προσπάθεια για εφαρμογή όσων απαιτούνται για να φθάσει η ΕΚΤ στην ευχάριστη για τους αγοραίους θέση να συμπεριλάβει έστω και για μερικούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα.  Αρνητικά θα εκληφθεί η ακόλουθη είδηση: Στο ενδεχόμενο να παραταθούν οι συζητήσεις και η αγωνία για συμφωνία στο χρέος και μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου προσαρμόζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΔΝΤ  προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις. Η συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει και το Ουάσιγκτον Group που θα συνεδριάζει στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Ήρθε η στιγμή της διόρθωσης, σύμφωνα με τις συναλλαγές των ημερών. Αυτές που έφεραν μια αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων και τον μέσο όρο εκεί όπου βρισκότανε πριν αρχίσουν οι περιπέτειες με το δημοψήφισμα.

Από το σχόλιο της 3ης Μαΐου με διπλή υπενθύμιση την επόμενη μέρα, φάνηκε η αίσθησή μας για την ποιότητα μιας ανόδου που ως χθες εντυπωσίασε: «Σπάνια, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε υψηλής έντασης εκφράσεις, ωστόσο χθες σημειώναμε: «Το ελατήριο της αγοράς που απλώς ξε-ζουλήχτηκε την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, χθες πέρασε στα χέρια πεινασμένων αγοραστών». Πιο κάτω τονίσαμε: «Κάθε τιμή από εκείνες που φάνταζαν στόχοι δύσκολα προσεγγίσιμοι την Παρασκευή, η αγορά απέδειξε στην πρώτη σύνοδο του Μάη, πως τους είχε για… «πρωινό», αν τις έφτιαχναν το «κέφι» οι πολιτικές αποφάσεις». Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην κινηθούν πτωτικά οι τιμές σήμερα, ακόμα – ακόμα και για να αφομοιωθούν τιμές των νέων υψηλών.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ μετά τη σύνοδο χθες σχολίασε: «Η, διαφαινόμενη, τρίτη συνεχόμενη έντονα ανοδική εβδομάδα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 800 μονάδων, κάτι που έχει να συμβεί από την διακοπή του Καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των 'capital controls".  Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το κλείσιμο της Χρηματιστηριακής Αγοράς για πάνω από ένα μήνα, ήταν 797,52 μονάδες (26/6/2015).

Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων και το μόνο ρεκόρ που μένει είναι από την περίοδο 23/4/1997 ως 15/5/1997 με δεκατέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αύξηση του τζίρου επιβεβαιώνει την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων, από μία μερίδα επενδυτών που προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν».

Το σχόλιο της  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον που τελευταία, διεθνώς, θεωρείται… μακροπρόθεσμο: «Επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, ο στόχος των 785 μονάδων και δεν απομένει, πλέον, παρά να ευχηθούμε να συντρέξουν οι συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί και ο αμέσως επόμενος στόχος των 898 μονάδων. Είναι απόλυτα εφικτός μέχρι το Φθινόπωρο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν μεσολαβήσει διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Η πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση εντοπίζεται στις 806 μονάδες. Ενώπιον εξαιρετικά ισχυρής ζώνης αντίστασης βρίσκεται και ο Τραπεζικός δείκτης. Εκτείνεται από το άνω όριο του 'δικράνου του Andrew' (1074 μονάδες περίπου), μέχρι και τις 1094 μονάδες (το επίπεδο διόρθωσης 78,6% του πτωτικού κύματος από τις 1239 στις 563 μονάδες) Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι μάλλον δύσκολα θα την υπερβεί ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί ποσοτική, ή έστω χρονική διόρθωση».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου αλλά και τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 20.919 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,22% στις 2.394 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,22% στις 6.115 μονάδες.

Οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28,5 ετών, καθώς ο αριθμός τους περιορίστηκε κατά 2.000 σε 236.000. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 500 σε 243.500 αιτήσεις.

Οι νέες αιτήσεις, ως εκ τούτου, διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 114η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Άλλωστε, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων συρρικνώθηκε κατά 61.000 σε 1,91 εκατ. άτομα -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1988.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,02% έναντι του ευρώ (1,0868 δολάρια) και κατά 0,28% έναντι του γεν (113,75 γεν), ενω αυξήθηκε κατά 0,38% έναντι της στερλίνας (1,2887 δολάρια), 

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,04% στα 47,84 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,00% στα 50,82 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,40% στα 1.223,80 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων πέντε ετών εμφάνισαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στις  ΗΠΑ,  καθώς αυξήθηκαν κατά 2,5% έναντι αύξησης 2,3% τον Μάρτιο.

Τέλος, η Macy’s κατέγραψε καθαρά κέρδη, ύψους 71 εκατ. δολαρίων, για το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι κερδών 116 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και να αναμένουν τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,54% στις 394,32 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,36% στις 12.711 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε αύξηση κατά 0,02% στις 7.386 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 5.384 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,33% στις 21.482 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,57% στις 10.861 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BT Group διολίσθησε άνω του 3% στον απόηχο της απόφασης για την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας. Από την πλευρά της, η μετοχή της UniCredit ενισχύθηκε κατά 3% χάρη στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του α’ τριμήνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν στην ιταλική πόλη, κατά τη διάρκεια του προσεχούς τριημέρου, προκειμένου να εξετάσουν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν στο α’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Credit Agricole, καθώς η κερδοφορία της γαλλικής τράπεζας αυξήθηκε στα 845 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Την ίδια ώρα, τα κέρδη της Telefonica ενισχύθηκαν κατά 42% και διαμορφώθηκαν σε 779 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της UniCredit σημείωσαν άνοδο στα 907 εκατ. ευρώ από 406 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα, η Siemens ανακοίνωσε την περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας στη  Γερμανία,  στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Επίσης, περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.

ΧΑ

Στην προτελευταία συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου, έγινε πάλι αυτό που ειδοποιήσαμε για τη βάση της τρέχουσας ανοδικής κίνησης. Αρχικά κυριάρχησε νευρική ισορροπία με σποραδικές δυνατές πιέσεις, σαν συνέχεια των ρευστοποιήσεων στο πρώτο μέρος της συνόδου της Δευτέρας της Τρίτης και της Τετάρτης. Αλλά μετά την εγγραφή του ελάχιστου στα 100 πρώτα λεπτά των ελεύθερων συναλλαγών, η προσφορά μαζεύτηκε αργά μα σταθερά. Εντούτοις τελικά οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό νέων θέσεων σε 13 από 22 blue chip, ασχέτως αν εκείνα εμφάνισαν μεγάλα κέρδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μετά από κίνηση παρόμοια των προηγούμενων η δυναμική για τις Τράπεζες οδήγησε από την αρχή ως τις 14:59 το δείκτη τους εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο και μετά τις 15:00 μόνο στο θετικό, χωρίς πισωγύρισμα και εγγραφή του μέγιστου οριακά πάνω από τις 1080 μονάδες (1080,48), που αντιστοιχούσε σε μεταβολή της τάξης του +2,27%. Ποτέ ο δείκτης τους δεν βρέθηκε κάτω από το επίπεδο των 1054,7 μονάδων με ελάχιστο που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,17%. Ο ΓΔ έπεσε σήμερα ως το -0,39% και έπιασε στις 16:53 το +0,91% στις 799,16 μονάδες αλλά κατέληξε στο +0,66% και έκλεισε ακριβώς δυο μονάδες χαμηλότερα, χωρίς υπολογίσιμη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, ενώ το μέγιστο για πρώτη σύνοδο στη βδομάδα δεν ορίστηκε στις δημοπρασίες. Πάλι ήταν σαφής η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,78% από +1,35% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -1,75% από +2,39% ΕΥΡΩΒ +3,99% από +1,92% και η ΠΕΙΡ +2,51% από +1,70% στις 10/5. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να πιάσει τιμές πάνω από τα επίπεδα των 790 μονάδων και το «πέτυχε» σταθερά μετά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης.           

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 3) με τρία αμετάβλητα τις ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 22 από 36 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 0 αμετάβλητες. Άρα, οι 13 από 5 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 134,158 από 128,190 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 83,70 από 81,43 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα εξόχως υψηλά επίπεδα των προηγούμενων συνόδων και οι τράπεζες αποτελούν το 62,39% από 63,52% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% και έφθασε στις 797,16 από 791,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2119,86 από 2108,12 με μεταβολή +0,56%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,6 μονάδες χαμηλότερα και κατά 3,1 στον 25άρη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη λίγο χαμηλότερα από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας  +2,95% από +1,84%, Ταξίδια Αναψυχή  +2,12% από +2,21%, ο FTSEΜ  +2,03% από +3,34%, Τραπεζών  +1,65% από +1,78%, Τηλεπικοινωνιών  +0,91% από -0,20%, Πετρελαίου Αερίου  +0,76% από +4,47%, ο ΓΔ  +0,66% από +1,75%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  +0,57% από +2,41%, ο 25άρης  +0,56% από +1,29%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,52% από +3,78%, Τεχνολογίας  +0,33% από +0,72% και Προσωπικά Οικιακά Είδη  +0,28% από +1,06%. Με απώλειες εμφανίστηκαν κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης -5,33% από 0,00%, Ακίνητης Περιουσίας -2,81% από +0,34%, Τροφίμων Ποτών  -1,28% από -0,07%, Πρώτων Υλών -0,26% από +2,37%, Εμπορίου  -0,14% από +1,47% και Κατασκευές Υλικά  -0,13% από +1,47%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,158 από 128,190 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,480 από 6,102 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 115,008 από 114,854 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,801 από 4,361 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 53,353 από 53,102 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 188,113 από 187,899 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 88 των καθοδικών σε 56 από 31 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 21.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Επέστρεψαν όψιμα σε αισιόδοξα στοιχήματα οι traders 

Το πνεύμα ήταν ελαφρά διαφορετικό από τις προηγούμενες συνόδους, γιατί υπήρχαν αρκετοί που αισθανόντουσαν έτοιμοι να μη ξεγελαστούν από τη δυναμική της αγοράς στο πρώτο μέρος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βουτιά των βασικών δεικτών σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο ημίωρο. Έτσι, η καλύτερη επίδοση του ΓΔ ήταν το +0,69% μετά από  έναρξη με ανοδικό χάσμα +0,43% και η κατώτερη το +0,06%. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ημερών, απουσίασε η επιθετική απληστία των αισιόδοξων. Αλλά και οι εντολές ρευστοποίησης μεγάλων θέσεων από παράγοντες που θέλουν, χωρίς παρεξήγηση, να ενθυλακώσουν κέρδη. Άλλωστε, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν ελαφρά και θα λέγαμε ότι χθες στην Αθήνα όλοι ήταν περισσότερο υποψιασμένοι ή «πονηρεμένοι».

Στην σύνοδο της Πέμπτης 11/5, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη αρχικά καθοδική δυναμική που έφερε το χαμηλό ημέρας στις 2098,17 μονάδες. Το μέγιστο μέρας ήρθε στις 16:41 αντί στις δημοπρασίες στις 2124,97. Το κλείσιμο έγινε στις 2119,86 μονάδες με μεταβολή +0,56%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 23,229 από 26,588 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο.

Για τη σειρά Μαΐου διακινήθηκαν 1.778 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2125,00 μονάδες και κατώτερο στις 2094,75 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 6.208 από 6.146 και εκκαθάριση στις 2121,75 μονάδες. Επίσης στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 448 συμβολαίων με ανώτερο στις 2124,75 μονάδες και το κατώτερο ήταν στις 2098,50 οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 832 από 740 με εκκαθάριση στις 2120,50 μονάδες. Ο όγκος για τα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου ήταν 2 συμβόλαια και σχηματίστηκαν 42 από 41 ανοικτά συμβόλαια.  Οι traders απέρριψαν τις δυσοίωνες προσδοκίες, επιλέγοντας την προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη.

Επιμένουμε : Η στήλη με βάση την τρέχουσα ορμή εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σημαντική ταλαιπωρία του δείκτη των τραπεζών σε αυτή τη ζώνη παρά την εκτίμησή μας ότι κάτι θα «καταλάβει» ο ΓΔ όταν πιάσει τη ζώνη των 800 – 810 μονάδων αλλά το φρένο του θα βρεθεί ψηλότερα. Ο τραπεζικός δείκτης ως οροφή θα αναγνωρίσει στη ζώνη μεταξύ των 1179,6 και 1192,4 μονάδων που αποτελεί το χάσμα που ορίστηκε από τις συνεδριάσεις της 20/5/2016 και της 23/5. Ο ΓΔ έχει αντιστοίχηση διαφορετική ως προς την στατιστική προϊστορία του και τα συμπεράσματα για αυτόν προκύπτουν από τις συναλλαγές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2015. Οι τιμές της ζώνης από τις 840 ως τις 852  μονάδες που θα γίνει οροφή βάσει της στατιστικής προϊστορίας απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα των 792 μονάδων αρκετά. Αλλά αρκετές είναι και οι συνεδριάσεις ως τις 22 Μαΐου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η, διαφαινόμενη, τρίτη συνεχόμενη έντονα ανοδική εβδομάδα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 800 μονάδων, κάτι που έχει να συμβεί από την διακοπή του Καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των 'capital controls".

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το κλείσιμο της Χρηματιστηριακής Αγοράς για πάνω από ένα μήνα, ήταν 797,52 μονάδες (26/6/2015).

Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων και το μόνο ρεκόρ που μένει είναι από την περίοδο 23/4/1997 ως 15/5/1997 με δεκατέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αύξηση του τζίρου επιβεβαιώνει την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων, από μία μερίδα επενδυτών που προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν.

Κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22/5, συμφωνία για το χρέος, συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και δοκιμαστική έξοδος στις Αγορές.

Μία άλλη μερίδα επενδυτών αναμένει τις εξελίξεις προτού αυξήσει τις τοποθετήσεις της, καθώς και μια αναμενόμενη διόρθωση μετά το σερί των ανοδικών, ενώ άλλοι αναζητούν τις κρυμμένες υποτιμημένες αξίες στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με λίγα λόγια, το τελευταίο διάστημα έχουμε Αγορά. Με συμμετέχοντες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλες στοχεύσεις και όχι αυτό που είχαμε ως τώρα μια Χρηματιστηριακή Αγορά σε απαξίωση με λίγους συμμετέχοντες, πενιχρούς τζίρους και επενδυτές σε αναμονή.

Για τον Γενικό Δείκτη πέρα από την αντίσταση της περιοχής των 800 μονάδων,επόμενη σημαντική αντίσταση είναι η περιοχή των 850 μονάδων, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο που, αν και έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, είναι ακόμη στις τιμές του Ιουνίου του 2016 πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 1048 μονάδες που τον διέσπασε ανοδικά για πρώτη φορά από το Καλοκαίρι του 2014, ενώ αντίσταση οι 1240 μονάδες που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι : ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 ενώ η ΕΤΕ κατέγραψε σήμερα νέο υψηλό.

Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών του 'G7', από σήμερα ως τις 13 Μαΐου, που στο περιθώριο της θα γίνουν συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος είναι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, όπως και η ανακοίνωση των αλλαγών στου δείκτες της MSCI 15/5. Την ίδια μέρα (15/5) περιμένουμε και τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το Α’ τρίμηνο του 2017.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή μετά από την αρνητική επίδοση στη Wall Street, αν και παρέμειναν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν ένα ράλι στηριγμένο στις ελπίδες για περικοπές στην παραγωγή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία διαγράφοντας τα αρχικά ελαφρά κέρδη μειώθηκε κατά 0,2% στις απογευματινές συναλλαγές, λίγο χαμηλότερα από το μέγιστο σχεδόν δύο ετών, που είχε δοκιμαστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά έφτασε στο +1,5% για την εβδομάδα.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,8%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε +0,7% καθώς η κίνηση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας να εισφέρει κεφάλαια, εν μέσω ανησυχιών για ρευστότητα, προσέφερε κάποια παρηγοριά.

Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε εκτίμηση κινδύνων έκτακτης ανάγκης για τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές των δανειστών, ανέφεραν πηγές στο Reuters, καθώς το Πεκίνο εμβαθύνει την καταστολή της σκιώδους τραπεζικής.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας εισέφερε νέα κεφάλαια μέσω μιας μεσοπρόθεσμης δανειοδοτικής διευκόλυνσης, διατηρώντας παράλληλα μια προσπάθεια για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ώστε να μετριαστούν οι κερδοσκοπικές επενδύσεις.

Ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση 0,4%, καθώς οι επενδυτές απέσπασαν τα κέρδη τους, αφού πλησίασε το ψυχολογικά σημαντικό ορόσημο των 20,000 αυτή την εβδομάδα, πάνω από το οποίο δεν διαπραγματεύθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015. Προσθέτει +2,3% για την εβδομάδα.

Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού αρκετά μεγάλα πολυκαταστήματα ανέφεραν χειρότερες από τις αναμενόμενες μειώσεις των πωλήσεων, ενώ τα αποτελέσματα του Macy δημοσίευσαν ένα τετριμμένο σε κερδοφορία τρίμηνο και το πολιτικό δράμα στην Ουάσιγκτον συνέχισε να αποτρέπει τους επενδυτές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα βρεθούν στο τραπέζι συνάντησης στελεχών κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των Επτά» (G7) στο Μπάρι της Ιταλίας, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Αν και επισήμως το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου της G7, θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριό της διότι θα είναι παρόντες οι βασικοί «παίκτες», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες - κλειδιά είναι εδώ», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Αθήνα εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου μέσα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, μετά από την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος άμεσα, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα στον Ιούλιο.

Στο ενδεχόμενο να παραταθούν οι συζητήσεις και η αγωνία για συμφωνία στο χρέος και μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου προσαρμόζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΔΝΤ προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις. Η συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει και το Ουάσιγκτον Group που θα συνεδριάζει στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Η Ελλάδα δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων.

Στα σκαριά βρίσκεται το πρώτο ομόλογο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που θα εκδοθεί στη χώρα μας και θα είναι διαπραγματεύσιμο και στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», την περίοδο αυτή ελληνική τράπεζα που λειτουργεί σαν σύμβουλος και ανάδοχος έκδοσης προωθεί την έκδοση του πρώτου ομολόγου ναυτιλιακής εταιρείας που θα απευθύνεται στην ελληνική αγορά. Για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αυτής προσπάθειας συντονίζουν τις δυνάμεις τους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες σύμβουλοι και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Κερδοφόρο αναμένεται το α’ τρίμηνο για τη Eurobank, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο, ο CEO της Eurobank διαμήνυσε ότι «είχαμε ένα κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της τράπεζας. Ερωτηθείς για τα capital controls, εκτίμησε ότι το 2017 θα υπάρξει περαιτέρω «χαλάρωση», προτού αρθούν οριστικά το 2018.

Το θέμα της διάσωσης της Jetoil επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού, μετά την Centracore Energy (ρωσικών συμφερόντων), φαίνεται πως ετοιμάζεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιθανολογείται ότι μπορεί να μπει στο παιχνίδι είτε αυτόνομα είτε από κοινού άλλον όμιλο. Όλα όμως εξαρτώνται από τις εξελίξεις ως προς την πρόταση διάσωσης της Jetoil, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ τραπεζών, πιστωτών, μετόχων και του ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Δεσμευτική προσφορά για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για την κάλυψη κεφαλαιακής «τρύπας», ύψους 70 εκατ. ευρώ, υπέβαλε η Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC), σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Bank. Η προσφορά της βρετανικής εταιρείας αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank,  στις 15 Μαΐου.

Άδεια για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος η Pillarstone, μία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης τραπεζών, η οποία συστάθηκε από την KKR Credit και τον John Davison. Η Pillarstone, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα ξεκινήσει τις επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Μάιο του 2016 η KKR, η EBRD και η Pillarstone με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank.

Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν στέκεται ο γερμανικός Τύπος. Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει λόγο για «Χρυσές εποχές για την ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη παίρνει νέα ώθηση σύμφωνα με την Κομισιόν. Με αυτόν τον τρόπο πρόκειται να μειωθούν και τα ποσοστά ανεργίας αλλά και τα χρέη. Μόνο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της Ελλάδας υπάρχει αβεβαιότητα». «Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότεροι άνεργοι, μικρότερα χρέη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη για το τρέχον και το επόμενο έτος», επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσσελντορφ, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, για την οποία η Κομισιόν διόρθωσε επί τα χείρω τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη.

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο «αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας», στάθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε, σε ομιλία του σε Δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το αφορολόγητο να μην πέσει κάτω από τα 6.250 ευρώ αντί των 5.681 ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.

Μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα, εξήγησε ότι με την ενεργοποίηση των αντίμετρων ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 22% σε 20%, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη αύξηση του αφορολόγητου κατά περίπου 570 ευρώ.

Ενέκρινε η Κομισιόν την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν κατέληξε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, επειδή δεν υφίστανται οριζόντιες επικαλύψεις ή κάθετοι δεσμοί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την State Grid, ή άλλες εταιρείες που ελέγχονται από την Κρατική Επιτροπή  Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας (central SASAC). Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχετική ανακοίνωση, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το τελευταίο, απαραίτητο, βήμα για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Το Δημόσιο διατηρεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τη συμμετοχή της στο εταιρικό κεφάλαιο της «mist.io» ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

H «mist.io» είναι μία πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες πληροφορικής μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων να διαχειριστούν ολόκληρη την υποδομή των συστημάτων τους μέσα από μία μόνο οθόνη.

Yποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριακών και τεχνολογικών υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά clouds, containers, hypervisors και bare metal servers.

Την 1η Ιουνίου θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος Α.Ε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στάθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στη Μάλτα, την περασμένη Παρασκευή. Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών συμμετείχαν ο πρόεδρός της, Νικόλαος Καραμούζης και η γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλαγάκη.

Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων πέντε ετών εμφάνισαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σε ετήσιο επίπεδο, παρουσίασαν άνοδο κατά 2,5% έναντι αύξησης 2,3% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2012. Την ίδια ώρα, σε μηνιαίο  επίπεδο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%.

Τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού είχαν υποχωρήσει κατά 0,1%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28,5 ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μία ακόμη ένδειξη της ισχυροποίησης της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν κατά 2.000 σε 236.000 για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων κατά 12.000 σε 245.000.  Ο αριθμός των νέων αιτήσεων διατηρήθηκε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 114η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Πτώση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Macy’s Inc, στο α’ τρίμηνο του 2017, κινούμενα κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 71 εκατ. δολάρια έναντι 116 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,24 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν 0,36 δολάρια.

Οι πωλήσεις, παράλληλα, υποχώρησαν στα 5,3 δισ. δολάρια από 5,8 δισ. δολάρια πέρυσι.

Τον χαρακτηρισμό της Uber ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών» προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σημειώνοντας παράλληλα, πως η λειτουργία της θα πρέπει να υπόκειται στη νομοθεσία που διέπει τις μεταφορές ενός κράτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση του Εισαγγελέα, η Uber δεν δύναται να θεωρηθεί ως απλός διαμεσολαβητής μεταξύ των οδηγών και των επιβατών, καθώς η κύρια λειτουργία της αφορά τις μεταφορές.

Την περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας στη Γερμανία ανακοίνωσε η Siemens, προχωρώντας σε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Την ίδια ώρα, περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.

Στόχο του προγράμματος αναδιάρθρωσης αποτελεί η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, μέσω της πώλησης μίας σειράς καταναλωτικών επιχειρήσεων και της στροφής προς τον κλάδο του βιομηχανικού software και της ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα